2005-03-31

Tapaus Terry Schiavo

HS: Kiistely jatkui Schiavon kuoltua Floridassa

Tapaus Schiavo on sitten saanut ainakin välillisen päätöksen potilaan siirryttyä ajasta ikuisuuteen mutta mitäpä kummallisuuksia sen jälkipyykki paljastaakaan. Hesarin uutista lukiessani huomion kiinnitti etenkin tämä:
Vatikaanin edustaja piti ruokinnan keskeyttämistä ”toimena Jumalaa vastaan”. Schiavo oli katolisen kirkon jäsen.
Siis hetkinen. Onko tuolla katolisella kirkollakaan aivan kaikki kohdallaan ja kotonaan. Kummallinen luottamus heillä tuntuu olevan Jumalaansa jos nyt elämän keinotekoinen pidentäminen medikalisaation luomin epäluonnollisin keinoin onkin toimimista Jumalan tahdon mukaisesti ja tämän elämän keinotekoisen pidentämisen lopettamisen toimi Jumalaa vastaan. Mikä kaikkivoipa entiteetti se sellainen on joka tarvitsee tarkoitusperiensä toteuttamiseen ruokintaletkuja ja tiputusneuloja..

Eivätkö he tuolla piispanhiippojensa alla näe mielipiteissänsä mitään kummallisia ristiriitoja..

Aistiharha

Taas huomasi kaupungilla miten sitä on tottunut siihen miltä lähiympäristön pitää näyttää ja on hetkenaikaa hämmentynyt kun kaikki ei näytä siltä kuin ennen.

En sitten tiennyt sellaisesta että Akateemisen alakerta on remontissa ja paperiosaston ja micronian tavarat läjätty uuteen uskoon kun ajattelin pyörähtää paikalla katsomassa löytyisikö mitään kivaa joten liukuportaiden päässä löi korvienvälissä lahjakkaasti tyhjää kun ensin kulki kassatiskin ohitse ja totesi että tuossahan tuo kassa on ja tässä nämä tarvikkeet kunnes tajusi sen ettei siinä ennen mitään kassaa ole ollut.. Ja että ne paperitavaratkin olivat aivan väärässä paikassa..

Hidasta vaiko hämäläisyyttä tuollainen..

2005-03-30

Holhouksen alla..

Olikohan se tuo uutislehti sata vaiko jokin muu aviisi josta taas hyppäsi silmille tyypillisen suomalainen holhousyhteiskunnan otsikko joka kertoo taas turhankin paljon tästä ah niin "ymmärtäväisestä" kaulapantakulttuurista joka täällä on vallalla:
Halpa viina lisännyt lasten huostaanottoja
Siis halpa viinako se taas kaiken pahan alku ja juuri ? Korjautuuko taas kaikki kuntoon jos viinanhintaa nostetaan ja otetta holhoavasta kaulapannasta kiristetään. Vai olisiko perimmäisenä syynä kenties sittenkin se että osa vanhemmista on oikeasti vanhemmiksi kelpaamattomia alkoholisteja joilta lapset todellakin pitäisi ottaa lopullisesti huostaan eikä palauttaa aina kun äidillä sattuu olemaan nenänvalkaisukausi meneillään ennen seuraavaa retkahdusta ja uutta huostaanottoa. Mikä pakko noita sosiaalitapauksia on lasten edusta huolimatta kerrasta toiseen "ymmärtää" ja antaa "mahdollisuuksia" vaikka lopputulos on taattu ja miksi syyllistä pitää taas jälleen etsiä ulkoisista syistä..

Vai pedataanko tuollaisella tunnepohjaisella propagandalla henkistä ilmapiiriä taas valmiimmaksi alkoholin veronkiristykselle lastensuojelun hengessä..

2005-03-29

Isäntänä talossa

Hautajaisreissu tuli ja meni. Sinänsä tietenkin tilaisuudessa surun sävyttämä pohjasävy mutta kuitenkin ehkä tälläkertaa sellaisen luonnollisen surun kun 94 vuotta kestänyt elämäntaival löysi rauhallisen loppunsa eikä katkennut kesken kaiken liian varhain. Sinne samaan sukuhautaan saatoin mummon minne laskin joulukuussa isän uurnan.

Reissu oli myös ensimmäinen kerta kun kaiken tapahtuneen jälkeen tuli oltua mökillä hieman pidemmän aikaa. Viimeksin yövyin siellä elokuussa kun kaikki oli vielä hyvin. Sen jälkeen nopeasti vain piipahtanut syksyllä laittamassa paikat talvikuntoon ja talvella tarkastamassa onko katolla liikoja lumia mutta nyt ensimmäistäkertaa yötä ilman isää.

