2005-07-31

Floran kimpussa faunaa väistellen

Tulipahan taas tehtyä mökillä metsätöitä ja perkailtua serkun hakkuuaukosta jämäpuita kuivamaan polttopuiksi saunan ja mökkitakan tarpeisiin. Ja tuli taas säikähdettyä kertaluokkaa hyvin.

Nyt jälkeenpäin fundeeraillen mysteeri ei ole se miksi otus häiriintyi vaan se miksi epeli jaksoi kuunnella hyvänaikaa moottorisahan vingutusta lähimaastossa ja vaihtoi maisemaa vasta kun olin aivan vieressä mutta sen voin sanoa että parin metrin päästä lentoonlähtevä ja pään ylitse kaartava sarvipöllö on aika kookas ilmestys noinniinkuin äkkiseltään nähtynä.

Siihen se sitten jäi hetkeksi puunoksalle istuskelemaan ja katselemaan melko murhaavan näköisenä pahaa-aavistamatonta viikonloppumetsuria jonka ajatuksena oli ollut pilkkoa polttopuiksi juurikin se kaatunut ja kiveävasten kellottava puunrunko jota pöllö oli ilmeisimmin aamusella päättänyt käyttää yöpuunaan.

Jätin sitten tuon puun rauhaan ja vaihdoin seuraavaan..

2005-07-29

Perfektionismin kirous

Joskus olisi helpompi osata katsoa itseään läpi sormien.

Tulipahan taas päädyttyä hankalaan välikäteen. On toki totta että minut yleensä nähdään suvun tapahtumissa aina jos jonkinmoisen kameran kanssa napsimassa kuvia sieltä sun täältä suunnasta mutta sitämyöten joutuu tekemään myös problemaattisia valintoja. Taas on näet tulossa elokuussa yhdet häät ja serkku sitten tuossa esitti toiveen että kuvaisin vihkimisen.. videolle..

Ihan hyvä toivehan tuo on mutta kun olen viimeksi koskenut videokameraan viimeksi ehkä likemmäs vuosikymmen sitten keskittyen sittemmin ihan yksittäisten kuvien napsimiseen dialla ja sittemmin digitaalilla ja en todellakaan voi sanoa hallitsevani videokuvauksen tekniikkaa juuri mitenkään noinniinkuin visuaalisesti.

Eihän tuo tietenkään yksistään vielä mitään mutta kuitenkin senverran omaan silmää ja ymmärrystä (Luonnollisesti omasta vaatimattomasta mielestäni.. ;) ) että tietää teoriassa miten tuollainen pitäisi kuvata siten että sen jaksaisi vielä katsoa toisenkin kerran lävitse: vähintään kahdella kameralla, erikseen äänet mikittäen ja jälkeenpäin koneenruudulla leikaten ja editoiden kunnolliseksi dokumentiksi ja niinpäin pois. Ja tietää että se mitä itse tässä tilanteessa saisi aikaan olisi lähinnä epätoivoista yritelmää jota ei edes itse haluaisi suin surminkaan katsoa jälkeenpäin..

Hemmetti olisi helpompaa jos osaisi olla yleisesti vähemmänkriittinen ja epäperfektionistimpi mutta kun ei niin ei. Ja toisaalta ei kehtaa kieltäytyäkään kun tietää että aikaansaannos täyttänee jokatapauksessa tilaajan tarpeet.

Ajatus kuvaamisen nopeasta opettelemisesta on taas lähinnä absurdi, jos vuosikymmenessä on alkanut oppimaan kuvaamaan sellaisia valokuvia joita jo joskus kehtaa nimittää valokuviksi niin liikkuvan kuvan hallinnan opetteleminen vajaassa kuukaudessa on yksinkertainen mahdottomuus.

Ja nyt herra murphy luultavasti tietenkin potkaisee persiille vielä siten että juuri tämä on se bloggaus joka osuu satunnaisen sukulaisen silmiin.. *koputtaa puuta*

Elämä on..

2005-07-28

Walokuwauksen perinteiset arwot

Dpreview.com: Epson R-D1 Digital Rangefinder Camera

Tätä kameraa katsellessa kyllä silmä lepää toteutuksessa nykypäivän minidigikompaktipokkarinäppäri-hilavitkuttimien rinnalla. Digitaalinen kuvannustekniikka yhdistettynä perinteisen mittaetsinkameran toteutukseen manuaalikontrolleilla ja selkeillä analogisilla indikaattoreilla. Ja yhteesopivana Leican optiikkaan.

Muuten kyseessä olisi suorastaan täydellinen kumppani järkkärille toiseksi kameraksi mutta tuo 3000 taalan hinta toimii tehokkaana jarruna.. Mutta positiivista että kameramaailmastakin löytyy vielä perinteisiä arvoja sensijaan että kädet suorina napsitaan metrinpäästä tärähtäneitä kuvia.

Ehkä vielä joskus tuollaisenkin voisi hankkia kalustoon..

Teoria ja todellisuus

Digitoday: Tiedostonvaihtajat ahkeria laillisen musiikin lataajia

Vertaisverkot tappavat musiikin, kappaleen lataaminen on varkaus, Netti on syypää levymyynnin laskuun, heinäsirkkoihin, kulkutauteihin ja kaikkeen pahaan. Tätä yhtä virallista totuuttahan levy-yhtiöt jaksavat alleviivata, kuuluttaa ja keksiä oikeusjuttuihin liki mielikuvituksellisia vaateita siitä kuinka paljon vertaisverkkojen kautta jaettu musiikki on aiheuttanut yhtiöille "tappioita". Mutta mikähän mahtaa olla todellisuus tämän teorian takana.

Brittiläinen tutkimusyhtiö The leading question on tutkinut eri käyttäjäryhmien musiikinkulutustottumuksia ja tehnyt merkittävän havainnon:
The Leading Question huomasi, että musiikinjakajat kuluttivat keskimäärin kahdeksan euroa kuussa laillisiin biiseihin, kun muut musiikkifanit käyttivät vain 1,84 euroa.
Musiikkiteollisuuden penseän skeptinen vastaus tutkimukseen noudattaa kyllä taas puolestaan perinteistä mantraa...
BPI (British Phonographic Industry) toppuuttelee tuloksia huomioiden, että tiedostonjakajien kokonaissatsaukset lailliseen musiikkiin ovat laskussa.
... mutta kannattaisikohan kuitenkin BPI:n seinien sisällä herätä todellisuuteen ja miettiä että kuinka paljon laillisen musiikin osuutta laskevat todellisuudessa kaikki kaikenkarvaiset kopiosuojaukset, DRM-kikkailut ja muut suoranaiset maksavaan asiakkaaseen suunnatut kiusanteot ja kuinka paljon vertaisverkoilla oikeasti on asiaan vaikutusta ja kannattaisiko noitavainojen sijaan tarjota halukkaille asiakkaille enemmän käyttökelpoisia palveuja sillä:
Alan kattojärjestön Ifpin (International Federation of Phonographic Industries) mukaan lailliset lataukset ovat kolminkertaistuneet maailmalla vuoden alkupuoliskolla.
Go figure...


"Viehättävä" ääni

Aaaaargh..

Duunin vieressä on koko kesän tehty laajoja tienrakennustoimenpiteitä erinäisine äänineen ja meluineen mutta tämänkertainen vie voiton kaikista. Pehmeä savimaa vaatii kuopankaivuulle aina elementtirakenteisen tukivallin ja se ääni mikä syntyy kun kaivinkoneen vibralla niitä elementtejä painetaan maahan ei ole mitenkään viehättävä. Etenkin kun savimaa tuntuu välittävän resonanssin aina talon perustuksiin saakka ja sitämyöten jonnekin kallonluiden sisäpuolelle..

Jos tuo joskus tulisi valmiiksi..

2005-07-27

Kuka ei kuulu joukkoon ?