Jotenkin oli paikkapaikoin omituinen olo, toisaalta kaipaus, toisaalta sen hahmotus että elämän jatkuessa tuo järvenrantarinne on nyt vuorostaan minun vastuullani ja mökki on ikäänkuin nyt minun mökkini. Lainassahan tuo rinne minullakin on niinkuin se on ollut suvussa jokaisella polvella aina ensimmäisistä maanjaoista lähtien mutta sitämyöten myös hyvinkin pitkälti omaa maata. Sitä on ikäänkuin nyt isäntänä talossa omalla vuorollaan.

2005-03-25

Pääsiäistä

Elämän kiertokulku on vääjäämätöntä. Jälleen edessä reissu keskisuomeen ja yhden hautajaiset. Voisi luonnehtie erään aikakauden päättyneeksi omalta osaltani isovanhempien ikäluokan poistuessa lopullisesti keskuudestamme viimeisienkin sinnikkäiden edustajiensa osalta ja elämän jäädessä meidän nuorempien harteille.

2005-03-23

JUNTTAN

Ilmestyipä tänään sitten tuohon työpaikan nurkalle tuollainen isohko teloilla liikkuva maanrakennuskone jonka kyljessä lukee isolla jotta Junttan.

Kun tässä nyt on päivän muutoinkin väsyneenä kuunnellut tienpohjan paalutuksen iloista patam-patam-patam-ääntä tunnista toiseen ja koettanut samalla keskittyä & pinnistää päänuppiaan purkamaan ulos jotenkin järjästelmällisessä muodossa ajatuksiaan tuotantoprosessin kehittämisestä ja tietokoneavusteisesta mittaamisesta alkaa myös hahmottaa hyvin sen mistä kiinalaiset ovat vesipisarakidutuksensa (jos nyt alkujaan kiinalainen idea anyway..) filosofian repäiseet esiin ja ottaneet tehostamaan valtakunnanhallinnon informaatioprosessejaan...

prkl...

2005-03-22

Taas yksi testi..


You scored as atheism. You are... an atheist, though you probably already knew this. Also, you probably have several people praying daily for your soul.

Instead of simply being "nonreligious," atheists strongly believe in the lack of existence of a higher being, or God.

atheism


83%

Satanism


75%

Paganism


58%

Islam


50%

Buddhism


46%

Judaism


38%

agnosticism


38%

Christianity


21%

Hinduism


8%

Which religion is the right one for you? (new version)
created with QuizFarm.com


Via Schizo

Matkalla keskiaikaan

Kaivakaa esiin kirveenne ja alkakaatte pinoamaan puita rovioihin jotta kerettiläiset saadaan poltettua. No, toivonmukaan sentään ei näin pitkälle livetä mutta N.Y. Timesin artikkeli taas pistää miettimään sitä mitä tuolla Atlantin toisellapuolella oikein on tapahtumassa.
Several Imax theaters, including some in science museums, are refusing to show movies that mention the subject - or the Big Bang or the geology of the earth - fearing protests from people who object to films that contradict biblical descriptions of the origin of Earth and its creatures.
Siis tiedekeskuksien yhteydessä kielletään jo näyttämästä dokumentaarisia elokuvia jotka voivat olla ristiriidassa raamatunheiluttelijoiden ajatusmaailman kanssa.. Mitähän seuraavaksi..

Tai ei sitä seuraavaa fanatismia kannata kaukaa hakea. Meneillään oleva Terry Schiavon tapaus on myös osoitus siitä mitä voi seurata siitä jos fanatismi ottaa vallan ja järki unohdetaan taka-alalle. Psykologisesti ajatellen kasvispotilaan vanhempien sokea usko ihmeparantumiseen ja kuvitelmat siitä että parantumattomasti sairas tytär herää henkiin ovat kovin ymmärrettäviä ja inhimillisiä mutta tapa jolla keskilännen uskonnollinen republikaanijuntta on ottanut asian agendakseen on lähinnä kuvottava.

Hälyttävintä tässä kaikessa näyttää olevan se että jenkkilässä on vallalla selkeä hurmostila jossa tälläisen päättömyyden perusteella jopa säädetään pikavauhdilla lakeja ilman mietteitä siitä mitä seurauksia niillä voi ennakkotapausten kautta vielä olla tulevaisuudessa

Mihinkähän tuossa vielä joudutaan..

2005-03-21

Etätyön rasittavuus..

Taas huomaa miten hankala paikka oma koti on tehdä töitä. Liikaa virikkeitä ja ärsykkeitä ympärillä ja mielessä kaikkea muutakin kuin sitä mitä pitäisi oikeasti tehdä. Kyllähän sitä jotain saa tehtyäkin mutta hyvin katkonaisesti ja hitaasti ja täytyy todeta että ajankäytöllisesti nuto kahvilanpöydässä tehdyt työtunnit olivat viikonlopun tehokkaimpia..

Eli taas vähän sellainen sapettava olo että olisi voinut tehdä enemmänkin viikonlopun aikana ja siten vähentää työtaakkaansa muttakun ei niin ei..

2005-03-19

Opiskelua Englissä


Käy tämä diplomityön kirjoittelu tietenkin myös näinkin :-) Posted by Hello

2005-03-17

Valkoisen paperin autius

Kirjoittamisen kriisi on sen alkuunsaaminen. Tässä kun yrittää runnoa kasaan kiukulla opinnäytetyötään ja kirjoittaa auki kaikkea sitä massiivista määrää dataa jota on kuluneiden kuukausien aikana kerännyt kasaan muistiohin ja muistilappusiin ja PDA:n memoihin niin huomaa että alkuun pääseminen kappale kerrallaan on aina kovin tuskaista. Mistä päästä aloittaisi, miten jatkaisi ja miten jäsentäisi kaiken auki.

Miellekarttoja ja kaikkia työkaluja olen kyllä kokeillut riittämiin asti ja piirrellyt ja rustaillut mutta silti tuo edessä ammottava valkoinen tekstitila on kovin aukean näköinen aina alkujaan ja kappale kerrallaan. Mielessä ihan liikaa asioita asiaanliittyen ja näkökulmia ja kommentteja jotka pitäisi saada riviin ja ojennukseen. Mutta sitten kun alkuun pääsee niin sitten kyllä luistaakin taas eteenpäin. Saa vain nähdä mitä kommenttia tuosta vielä saa kun tutkimuskappaleen sävystä taitaa tulla nykytilan suhteen aika synkkä.. :-)

2005-03-16

Toivoa paremmasta ?

Iltalehti : Popstars2-voittaja Indx ei kiinnosta yleisöä

Viimevuodet ovat olleet tositeeveen keinotekoisten mukajulkkisten ja tähdenlentojen kultakautta mutta olisikohan jo tässä uutisessa jotain merkkejä paremmasta ja siitä että ihan mitä tahansa ei enää pystytä kansalle myymään tv:n välityksellä kiiltävissä kuorissa:
Popstars 2 -voittajayhtye Indx on vakavissa vaikeuksissa. Kevään kalenterissa loistaa vain yksi keikka, sekin toukokuussa valtakunnallisen Koulun Suurjuhlat -tapahtuman yhteydessä.
Gimmel vielä pystyi jymäyttämään katsojia ja ylihypetetty idolihuuma kykeni vetämään ostoskeskuksia täyteen teinejä mutta olisiko julkisuudessa taas vihdoin tilaa oikeille artisteille jotka nousevat pinnalle omilla kyvyillään mediayhtiöiden myyntijulkisuuden sijaan.

Toivottavasti.

Tervetuloa Pietariin.. autosi on jo täällä

Poliisilla auto hukassa ?

Olisi kyllä nyt kiva osata edes muutaman sanan verran iivanan solkotusta niin saisi jotain selkoa siitä että mikä tämän myyntiartikkelin tausta oikein on...

Kirkko hermostui Da Vinci -koodiin

Iltalehti:Kirkko hermostui Da Vinci -koodiin

Syksymmällä ehdinkin jo kommentoimaan tuota Dan Brownin teosta sekä siihen liittyvää keskustelua mutta taas aihe näyttää pyrkivän pinnalle, tälläkertaa teoksesta suivaantuneen Roomalaiskatolisen kardinaalin kautta:
"On olemassa todellinen riski, että sen lukijat uskovat että nämä sadut ovat totta. Minua typerryttää se, että niin monet ihmiset uskovat näihin valheisiin"
Vaikuttavaa tekstiä Kardinaalilta mutta huomaakohan hän sen että täsmälleen samoilla sanoilla voisi kuvata myös hänen kannattamaa isoa kirjaakin.