Miten sattuikaan liki täydellinen suora silmään kotiparkkipaikalla Posted by Picasa

2005-07-26

Siivoilua

Sen että on aika siivota työpöytäänsä tietää viimeistään siitä ettei löydä pöydälle parkkeerattua kahvimukiaan kuin 3 minuutin etsinnällä.

Vaikka normaalistikin pöytäni ei edusta mitään järjestyksen muotovaliota ovat viimeaikojen ongelmat ja debuggaustarpeet kasanneet koneen ympärille sellaisen kasan komponentteja, piirilevyjä, mittalaitteita, hyppylankoja ja mittajohtoja printtejä, skemoja, mittakuvia ja kaikkia muita mahdollisia lippulappusia että jotain tarttee tehrä ja äkkiä..

Niin.. ja jos joku tietää jonkun kauppaavan huomio-oranssilla värillä pinnoitettuja, vähintään 2,5 dl:n vetoisia ja muutenkin kestäviä kahvimukeja niin saa ilmiantaa...

2005-07-25

Heil Architec

11212112232734hb.jpg (JPEG Image, 720x543 pixels)

Mitähän ihmettä tämän rakennuskompleksin suunnittelijalla on oikeastaan ollut mielessään..

Via: Just Sopivasti

Laukauksia tunnelissa

Viime päivät on taitettu peistä suuntaan sun toiseen laukauksista joihin päättyi nyttemmin syyttömäksi todetun brasilialaisen taival Lontoon metrossa. Ikävä tapaus mutta paikkapaikoin vaikuttaa siltä että lauseet ovat kovin jälkiviisauden kyllästämiä..

Helppohan sitä on nyt kotikoneen ääressä sanoa että viattoman sivullisen ampuminen on moraalitonta ja hätäiltyä mutta pienenä ajatusleikkinä kannattaisi sittenkin siirtää itsensä tuonne tunneliin poliisimiehen korvien väliin tarkastelemaan skenaariota. Olet juuri metroasemalla metroverkostossa jossa edellisellä viikolla räjähti pommeja, jossa juuri tällä viikolla on yritetty räjäyttää toinen samanlainen sarja pommeja ja tekijöistä ei ole vielä mitään varmuutta.

Olet juuri asemalla suljetussa tilassa, säähän ja vuodenaikaan nähden hyvin epätyypillisesti pukeutunut mies ei noudata käskyä pysähtyä, lähtee juoksemaan kohti laiturialuetta, metrovaunuja ja ihmisiä. Päätöksentekoon ei ole kaikkea sitä aikaa millä jeppe jälkiviisas voi spekuloida ja teoretisoida pöytänsä ääressä tunti toisensa jälkeen vaan joitakin sekunteja. Mitä oikeastaan teet. Mielessä kysymys siitä miksi tuo mies juoksee kohti laituria..

Vedätkö liipasimesta ja otat riskin siitä että ammut kenties sivullisen, jätätkö vetämättä liipasimesta ja otat riskin että kyseessä onkin todellinen terroristi ja asemalaiturille voi kuolla kymmeniä ihmisiä. Ampuako jalkaan ja ottaa riski että kädessä on laukaisin jonka painallus vie pidättäjät ja kasan sivullisia mennessään vai ampuako kohti ja eliminoida tuon laukaisun mahdollisuus.

Ikävä ajatusleikki koska besserwissereiden kaikkivoipaisten "oikeiden ratkaisuiden" sijaan kyseessä on tyylipuhdas no-win situation jossa on tarjolla vain huonoja ratkaisuja ja harkinnan tiimalasissa hiekkaa vain silmänräpäyksen verran. Eikä kaverille ehdi kilauttamaan.

Vastauksessaan kannattaa olla rehellinen itselleen eikä sortua näennäisen oikeaan jälkiviisaaseen etiikkaan vaan pysähtyä todella tuohon muutaman sekunnin aikaikkunaan.

Joltakulta meni hermot

Digitoday:Venäläinen roskapostittaja tapettiin

Meniköhän joltakulta hermot vai yrittiköhän amatööri ansaita siivuaan markkinoilla joilla pelikenttä on jo jaettu "ammattilaisten" kesken ja liiketoiminnan harjoittamisesta ei sovita neukkarissa vaan takakujalla rautaputken kera...

Paimenpoika ja tsunamivaara

Digitoday: Tekstiviesti tiedotti tsunamiuhasta Thaimaassa

Hienoa että uusi järjestelmä toimii ainakin tiedon välityksen kannalta mutta toimiiko se sittenkään todellisen vaaran tunnistuksen osalta vai liipaiseeko järjestelmä viestin aina kun vähänkin tärähtää ? Nyt näyttäisi siltä että todellisuudessa ei vaan palvelusta puuttuu edelleen sisältö.

Kaikki varmaan muistavat lapsuudestaan sadun paimenpojasta joka aina varoitti susista piloillaan ja jonka varoituksia kukaan ei enää kuunnellut kun sudet tulivat. Pahoin pelkään että hienolle Tsunamivaroitusjärjestelmälle käy samoin jos sen tarkkuutta ei saada kohdilleen.

Tuollaiset ~7 Richterin tärinät kun eivät ole laattojen liikuntavyöhykkeillä nyt mitenkään harvinaisia, tältä US Geological Surveyn listalta niitä löytyy tältä vuodelta jo useita ja lisää tulee takuuvarmuudella joten vääriä hälytyksiä on luvassa runsaasti jos pelkät richterit tuohon signaaliin riittävät. Kaikki järistykset kun eivät suuruudestaan riippumatta saa tsunameita liikkeelle vaan siihen vaaditaan laattojen tietynlainen liike jotta vesi siirtyy paikasta toiseen riittävässämäärin.

Ja jos puhelin piippaa vaarasta kerran parissa kuukaudessa ja seuraavaan 3 vuoteen ei näy aallon aaltoa niin kuka enää reagoi siihen seuraavaan hälytykseen kun se aalto sitten joku kaunis kerta tulee ja pyyhkäisee kaupungin matalaksi. Niinkuin ennenpitkää tulee taas tapahtumaan. Varmasti.

Urbaania faunaa

Olisi taas kameran paikka

Stadin valkoposkihanhipopulaatio on jo liki kliseinen esimerkki siitä miten hetken totuttelun jälkeen luontokappaleet sopeutuvat uuteen elinympäristöön ja kotiutuvat kaupunkiin mutta nyt on nähty sekin että tässä keskellä päivää Itä-Helsinkiläisellä teollisuusalueella kettu jolkottelee ikkunan ohitse ihan muina miehinä välittämättä juurikaan ohikulkevasta liikenteestä..

Tosin mikäs ihme tuo on. Vankka rusakkopopulaatio on jo hyvänaikaa suorastaan huutanut ravintoketjun yläpäähän täytettä ja muutakin palanpainiketta viipeltää pusikoissa. Kyllä tänne hyvin pari petoakin mahtuu menoon mukaan.

2005-07-24

Järistyksen äänet

The Sound of a Distant Rumble

Diego Garcian merenalaiset mikrofonit rakennettiin aikanaan havaitsemaan mahdolliset ydinräjähdysten äänet ja varoittamaan tapahtuneesta mutta niiden piiriin taltioituu merestä paljon paljon muutakin. Viime joulukuun 26 päivänä mikrofonit nappasivat lähes 3000 kilometrin päästä äänen joka syntyi kahden mannerlaatan liukuessa toisaan vastaan tuottaen 9.3 Richterin maanjäristyksen ja Tapaninpäivän tuhoisan Tsunamin.

Nyt kaiken muun materiaalin lisänä tuo yksinkertainen, monotoninen ja persoonaton jylinä on kaikkien kuultavissa Mp3-muodossa.

Jésustelua Brasilian malliin

HS: Brasilia vaatii Britannialta selitystä ampumisesta metrossa

Jaha.. Nyt näemmä Brassit keksineet tavan kalastella julkisuuspisteitä tuon Stockwellin metroasema-ampumisen jälkimainingeissa:
Brasilian hallitus on järkyttynyt ja hämmentynyt saadessaan tietää, että Brasilian kansalainen kuoli poliisin luoteihin, ilmeisesti valitettavan virheen uhrina. Hallitus odottaa selitystä brittiläisviranomaisilta tragediaan johtaneista olosuhteista
Vakuuttavaa tekstiä ja saattaisi kuulostaa uskottavaltakin kyselyltä jos ei töissä olisi saanut kuulla Brasiliassa työkomennuksella olleen työkaverin kertomuksia Brasilian kovaotteisen Policia Militar:n liipasinherkkyydestä ja siitä että porukka tunnetaan poliisivoimana joka mielummin ampuu ensin ja kyselee ehkä vasta sitten. Tässä valossa Brasilian hallituksen järkytys ja hämmennys kuulostaa vähintäänkin oudolta. Pitäisivät ensin oman kotipesänsä kunnossa...

2005-07-23

Yön elämää

Tulipahan taas toimittua väärässä järjestyksessä, ensin olisi tietenkin pitänyt ottaa kamera käteen ja avsta sitten suorittaa pelastustoimet. Nyt tuli ensin pelastettua kohtuu isohko yökiitäjä sisältä parvekkeelle ja sitämyöten ulkoilmaan ilman että perhosesta olisi saanut edes kohtuullista kuvaa..

Ei aina sytytä..

Venäläisempi juttu

Just just..

Jo taannoisen Moskovan teatterikaappauksen yhteydessä ajattelin ääneen sen mitä toistelin taas Beslanin koulukaappauksen tapauksessa: On paha joutua terroristien käsiin Venäjällä mutta vielä fataalimpaa joutua venäläisten vapauttamaksi. Taktiikkana näyttää olevan terroristien listiminen hintaan mihin hyvänsä ja korkeintaan niiden pelastaminen jotka siinä sivussa jäävät henkiin. Kuolleilla kun on aina terrorisminvastaista propaganda-arvoa ja kuolleilla lapsilla sitä vielä kaksinverroin.

Beslankin on jo sekin jo todennäköisimmin häipynyt kansalaisten arkimuistista kaikenlaisista aikansa kampanjoista mutta jälkimaininkeihin liittyy huomionarvoisia pikku uutisia. Putinin juntta varmaankin haluaisi hiljentää neuvostosensuurin hengessä tämänkin median mutta tästä The Moscow Timesin pikku artikkelista ilmenee hyvin se millä otteilla Beslanin lapsia ilmeisimmin vapautettiin hengestään.

Eiväthän Omonin kaverit tietenkään koskaan myönnä että otteet olisivat ylimitoitettuja, oli kyseessä sitten Moskovalaisen teatteriyleisön kaasuttaminen tai raskaan aseistuksen käyttäminen kouluun rynnäköinnissä mutta silti pysäyttävää on tajuta se että käytössä on ollut todennäköisimmin, löytyneistä singonputkista päätellen, Shmelin tyyppisiä termobarisia rakettiaseita joiden kranaatit esittelyvideoiden perusteella kykenevät hyvinkin räjäyttämään jo yksistään talon sirpaleiksi.. voi vain kuvitella mitä tälläiset välineet ovat kouluolosuhteissa saaneet aikaan vaikka artikkelin mukaiset spekulaatiot napalm-kranaateista olisivatkin vain spekulaatiota...

Kiva naapurimaa meillä

2005-07-20

Etsintäkuulutus

Hiljaista huutelua: Etsintäkuulutus

Linkitetään nyt tämä tännekin varmuuden varalle. Toivottavasti jossainpäin nettiä nappaa kala verkkoon ja saadaan syyllinen kiinni. Ja sitten vielä sanotaan että kamera on puhelimessa turha kapistus..

Luja tahto

Vaikuttavaa

Joskus TV-dokumenttien joukossa on hyvinkin mielenkiintoisia helmiä ja tämänpäiväinen TV-2:n tunnelidokkari oli kyllä sellainen. Katsellessa tuli kyllä mieleen että jo on ollut parilla kaverilla kanttia vuoden 1962 Berliinissä keksiä että kaivammepa tuosta tunnelin muurin alitse auttaaksemme tuttavamme ja perheenjäsenemme idästä länteen ja vapauteen.

Kiinnostavinta oli tietenkin seurata tarinaa joka oli kuin elokuvasta ja päätyikin tavallaan elokuvaan.. ensin alku parin kaverin lapioprojektina, sitten väkeä lisää, koneita, tuulettimia, pumppuja, Länsi-Berliinin kaupunginmiehet korjaamassa vuotavaa putkea, Elokuvaoikeuksien myyntiä NBC:lle ja lopulta CIA seuraamassa touhua sivustakäsin ja lopulta liki täydellinen onnistuminen. Hittolainen mitä tiimihenkeä !

2005-07-19

Toimittajan motiivi ja moraali

IS: EU Kieltää löylykilpailun

Kautta rantain suomalainen EU-uutisointi on ollut tarkoituksellisen sensaatiohakuista ja suorastaan totuutta vääristelevää Merkittävää ei ole yleensäkään ollut se mitä kehitystä EU on todella saanut aikaan ja millä kaikilla alueilla säädetyt direktiivit ovat todella harmonisoineet väliin hyvinkin kirjavaa eurooppalaista säädösviidakkoa ja helpottaneet elämää oleellisesti vaan artikkelinikkarit ovat pääsääntöisesti keskittyneet repimään kärpäsestä härkäsiä ja keksimään lööppejä vaikka keksimällä totuudesta nyt paljoakaan välittämättä.

Tästä taas jälleen erinomainen esimerkki on päivän Iltalöpinän kirjoitelma jossa otsikoidaan EU:n suorastaan kieltävän löylykilpailun !! Mikä voisikaan olla iskevämpi otsikointi tässä saunojen luvatussa maassa keskellä kesää ja lomakautta.

Ikävä kyllä artikkeli sitten menee paljastamaan sen että EU ei ole tekemässä sittenkään yhtään mitään saatika sitten kieltämässä mitään vaan kyseessä on kuin onkin Brysselin uuden hallintorakennuksen saunat ja niiden järjestyssäännöt joissa löylykilpailut kielletään kyseisissä tiloissa.

Voi vaan kysyä mikä on toimittaja Markku Haapion motiivi laatia kyseisenkaltaisia täysin harhaanjohtavia ja suorastaan valehtelevia otsikoita ja millä moraalilla tässä taas toimitaan.

Ei mikään ihme että epäluulo EU:ta kohtaan voi maassa hyvin jos uutisoinnin taso on tälläistä silkkaa P***kaa.

Fan fan

Vaikka kattotuulettimien sisustuksellisuudesta voidaankin olla mieltä taikka toista niin ainakin tällä säällä sellaiset ovat aivan ehdottomia! Vaikka lämpötila kämpässä nousisikin jo 25 asteen paremmalle puolelle niin ainakin tuolla saa taattua inhimilliset nukkumaolosuhteet itselleen kun vääntää tehot täysille yön ajaksi. Kokemuspohjaisesti voin suositella jokaiselle vaikkakin ihan kevytrakenteiseen kipsilevykattoon tuollaista murkulaa ei kyllä kannata ripustaa omaksi damokleen miekakseen vaan kannattaa varmistua ettei se minkä laittaa ylös tule kovin äkkiä alas. Ainakaan kesken unien..

2005-07-15

Ja puuta pesään

Edessä taas rentouttava viikonloppu ja tarkoituksena uploadata puuta saunanpesään ja testailla löylykauhan käyttöliittymän toteutusta. Tosin näyttää samalla vain siltä että säätila voi vaikuttaa negatiivisesti ennakkoon suunniteltuun polttopuuvaraston kehitysprojektiin ja aiheuttaa ennakoimattomia viivästyksiä. Onneksi sentään ei kolkutella kaksipinojärjestelmän hälytysrajoja vaan puskurissa on tavaraa mistä suorittaa raaka-aineen kotiinkutsuja piipun imuohjauksen tyhjentäessä keskeneräisen työn saldoa.