Tosin sillä erotuksella että Dan Brownin romaanin nimissä ei tehdä maailmassa juurikaan tyhmyyksiä, ei torpedoida AIDS:n ja väestöräjähdyksen suitsimiseen pyrkivää valistustyötä eikä ammuta ihmisiä Belfastin kaduilla...

2005-03-15

1984 - Isoveli valvoo taas

HS: Poliisi haluaa Tiehallinnon kamerat jahtaamaan autovarkaita

Mitäpä kameravalvonnalla ei kohta yleisen hyvän vuoksi tehdäkään. Hahmontunnistus pystyy jo nyt lukemaan kuvista autojen rekisterikilpiä ja siten jopa jäljittämään varastettuja autoja liikennettä kuvaamalla pelkän tietokoneen passiivisen valvovan silmän alla.

Huomispäivän hahmontunnistus pystynee jo tunnistamaan henkilöllisyyden aukottomasti kasvojen geometriasta ja muista tunnusmerkeistä jolloin rikollisten seulominen ihmisvilinästä automatisoituu ja ilmoitus lähtee poliisipartion kännykkään kun naama kamerassa vilahtaa.

Kätevää eikö totta

Vai tuleeko sittenkin mieleen taas jälleen kirjan 1984 dystopinen todellisuus ja koputtaako poliisivaltio jo ovella. Varastettujen autojen tunnistelu tietenkin saa helposti puolelleen suuren enemmistön populistisen oikeudentajun ja hakee siitä oikeutuksensa mutta kuka jälleen valvoo vartijaa.

Soneran oikeudenkäynti todistaa hyvin että tilaisuus tekee varkaan ja on melkoisen varmaa että ennenpitkää joku keksii soveltaa valvontakeinoja vähemmän yleviin tarkoituksiin. Kenties pitää akkaansa hellan ja nyrkin välissä ja seurailla tuleeko kauppamatkaan ylimääräisiä mutkia, kenties seurata mitä lapsensa puuhailee vapaallaan..

Kyttäämisen maailma on rajaton, haluammeko todella avata tälle todellisuudelle ovia vähän kerrassaan, ihan huomaamatta.

2005-03-13

Viikon lopetus on seuraavan aloitus

Taas yksi viikonloppu takanapäin ja työviikko edessä. Kumma miten aika nykyään kuluu välistä kuin siivillä, ensin sitä perjantaina kuvittelee saavansa aikaan viikonlopun aikana sitä, tätä ja tuotakin mutta sitten sunnuntai-iltana voi taas todeta aikaansaamisten jääneen kovin vähäisiksi.

Pitäisi varmaan osata antaa itselleen aikaa ottaa rennosti ja levätä laakereillaan eikä edes suunnitella enempiä mutta ei sitä aina osaa. Tyypillistä opiskelija-työläisen elämää jossa ei vähästä vapaastaan voi aina nauttia hyvällä omallatunnolla kun kuitenkin on kaikkea tekemätöntä aiheuttamassa huonoa omaatuntoa ja stressiä niskaan.

Saa tosin nähdä tuovatko viikolla duunissa kuuluneet uutokset sitten muutosta omaan asemaan ja toimenkuvaan ja miten sen jälkeen tähän kaikkeen pitäisi jaksaa suhtautua..

Sivumennen todettuna taas huomaa hyvin sen miten maailma on välistä kovin pieni kun saa kuulla ystävältään bloganneensa hieven kärkevään sanaan aiheesta jonka linkitys olikin sitten johdattanut yllättävän tuttujen nimien pariin.. :-)

2005-03-10

iloiset loiseläjät

iloiset veronmaksajat

Huh.. voisiko tekopyhempää yhdistystä tai yhteenliittymää löytyä kuin tämä aatteellinen rajamäen rykmentti.
Haluamme siirtää verokeskustelun painopisteen verojen suremisesta veroista iloitsemiseen.

Sanoisivat rehellisesti suoraan että haluamme viettää laiskaa elämää teoretisoiden maailmanmenoa Vanhan kuppilassa ja iloita sinun ansaitsemilla rahoillasi.

2005-03-08

Tsunamihuvipuisto..

HS: Tsunami-huvipuisto Khao Lakiin

Huh.. Voi vain kuvitella millaisen kalabaliikin tämä Thaimaalainen turistipyydys saa aikaan rakkaassa läntisessä kansankodissamme jossa jokaista vastoinkäymistä märehditään perinpohjin ja haaveillaan edelleen Estonian nostamisesta..