Jep.. lepoviikolopunntarpeessa selvästikin

Virus jälleen vauhdissa

HS: Kolmen ihmisen pelätään kuolleen lintuinfluenssaan Indonesiassa

Tällä rintamalla onkin ollut pitkään petollisen hiljaista mutta näemmä taas tapahtuu.

Tosin vaikka kysymyksessä olisikin Lintuinfluenssavirus niin olisi mielenkiintoista aina uutisten yhteydessä kuulla myös täsmennystä siihen että onko kyseessä uuden H5N1-kannan pirulainen vai jokin aikaisemmista varianteista jonka oletettu pandemia-potentiaali tavallisen influenssaviruksen kanssa yhdistyessään ei ole aivan samaa luokkaa olemassaolevan perusvastustuskyvyn kanssa.

Positiivista on sentään se että viimeisten havaintojen osalta näyttäisi siltä että kehittäessään kykyään siirtyä ihmisestä toiseen viruksen tappavuus on jo laskenut, ilmeisemmin siksi että siitä alkaa löytymään enemmän sellaisia piirteitä jotka immuunijärjestelmä tunnistaa ja voi olla jopa niin että ennenpitkää syntyvä H5N1-kannan influenssavirus jää vaikutuksiltaan jonnekin Honkongilaisen ja Aasialaisen pandemian asteelle ja ei yllä Espanjantaudin mittoihin.2005-07-14

Vuosipäivä

Tosin meinasi melkein mennä ohitse..

Siitä on sitten kokonainen vuosi kun puoliksi koemielessä aloitin bloginpidon oikeastaan hetken mielijohteesta kokeilun vuoksi. En vielä alkumetreillä tiennyt mihin tästä olisi vai jaksaisiko tätä ollenkaan ylläpitää mutta näemmä hyvin on kaikenkaikkiaan sujunut ja tekstiä löytynyt asiasta jos toisestakin. Ehkä ajatuksenjuoksun fokus on liukunut hieman toiseen suuntaan kuin alunperin ajattelin mutta se kaiketi kuuluu normaaliin evoluutioon.

Ylläpitoa aloitellessani en kyllä voinut aavistaa millaisia asioita heti ensimmäinen syksy sitten toikaan muassaan ja joita tuli myös osin tekstissään käsiteltyä. Joku jossain yhteydessä (en muista enää missä blogissa) mainitsi että monet alkavat pitämään blogiaan jonkin elämänkriisin yhteydessä, minulla taisi käydä niin että ensin laadin blogin ja kriisi realisoitui vasta sen jälkeen todeksi. Yhtäkaikki kirjoittaminen taisi olla ainakin osittaista terapiaa ja asioiden jäsentelyä mielessään.

Saa nähdä mitä seuraavaan vuoteen mahtuu...

Maailmankirjat sekaisin ja paniikki pystyyn

IS: Pariskunta harrasti seksiä meressä

On se kauheaa tämä maailmanmeno ja tapahtumien tahti. Ja lapsetkin vielä leikkineet vain muutamien metrien läheisyydessä. Kyllä tälläiselle pitäisi saada loppu ja stoppi heti ja kieltoja vielä kerran päälle.

Jotekin säälittävää että kahden nuoren rakkaudenleikistä saadaan aikaan lööppejä ja moralisoivia uutisia mutta se ei kiinnosta ketään että tod. näk samaan aikaan suomen lukusissa lomahelveteissä on nähty lasten silmien edessä ties kuinka monta perheriitaa, huutoa ja nimittelyä kun lomastressi on naksahtanut ja päivän neljäs kepustobe kumottu puuhalandian kaljateltan terassilla.

Kertoisikohan toimittajalle joku sen mistä lapset ylipäätään saavat alkunsa..

Jo on ahdasmieliseksi maa mennyt

HS: Nettisivuston juutalaisvitsit johtivat rikostutkintaan

Ei liene vaikeaa arvailla mihin porukkaan HS:n mainitsema "närkästynyt kansalainen" kuulunee mutta voidaan kyllä hyvällä syyllä kysyä onko tälläisessä esitutkinnassa nyt mitään järkeä. Huumori kun on yleisesti huumoria ja vitsien perusasetelmaan kuuluu lähes vakiona jonkin valitun ryhmän tai henkilön asettamisen naurettavaan valoon. Huumorintajuttomuus taas on asia erikseen.

Tutkinnan vielä ymmärtäisi jotenkin jos kyseessä olisi ollut erityisen rasistinen ja nimenomaisesti vain ja ainoastaan juutalaisvitseihin keskittynyt poliittinen sivusto sensijaan että haastettuna on nyt pelkkä yleinen ja laaja vitsiarkisto. Taustatiedoksi kerrottakoon että kyseisten vitsien kategoria on ollut todellisuudessa vuosina 1994-2004 kerätyssä vitsiarkistossa vain yksi yksittäinen alakategoria "ihmisryhmän" alakategoria siinä missä myös mm. partiolaiset tai Helvetin Enkelit ja vitsejä on ollut sivuilla sadoittain ellei tuhansittain kaikilta maailman alueilta joille voi jotenkin nauraa.

Hivenen mauttomiahan osa noista vitseistä on peilautuessaan holokaustin historiaan mutta kansanryhmän vastaiseen kiihottamiseen noista on kyllä pitkä matka. Ongelma vain taitaa olla siinä että 60v sitten tapahtunut kansanmurha on lunastanut juutalaisille ikuisen marttyyrin aseman ja ainakin halun jatkuvaan erikoiskohtaloon.

Helsingin Sanomissa haastatellun ylikomisario Ilpo Liikkasen eri vitsejä vertaileva lausunto on kaikessa naiivissa tunteikkuudessaan ymmärrettävä mutta sinänsä loogisesti täysin sisällötön:
Juutalaisiin kohdistuneet vitsit liikkuvat eri tasolla: niissä tulevat hyvin usein esiin toisen maailmansodan tapahtumat, mikä tekee niistä vähän eriluontoisia (kuin ruotsalaisvitsit)
Tokihan meille on opetettu viimeiset 60 vuotta siitä miten paha asia holokausti oli ja miten asiaan täytyy liturgisesti suhtautua mutta olisi hauska kuulla arvon ylikomisariolta looginen ja pätevä perustelu siitä miten vitsailu kohta 70v sitten tapahtuneista asioista on kategorisesti "eriluontoista" kuin avoin vitsailu naapurimaan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai maalaisvitsien vihjeet isäntämiesten ja nautakarjan välisistä väleistä. Yhtä loukkaavaa ja herjaavaa jos sikseen tulee.