Kyllähän tuon uutisotsikon lukeminen kieltämättä hätkäytti itseänikin kun sen ekaksi Hesarin nettisivuilta luin mutta kertooko tämä itseasiassa niinkään idean korniudesta kuin siitä että muualla maailmassa suhde elämään ja kuolemaan on ehkä sittenkin avoimempi ja luonnollisempi kuin täällä kylmäkiskoisessa pohjolassa.

Nähdäkö luonnonmullistus loppuna vai uutena alkuna.

2005-03-07

1984 - Eli varo kameraa kulkiessasi

Teacher freaks out about National Anthem, with Video

Nykypäivänä ei kannata enää menettää malttiaan kovin julkisella paikalla sillä todennäköisyys on suuri sille että kamera tallentaa kaiken. Niinkuin tässä tapauksessa jenkkiläisessä koulussa jossa opettajan 10 minuutin raivokohtaus on päätynyt kamerakännykän videolle ja sitämyöten nettiin levitykseen. Ja kuten tunnettua, verkon juorupalstoilla tälläinen materiaali leviää yleensä kulovalkean lailla joko itse tiedostona tai sitten erinäisissä yhteyksissä kommentoituna.

Toisaalta hyvä.. toisaalta huono. On hyvä että tämänkaltaiset tai kotikutoisesti Korivaaran kaltaiset ylilyönnit päätyvät julkisuuteen eikä luonnevikaisten opettajien mielivaltaisuudet pääse myrkyttämään niin syvästi kokonaisten ikäluokkien itsetuntoja missä suomalainen kansakoulujärjestelmä aikanaan on ollut omiaan mutta toisaalta voidaan myös kysyä että missä enää nykyään kulkee yksityisyyden rajat. Valvooko isoveli todella jo kaikkialla ja kertooko kohta totuusministeriö sen miten asia oli. Itänaapurissammehan tuo muutetun totuuden aika senkun jatkuu..

Toisaalta jenkkilän koulujärjestelmä tässä tapauksessa osottautui yhtä sisäänpäinlämpiäväksi kuin suomalainenkin. Siinä missä tälläiset otteet:
Erityisen pelottavia olivat kurinpitotilanteet, jossa opettajat ovat ympärillä ja lapsen on seisottava keskellä, kun häntä syytetään ja huudetaan, kunnes hän alkaa itkeä.
Todettiin kotikutoisessa tutkimuksessa näin puhtoisiksi:
Oulun lääninhallituksen mielestä Korivaaran koulu on hyvä ja turvallinen oppimisympäristö, jossa noudatetaan perusopetuslain toisen pykälän mukaisia tavoitteita.
Päädyttiin jenkkilässä ratkaisuun jossa videon nauhoittanut oppilas erotettiin koulusta 10 päiväksi, kamerapuhelimien kieltoa harkitaan ja opettajalle ei ole tapauksesta koitunut mitään seurauksia..

2005-03-03

Musiikkiteollisuuden uudet tavat häiritä kotikuuntelijaa.

Digitoday: Musiikkiin peitetty ääniviesti varoittaa piraatteja

Jahas. Taas on keksitty uusia aseita musiikkipiratismia vastaan ainakin noin konseptitasolla toteutettuna mutta kukahan lienee musiikkiteollisuuden ajatuksissa se todellinen kohderyhmä tälle tekniselle kiusankappaleelle:
Bockon ja Ignjatovicin patentoima idea sisältää salauksen purkamiseen tarkoitetun dekoodausohjelman, joka sijoitetaan p2p-ohjelmien yhteyteen. Dekoodausohjelma havaitsee muutokset musiikkikappaleissa ja muuttaa ne varoitusääniksi, jotka kuuluvat kaiuttimista tai kuulokkeista.
Kuulostaa tietenkin vakuuttavalta kun puhutaan piraateista ja p2p-verkoista ja "moraalisilla" perusteilla on helppoa hakea häirinnälle yleistä hyväksyntää mutta samalla unohdetaan kätevästi se seikka että mitä varmimmin tuollainen häiriökoodaus toimii myös silloin kun kotikäyttäjä yrittää ripata omaa ostamaansa CD-levyä kovalevylleen Mp3-jukeboksin ja kannettavan mediasoittimen ymmärtämiin muotoihin jolloin laillisesti hankittua musiikkia kuunneltaessa kuuluu korviin samat varoitukset ja omaan käyttöön tehdyn kopion kuunteleminen käytännössä mahdotonta.