Sopii vain toivoa että syyteharkinta kaatuu omaan naurettavuuteensa ja sanan- ja mielipiteenvapauteen ei lyödä uutta tahraa kylkeen poistetun vitsisivuston etusivulle jätetyn, aihetta hyvin kuvaavan vitsin perimmäistä ajatusta noudattaen:
- Mikä on ensimmäinen palkinto poliittisten vitsien kilpailussa?
- 25 vuotta.
Jos objektiivinen näkemys sivuston luonteesta kansanryhmää vastaan kiihottavana mediana kannattaa aiheeseen tutustua tarkemmin itse pelkkien ehkä hivenen mustavalkoisen uutisoinnin sijaan. Näet vaikka tekijä onkin poistanut sivunsa webistä jutun myötä, eivät sivut ole onneksi mihinkään vielä netistä kadonneet. Wayback machinen sivustoarkisto kun muistaa sisällön tunnollisesti. Sieltä voikin tähän loppuun kaivaa kevennykseksi yhden juutalaisarkiston helmistä joka on omalla tavallaan poliittisesti edelleen ajankohtainen:
Israelin hallitus on suostunut myönnytyksiin palestiinalaiskysymyksessä. Jopa itkumuuri suostutaan jakamaan palestiinalaisten ja juutalaisten kesken. Juutalaiset saavat muurin, palestiinalaiset itkun.
( Kirjoittaja ei ole omasta mielestään erityisen rasistinen vaan yleisemmin misantrooppinen, tuntee historian tapahtumat ja tuomitsee kansanmurhat. Tuomitsee hiljaa mielessään myös sen miten me eurooppalaiset annoimme viimeksi 1995 sellaisen tapahtua takapihallamme oppimatta mitään historiastamme. Kirjoittaja kuitenkin yrittää vaikka hammasta purren nauraa kaikelle mitä elämä vastaan heittää, ainakin melkein, sillä kirjoittaja tietää ettei täältä muuten täyspäisenä selviä. Kirjoittaja aikoo myös jatkaa epäkorrektisen ja liki morbidin mustan huumorin viljelemistä vaikka joku vetäisikin herneen nenään.)

2005-07-13

Jälleen reikiä paikattavaksi

CERT: Haavoittuvuuksia niin Windowsissa, Wordissa kuin Mozilla.org:n selaimissa

Siltävaralta että joku ei vielä näistä uusimmista tiedä niin reikiä on löydetty ja paikattu seuraavasti:
  1. Microsoft -käyttöjärjestelmien väritiedon käsittelymoduulista (Microsoft Color Management Module) on löytynyt Microsoftin kriittiseksi luokittelema haavoittuvuus. Tarkempi tiedoite ja toimintaohjeet CERT:n tiedotteessa 49/2005
  2. Microsoft Word on yleisesti käytetty tekstinkäsittelyohjelmisto. Word-ohjelmistosta on löydetty Microsoftin kriittiseksi luokittelema haavoittuvuus. Haavoittuvuus liittyy Word-ohjelmiston kirjasintyyppien (font) käsittelyrutiineihin. Tarkempi tiedoite ja toimintaohjeet CERT:n tiedotteessa 48/2005

  3. Firefox- ja Mozilla-selainohjelmistoista on julkistettu uudet versiot, jotka korjaavat yhteensä 12 eri haavoittuvuutta. Mozilla.org on määritellyt kaksi haavoittuvuutta kriittiselle ja neljä korkealle vakavuustasolle. Tarkempi tiedoite ja toimintaohjeet CERT:n tiedotteessa 51/2005
Yleisesti ottaen on suositeltavaa ihan oman edun nimessä klikata itsensä tänne ja tilata CERT:n varoitukset suoraan sähköpostiinsa.

2005-07-12

Out of office

Eli Oy Suomi Ab ihan pihalla

Heinäkuun keskivaihe on sitten hienoa aikaa työelämässä. Toisaalta kovin rauhallista kun alihankkijat lomilla, myynti lomilla ja muut organisaatiot lomilla ja työrytmi suurimmaksi osaksi leppoisaa (mitä nyt muutaman katasrooffin jälkisammuttelua) mutta myöskin tavallaan harvinaisen mielenkiintoista kun ei koskaan tiedä mitä eteen tulee.

Lomasesongin huippu kun tarkoittaa myös sitä että firma pyörii parhaillaan hyvinkin ohuella organisaatiolla useiden toimintojen vetäessä lonkkaa puun alla tai rannalla jolloin ongelmien ja kysymysten noustessa pintaan alkaa asiastatietävien etsintä kun meileistä pukkaa takaisin pelkkää "out of officea" ja ketään varsinaista ei oikein saa kiinni. Ja yleensä ne varsinaisetkin ovat linkittäneet toinen toisensa varamiehikseen ja lähteneet lomille.

Meille asemapaikkansa pitäville sitten sateleekin mutkien kautta naapuriosastoilta väliin hyvinkin mielenkiintoisia kyselyitä aiheista jos toisistakin joihin tosin usein on parempi olla kommentoimatta mitään kun oikeasti ei ole juuri aiheesta mitään tietoa eikä viitsisi saada aikaan mitään normisotkua suurempaakaan. Joskus tosin pääsee myös tyynen viileästi päättämään asioista ominpäinkin kun ketään parempaakaan ei ole paikalla ja tuleenkaan ei saa jäädä makaamaan :-)

Korrelaatiota kerrakseen

HS: Vesiturvan ammattilaiset: Oluen hinta-ale lisännyt hukkumisia

Näemmä ovat taas keksineet yhden pyörän uudestaan. Perinteisestihän jäätelönmyynnin ja hukkumiskuolemien välistä näennäis-korrelaatiota on käytetty klassisena esimerkkinä siiten miten kahta keskinäistä tilastollista ilmiötä ei pidä linkittää yhteen vain siksi että niiden trendit ovat suunnilleen samansuuntaiset mutta nyt vesiturvan ns. ammattilaiset ovat tainneet löytää olutmyynnin korrelaation samanlaiseksi peikoksi.
"Oluen hinta näkyy varmasti hukkumistilastoissa" Sanoo Hengenpelastusliiton Jukka Läära.
Halpa oluthan alkaa olla tässä maassa kohta syypää likimain kaikkeen mahdolliseen pahaan ja vitsaukseen mutta kannattaisikohan arvon ammattilaisten pistää joskus päänsä ulos ovesta, kurkata taivaalle ja hetken pohtia mielessään että miksiköhän esimerkiksi viime viikonloppuna (melkein +30 astetta varjossa paikkapaikoin) lukuisat ihmiset viettivät aikaansa hukkumisalttiissa ympäristössä ja myöskin saattoivat vaikkapa kaupungissa samaan aikaan toisaalla nauttia olutta terassilla.

Tai miettiä sitäkin että miksi aurinkoisena kesänä 1994 hukkui yli 200 henkeä vaikka halvasta oluesta ei kukaan edes saattanut arvaillakkaan.

2005-07-11

Montako savuketta Hannu-serkku polttaa ?

AkuAnkka1956.jpg

"se oli sitä surutonta nuoruusaikaa ja Kekkonen ministeri vain" ? On tuo Aku Ankkakin hivenenverran kokenut muutoksia sitten alkuaikojen kepeyden ennen nykypäivää jossa kieltolainmukaisessa Ankkalinnassa vain juodaan "limonadia"..

Slashdot-efekti

Linkittäminen mielenkiintoisiin uutisiin on periaatteessa ideaali tapa siirtää informaatiota eteenpäin omassa sosiaalisessa verkostossaan mutta aivan kaikkialle tämä metodi ei kuitenkaan sovi.

Suurten katastrofien kynnyksellä ovat jopa suurten mediatalojenkin serverit koetuksella hakukuorman kasvaessa mutta pienemmässäkin mittakaavassa voi liian herkullisella paikalla julkaistu linkki aiheuttaa palvelinpään tukkeutumisen ja tiedonkulun stoppaamisen, etenekin jos hauskaa tai mielenkiintoista materiaalia sisältävää saittia pyöritetään suuren rahan sijaan harrastevoin tai omatoimiprojektina ja serverin virkaa hoitaa sopivasti konffattu puuceevanhus.

Joskus siis olisi kuin olisikin parempi ottaa ja referoida alkuperäisestä lähteestä ne kiintoisimmat palat suoraan luettavaksi ja silmäiltäväksi ja vasta tämän lisänä linkittää alkuperäinen lähde näkyville ja siten jakaa kiinnostuksen aikaansaamaa kuormaa tasaisemmin ja laajemmalle pohjalle.

Erityisen tunnusomainen tämä ongelma on havaintojeni mukaan Slashdotissa julkaistuilla uutisilla ja informaationpätkillä jotka paikan etusivulle ilmestyessään ovat heti hyvin laajan yleisön saavutettavina ja lähtöisin lähteistä jotka eivät ole aina niin suurella rautamäärällä ylläpidettyjä joten on kohta enemmän sääntö eikä poikkeus että kiintoisan uutisen linkki tarjaa vain kylmän ilmoituksen : Server is not responding..

2005-07-10

Feel the Heat

On se ilmoja pidellyt

Ei saisi aina valittaa mutta pakko sanoa että joku voisi ottaa ja kääntää termostaattia pikkuisen viileämpään suuntaan, sellainen 20 astetta puolipilviseltä taivaalta olisi se minun käsitykseni ideaalista kesäsäästä mutta ilmeisemmin tarjonta on yleensä sitten joko ylitse tai alle. Noh, onneksi sentään työpaikalla on ilmastointi..

2005-07-08

The diary of the madman

Creepy..

Goottilainen kauhukirjallisuus on pullollaan hulluja sekä urhoollisia sankareita jotka ratkovat mysteereitä ja selailevat hullujen jälkeenjättämiä papereita ja muistiinpanoja mutta netin myötä hullujen päiväkirjoista on tullut, sanoisinko jopa karmivalla tavalla, julkisia muiden nähdä ja lukea. Enää ei välttämättä tarvitse miettiä mitä tuonkin päässä liikkui vaan kaiken voi pahimmillaan lukea mielipuolen pitämästä blogista kirjaus kirjaukselta.

Esimerkkinä tästä olkoon tämä julkisuuteen noussut murhista ja lasten hyväksikäytöstä nyttemmin jo pidätetyn ja lukkojen taakse lyödyn Joseph Duncanin blogi jossa mies kuvaa tuntojaan ja mielenliikkeitään ennen veritekojaan joka nyttemmin on noussut suurempaan julkisuuteen blogosfäärin ja Wiredin artikkeleiden kautta.

Ehkä makaabereinta tässä kaikessa on oikeastaan se että taas tajuaa sen ettei blogeja lukiessaan oikeasti voi olla aina varma mitä kirjoittajan päässä todella liikkuu ja onko milloinkin kyseessä provosoivat puheet vaiko todelliset ajatukset..

Loma-ajan työn ihanuus ja kurjuus

Eli hellettä paossa ilmastoinnin alla

Toisaalta sitä voisi menettää hermonsa siitä ettei vielä tänäkään kesänä ole oikeaa lomaa vaan vasta ensi kesänä saa nauttia siitä merkillisyydestä että voi vetää lonkkaa 4 viikkoa ja että samalla kuitenkin juoksevat rahat tilille mutta on tässä työskentelyssäkin puolensa ja puolensa.

Ensinnäkin täällä on mukavan rauhallista kun kaikki muut ovat lomalla ja sähköpostilaatikko kerrankin ei loista punaisenaan meileistä joihin ei vielä ole ehtinyt perehtymään kunnolla ja ajatuksella vastaamaan eikä kalenterissa ole liiemmälti palavereita. Ehtii osin istumaan aloillaan, tekemään kerrankin omia hommiaan ja saattamaan ainakin pienempiä työntynkiä valmiimpaan tilaan ennenkuin kiireet taas todenteolla alkavat. Ehtii jopa pyörittelemään mielessään asioita jotka voisi tehdä paremminkin ja peräti dokumentoimaan joitain projektejansa.

Toisaalta tuo on käytäntöä niinkauan kuin kaikki menee muutoin hyvin ja teoriaa silloin kun jossain alkaa mättämään ja paikalla olevat henkilöresurssit ovat hyvinkin niukanlaiset jolloin joutuu parhaimmillaan ottamaan kantaa melkein kaikkeen ja hätyyttämään paikallaolijoita säännöllisesti omien tarpeittensa priorisoimiseksi. Onneksi sentään näin kännyköiden aikakaudella saa tarpeen vaatiessa lomalaisiakin kiinni luurin ääreen ja kysyttyä kommentteja & tukea jos lomamiehityksessä on oleellisia aukkopaikkoja ja läppärit ja ulkoiset yhteydet senkun vain parantavat tilannetta.

Tietenkin olisi helppoa jos voisi vetää käsijarrusta maailman seis lomien ajaksi mutta tuolla ulkona kaikki pyörii vääjäämättä eteenpäin ja tuotannon on rullattava samalla vauhdilla vaikka lomia olisikin.

2005-07-07

Shit hits the fan

Tälläkertaa Lontoossa

Vielä tässä vaiheessa on syytellä ketään mutta tapahtuneen systemaattisuuden sormenjälki viittaa kummasti jo myyttiselle asteelle nousseeseen Al-Qaidaan tai sen sidosryhmiin pelkkien satunnaisten tekijöitten tai saarivaltakuntaa vuosien saatossa ravistelleisiin lokaaleihin terroristeihin.

Joissain yhteyksissä on jo ehditty vetämään terrorin varjoa Lontoon Olympiaprojektin päälle mutta itse en jaksa tuohon vielä uskoa vaan enemmän kaikki viitannee siihen että yhdistävänä tekijänä lienee G8-maiden kokous Skotlannissa ja se että ensinnä maailman huomio on viimepäivät erityisesti kohdistunut tuolle maailmankolkalle ja toiseksi maan poliisivoimien fokus on ollut sekalaisten kaikenvastustajien tarkkailussa tilanteenhallinnassa.

Motiivina ennenkaikkea julkisuus mutta myöskin ehkä myös kokouksen tehokkuuden horjuttaminen ja hallitun globalisaatiokehityksen horjuttaminen. Hallittu globalisaatio ja kaupan avautuminen kun ennenpitkää talouden lakien myötä tulee kaventamaan hitaasti mutta luonnollisesti maailman eriarvoisuutta ja sitämyöten syömään pohjaa ääriliikkeitten kannatukselta. Pelko ja epävarmuus ovat taas äärifundamentalistien suosion peruskiviä. Ironista vain se että ns. "kantaaottavat" tahot kirkassilmäisessä idealismissaan tosiassa pelaavat kaikkea realistista kehitystä vastustaessaan tosiasiallisesti eriarvoisuutta kannattelevan status quon pussiin..

Sen aika näyttää mitä tästäkin taas seuraa ja mille raiteille kehitys nytkähtää mutta tämäkin tapaus taas todentaa sitä mikä merkitys netillä alkaa olla tiedon ja tunnelmien välittäjän. Toki Suomessakin Yle ja Hesari nettisivuineen muodostavat tiedonvälityksen kulmakivet ja tarjoavat päivänmittaan aina tiiviillä tempolla päivittyvää tilannetietoa maailman suurten toimijoiden kuten Reutersin ja BBC:n tukemina mutta aina vain enemmän ja enemmän korostuu ruohonjuuritason viestinnän kyky olla läsnä aina siellä missä tapahtuu.

Joulukuun tsunamin erityispiirteenä oli jo se että tapahtumien jälkeen taltioitujen uutiskuvien lisäksi tarjolla oli megatavuittain videoleikkeitä ja kuvaa suoraan nollahetkeltä nollapisteestä siitä miten kaikki tapahtui pelkkien jälkimainikien sijasta ja jälleen näyttää siltä että epävirallinen media on kiinni hetkessä. Kyllähän Hesarillakin on jo pystyssä kuvasivunsa mutta uskoisin että tämä flickr:n kuvasto tarjoaa paljon intensiivisemmän otteen aiheeseen ja välittää kuvatoimistofiltteröinnin sijaan maailmalle sitä miltä ihmisistä tuntuu tapahtumien keskipisteessä. Kotimaassakin kantaaottava keskustelu alkaa viriämään hallitusti ja omaehtoisesti eri suunnissa eri sävyin ja äänenpainoin. Aiankuvaa kuvaa myös se että tapahtunut on jo muutamien tuntien viiveellä kirjattu vapaan wikipedian sivuille tietosanakirjan luvuksi ilman viivettä, ilman odotusta.