Herääkin perusteltu kysymys siitä että onko tässä taas aineksia musiikkiteollisuuden missiolle härskisti lanseerata sitä periaatetta että samat kappaleet myydään kuluttajalle useaan kertaan erikseen jokaiselle medialle yksilöitynä. On kopiosuojattua "CD" levyä kotikäyttöön, on kopiosuojattua digitaalitiedostoa reissukäyttöön ja kaikesta maksetaan erikseen ja erikseen. Puhumattakaan vielä siitä että tuollaisen kopiointieston kiertämisestä yritetään vielä tehdä rikollista toimintaa jolloin lainkuuliaiselle asiakkaalle ei jää enää muuta mahdollisuutta kuin raahautua talutushihnassa sinne minne teollisuus kulloinkin tahtoo.

2005-03-02

Valhe - Emävalhe - Gallup

HS: Myyjät vastustavat kauppojen laajempaa aukioloa
Vähittäiskauppojen myymälähenkilöstö vastustaa laajennuksia kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin.
Vaikuttavan kuuloinen tulos tuolla Palvelualojen ammattiliiton toimeenpanemalla "kuluttaja"tutkimuksella mutta mitä tuo tulos oikeastaan kertoo ja mistä.

Ensimmäiseksi on huomioitava se että tuo tutkimus on suoritettu ainoastaan liiton omien jäsenten piirissä ilman että mukana olisi ollut muuta alalla työskentelevää henkilöstöä. Eli siis vastaajia joilla on mitä todennäköisemmin vakituinen työpaikka, liiton turvaamat edut ja kaikki muut etuisuudet kunnossa.

Ei siis alan osa-aikaisia joille laajemmat työajat tarjoaisivat enemmän työmahdollisuuksia ja tuloja tilille eikä muitakaan liittoon kuulumattomia joilla saattaisi olla asiaan aivan toisenlainen mielipide ilman ay-siiven henkisiä kahleita.

Tuskin ketään varmaan edes jaksaa yllättää että vakiväki haluaisi turvata saavutetut etunsa ja pitää ne mahdollisuuksien mukaan poissa muiden ja yritteliäämpien näppien ulottuvilta, pyrkien samalla monopolisoimaan myyntityön itselleen ja sanelemaan kuluttajille milloin heidän pitää hoitaa ostoksensa.

Mikä virka tälläisillä ennaltanähtävillä "tutkimuksilla" oikein on ja kenen etu on markkinoida vahvasti väritettyjä ja ohjailtuja tuloksia jotenkin kokonaisvaltaisina totuuksina maan valtamediassa.Kotiin ennen hesaria

Hesarihan on ollut se perinteinen mittari sille onko illalla kotona aikaisin vai menikö yö myöhään ja oven välissä päivän jälkeen odotteleva lehti on selkeä indikaattori siitä ettei yöllä ole ollenkaan tultu kotiin vaan päädytty jonnekin ihan muualle.

Mutta entäs sitten jos lehdenjakaja on myöhässä ja aamulla ehtii liikkeelle ennen hesaria ja lehti odottelee ovenraossa vasta illansuussa kotiin päästessä. Vapaalle sinkullehan tuostakaan ei tule mitään ongelmia mutta sopivan epäluuloisen ihmisen kanssa jos sattuisi olemaan tiiviimmin yhdessä niin tuohan voisi olla jo pienen perheriidan paikka...

2005-03-01

Epäsosiaalinen tietomurto

Digitoday: Paris Hiltonin chihuahuasta ei ollut salasanan vahdiksi

Hyvin tunnettu fakta on se että sosiaalinen hakkerointi on paljon tehokkaampi menetelmä päästä käsiksi salaiseen ja luokiteltuun tietoon kuin yrittää elokuvien hengessä hakkeroida itseään sisälle järjestelmään salasanaa arvaamalla.

Yleensä salasanat ovat senverran kryptisiä ettei niitä arvaamalla arvaa ja muu verkonmurto vaatii jo järjestelmätason haavoittuvuuksia mutta nyt ovat palveluntarjoajat helpottaneet arvausprosessia perustellusti kritisoidulla tavalla tarjoamalla salasananvaihtomahdollisuutta varten kysymyksiä joihin vastaamalla voi salasanan itse vaihtaa.

Viimeisin esimerkki tämän menettelyn vaaroista on tapaus Paris Hiltonin kännykkä jota aluksi epäiltiin tietomurroksi mutta joka on paljastumassa klassiseksi arvaamistapaukseksi. Tai voidaanko edes toisaalta puhua arvaamisesta jos "salaisen" kysymyksen vastauksena on ollut P.H:n lemmikkikoiran nimi.