Positiivista taas on se että ilmeisimmin virheistään oppinut Ulkoministeriö on ottanut asiaan napakan otteen ja kriisitiedoittamisessa ja viestinnässä on aivan eritavoin tatsia kuin joulukuussa vaikka tuonkin ajankohdan virheitä on mielestäni mediassa liioiteltu ja retosteltu aivan turhan ylilyödysti ja tarkoitushakuisesti, ei maailmassa kaikkeen voi millään varautua.

Kyyninen kysymysmerkki tässä on sitten sekin kuinka paljon tämä tapahtunut on osaksi terrorin edessä taipumisen esimerkkiä näyttäneiden espanjalaisten ansiota ja syyseuraussuhdetta siitä että tuon esimerkin myötä ääriliikkeiden annettiin oppia se että riittävästi siviileitä tappamalla heidän asiansa pyörähtää ainakin askeleen eteenpäin. Terrorin edessä ei koskaan pitäisi taipua vaikka se hetkittäin tuntuisikin kovalta sillä yleensä silloin vain saa mitä tilaa.

2005-07-05

Aaaaargh :-)

Emilie's Don't Yawn Game

Tämä haukotusrefleksitesti on kyllä aivan viimeinen killeri tähän aikaan illasta :-)

Linkki: Kasa

2005-07-04

Netin käytön etiikka ja työajan kahleet

Niin.. täsmennettäköön vielä

Vaikka kirjoitusten ajankohdat hyvin paljastavatkin sen että osa bloggauksista on kirjoitettu kesken työpäivää niin nitisijät voivat heti alkuunsa tukkia sanaisen arkkunsa.

Allekirjoittanut painaa päivää YTN:n työehdoilla ilman mitään tunti- tai kellonaikaperusteisia korvauksia, herää tarvittaessa 04:30 lähteäkseen alle vuorokauden varoitusajalla työmatkalle sinne minne tarvitaan ilman erillistä korvausta ja tekee usein työtä myös kotona ns. "vapaa-ajallaan" ja nämä hetkelliset kirjoitustauot vastaavat lähinnä kahvitaukoja (joita ei taukoina ole vaan kahvit juodaan työn yhteydessä) joiden aikana aivoja hivenenverran nollataan ennen seuraavan ongelman niskaankaatumista.

Elämä on :-)

Ken oikeutta maassa saa.

HS: IS:lle tuomio vaaliavustajan suhteen paljastuksesta

Sentään on maassa jotain oikeudentajua ja suhteellisuutta ja mediamaailman raadonsyöjätkin saavat joskus nenilleen. Paljon on viimepäivinä puhuttu bloggaamisen etiikasta ja siitä mitä on missäkin yhteydessä soveliasta julkaista ja milloin on massan voimaa syytä käyttää tai milloin varoa lynkkausmentaliteettia mutta uskoisin että innokkaimmillaan on blogistanissa yhä edelleen enemmän suhteellisuudentajua kuin keltaisessa lehdistössä konsanaan:
Vastaajien mukaan kampanja-avustaja oli julkisuuden henkilö, jonka kumppanuuden julkistaminen oli ollut tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.
Siis ei J*****lauta. Voiko enää härskimpää kaksinaismoralismia olla kuin tälläinen jeesustelu jossa pelkkää lööppimyynnin edistämistä ja vaalipelin loanheittoa perustellaan kirkkain silmin yhteiskunnallisella merkittävyydellä. Siis mitä helvetin yhteiskunnallista merkitystä on palkatulla kampanjatyöläisellä ja hänen yksityiselämällään.. kysyn vain.

Joskus tuntuu että maailma olisi parempi paikka jos juorulehdistön toimittajat yksi kerrallaan raahattaisiin saunan taakse.

Automaattisen sisällönvalvonnan ihanuus ja kurjuus

Eli toimii ehken tai sitten ei

Kuten jo tunnettua, kepulipuolueen syviin kansariveihin vetoavissa puheissaan kulttuuriministeri Karpela on julkisuudessa vaatinut populistiseen sävyyn lasten suojaamista mystiseltä “mediaväkivallalta” automaattisen ennakkosensuurin keinoin ja samalla puhunut voimakkaasti internetin sisällön automaattisen suodattamisen puolesta ja samaan lauluun on “yllättäen” yhtynyt muuan ohjelmistotoimittaja jolle tämä populismi mahdollisesti toisi positiivista kassavirtaa lisenssihankintojen myötä. Yhteisvirressään nämä tahot ovat pyrkineet leimaamaan kriitikkoja vähintäänkin epäilyttäväksi ja toitottaneet ennakkosensuurin taivaallisuutta.
Jokainen tätä materiaalia nähnyt aikuinen on välittömästi ymmärtänyt miksi lapset on siltä suojeltava. EFFI:n intressejä lastensuojelun estämiseksi on mahdoton käsittää.
Mutta mikä on sitten sisällönvalvonnan todellisuus. Meillä 30 000 työntekijän konsernissa on ollut jo jonkinaikaa käytössä sisältöön pohjaava pistetyttävä filtteröinti joka rajoittaa työpaikalta pääsyä osaan verkon materiaalista [ mikä ehken on vielä ymmärrettävää koska kyseessä on sentään työaikana ja työajalla tapahtuva verkonkäyttö johon työnantaja tarjoaa resurssit ja maksaa ajalta vielä palkkaakin.. :-) ]

Voisi myös olettaa että kyseinen filtteröinti on ylläpidoltaan ja tehokkuudeltaan paria kertaluokkaa paremmalla tasolla kuin mahdollisen Takamöttölän kunnankirjaston yleisöpuucee filttereineen päivineen mutta hauskoja huomioita on tuostakin filtteristä jo ehtinyt kertymään. Tähänmennessä pääsy on ollut estettynä mm. valimotekniikan suomi – englanti – ruotsi – saksa sanastoon (nyttemmin muuttunut maksulliseksi joten linkitys ei kannata), muutamiin it-aiheisiin blogeihin sattumanvaraisesti ja viimeisimmäksi minulta sensuroitiin “epäilyttävän” sisällön vuoksi wikipedian lista suomalaisista naisten etunimistä…

Jokainen voikin taas tehdä mielessään terveeseen järkeen pohjaavia päätelmiä automaattisen sensuurin järkevyydestä sekä ministeri Karpelan puheiden täyspäisyydestä

2005-07-03

Taas hyvä syy suosia vaihtoehtoselaimia

Digitoday: IE:n aukko antaa hyökkääjälle vapaat kädet

Jaksaakohan näitä tapauksia enää pitää edes uutisina kun IE:n uusia reikiä löytyy kuin sieniä sateenjälkeisestä metsiköstä mutta eipä taaskaan hyvältä näytä:

Ranskalainen tietoturvayhtiö FrSIRT esitteli todisteet viikonloppuna. Yhtiö julkaisi lauantaina hyödyntämismenetelmän, joka avaa hyökkääjälle komentokehotteen porttiin 28876. Haavoittuvuutta voi näin käyttää esimerkiksi haittaohjelmien asentamiseen www-sivuilta. Hyökkääjä saa kirjautuneen käyttäjän oikeudet.
Mikähän siinä on että yhä edelleen ihmiset edelleenkin useimmiten kuitenkin pysyttelevät tutussa ja "turvallisessa" IE:ssä, vaikka tuttuus ehken pitää tuon matopurkin osalta paikkansa mutta turvallisuus on lähinnä vitsi, kun hyviä ja itseasiassa teknisesti parempia vaihtoehtoja on ollut kaikenaikaa tarjolla. Ei ymmärrä.

Update: 2005-07-04 / Mikki$oftan hätäpaikkausohjeeet aukkoon:

Microsoftin neuvomat vaihtoehtoiset kiertokonstit Javaprxy.dll-aukon tukkimiseksi
Osa toimista saattaa estää joidenkin www-sivujen toiminnan. Huom! MS Java Virtual Machinen poisto on lopullinen.
  1. Set Internet and Local intranet security zone settings to “High” to prompt before running ActiveX controls in these zones
  2. Change your Internet Explorer to prompt before running or disable ActiveX controls in the Internet and Local intranet security zone
  3. Unregister the Javaprxy.dll COM Object
  4. Modify the Access Control List on Javaprxy.dll to be more restrictive
  5. Disable the Javaprxy.dll COM object from running in Internet Explorer
  6. Restrict access to Javaprxy.dll in Internet Explorer by using a Software Restriction Policy
  7. Remove the Microsoft Java Virtual Machine from your system using the Java Removal Tool
Kerta kiellon päälle

Pakko lisätä vielä yksi kuva kerraksi kiellon päälle kun omasta mielestä varsin onnistunut ja ainakin täydellä ruudulla välittää mukavasti kokon lämmön katsojalleen.


Vielä yksi kokkokuva Posted by Picasa

Greenpeacen sylttytehtaan tuotoksia

Nuclear fusion reactor project in France

Jos Eko-lobbyryhmittymä greenpeacen uskottavuus on jo ennestään ollut ydinenergiaan liittyvissä "tiedotteissa" kyseenalaista niin näemmä tämä ITER tiedoite taas iskee kasan uusia nauloja huuhaalauman arkunkanteen:
"would emit large amounts of radioactive material and could be used to produce materials for nuclear weapons. A whole new set of nuclear risks would thus be created"
Olisi mielenkiintoista saada tähän tiedottaja Vande Puttelta tarkennusta sen osalta että mitähän "asemateriaalia" fuusioreaktori oikein tuottaakaan kun perusfysiikka ei tuohon anna mitään todellisia vaihtoehtoja mutta ilmeiseti näissä asioissa kaikenmaailman puttepossuille on tärkeämpää maalata seinille isoja piruja vaikka sitten päin naamaa valehdellen..

Mielenkiintoista olisi tietenkin selvittää tuon lobbyn taustoja ja motiiveita jatkuvalle asioiden dramatisoimiselle, tekniikkaa tietämättömien häikäilemättömälle pelottelemiselle ja faktojen vääristelemiselle. Onko kyseessä sittenkin raha jota ympäristölahkon kirkassilmäiset hyödylliset idiootit vapaaehtois-innolla keräävät pelotelluilta jotka "luonnon tuhon" edessä puhdistavat sieluaan uhraamalla kymmenyksiään Greenpeacen saarnaamalle pelastukselle.

Toivottavasti joku mieluiten ennemmin kuin myöhemmin ottaa aiheen vakavammin tutkimuksen alle selvittääkseen sen kuinka paljon todellisuudessa Greenpeacen kaltaisen ekouskonnolliset järjestöt todellisuudessa aiheuttavat vahinkoja pitkäjänteiselle ja reaalimaailmaan tukeutuvalle ja reaalimaailman pelisääntöjen mukaan toimivalle luonnonsuojelutyölle joka vielä tuottaa vuosien saatossa todellisia tuloksia.

Suomessa tuo hysteeritiedottaminen ainakin on viivästyttänyt kasvihuonekaasujen suhteen kestävän energiapolitiikan toteuttamista liki vuosikymmenellä ja tuotantoyksikkö joka voisi olla jo toiminnassa mm Meri-Porin hiilivoimalan sijasta on vasta nyt vuosien jälkeen rakenteilla. Vastuuta tästä vain ei ole kukaan ottamassa.

Leirifiiliksiä

Ja pistetään perään myös vähän myöhässä muutamat tunnelmakuvat taannoiselta leiriviikolta. Ikävä kyllä jokaista vajaata 500 ruutua ei jaksa pistää ihmisten iloksi mutta ehkä nämä muutamat kuvakulmat jo vähän kuvastavat fiiliksiä..

Tosin pitäisi varmaan jaksaa virittää kasaan jokin oikea kuvagalleriasovellus jossa parhaimmat otokset saisi näkyviin vähän suurempina. Tämä bloggerin formaatti ei oikein tee tunnelmakuville oikeutta.


Lake Kelkute by night Posted by Picasa


Myrskyn jälkeen Posted by Picasa


Fiiliskuvaa Posted by Picasa


Joskus laiskakin joutuu työhön Posted by Picasa

Myöhästyneet juhannusfiiliskuvat

Kiitos kiukutelleen CF-korttilukijan on juhannuskuvien siirto kortilta koneelle jäänyt vähäsen myöhään mutta nyt taas tuntuu rautapuoli pelittävän. (knock knock)


Perisuomalaisittain Posted by Picasa


Kokoon koko kokko Posted by Picasa

Mikähän siinä onkin että aina jokin risu jää muuten hyvässä kuvassa keskelle kenttää killumaan eikä nyt jaksa ryhtyä photoshoppaamaan sitä huuthemmettiin..

2005-07-02

Lehtovaarasta vielä mietteitä

En tiedä onko Molanderin hymy jo hyytynyt mutta on mielenkiintoista seurata sitä mitä tuo 80 000 euron vahingonkorvausvaade on oikeastaan saanutkaan aikaan.

Ilman tuota älynväläystä tuskin kovinkaan moni edelleenkään tietäisi siitä että Lehtovaarasta saa huonoa palvelua tai korkeintaan netissä julkaistu reklamaatio olisi edelleenkin vain yksittäinen yksittäistapaus vailla sen suurempaa painoarvoa julkisuudelta piilossa. Kenties jopa jossainmäärin epäuskottava sellainen kiitos tekstin hivenen ylimielisyyteen viittaavan esitystavan.

Mutta kiitos tuon diplomaattisen itsemurhan asiasta ensinnäkin tietävät kaikki ja toisekseen tapaus on herättänyt huomattavasti keskustelua aina hesarin foorumia myöten jolloin hyvinkin monet samaisen ravintolan ex-asiakkaat ovat saaneet kipinän kirjoittaa auki omia hyvinkin samansisältöisiä ravintolakokemuksiaan jolloin alkaakin vaikuttamaan siltä ettei Lehtovaaran palvelun heikkous olekaan poikkeuksellista tai reklamoijan subjektiivista mielipidettä vaan lähinnä säännönmukaista samojen kokemusten toistuessa kirjoituksesta toiseen. Hintaa osataan ottaa mutta asiakas mielletään lähinnä välttämättömäksi pahaksi.

Esimerkiksi:
Palvelu sensijaan oli suoranaisen ala-arvoista.Tarjoilijamme kohteli seuruettamme välinpitämättömästi ja alentuvasti.Tuli ihan sellainen olo kuin häiritsisimme arvon henkilökunnan edustajaa. Ruuan saapuminen pöytään oli hidasta ja kaikkea sai pyytää kahteen kertaan.
Tai vaikkapa:
Joitakin vuosia sitten osallistuimme isohkon seurueen kanssa ennalta tilatulle illalliselle, jossa juhlittiin ansioituneen taiteilijan juhlanäyttelyä. Palvelu oli Hietasen kuvaaman kaltaista paitsi että ruokaa jouduttiin odottamaan kaksi tuntia.
Samaa tarinaa löytää viestistä toiseen..

Erityisen mielenkiintoiselta alkoi kuulostaa tämä Ruokakerhon tapaus jossa ravintolan suhtautuminen kritiikkiin kuulostaa yllättävän samankaltaiselta kuin tässä surullisenkuuluisassa tapauksessa:
Lehtovaaran ravintolapäällikkö vastasi sähköpostiimme ja pahoitteli oikeaoppisesti tapahtunutta. Hän kertoi myös puhuneensa tapauksesta henkilökunnan kanssa ja aloittaneensa henkilökunnan kouluttamisen. Lopuksi hän kuitenkin pyysi meitä poistamaan arvostelun sivuiltamme, koska "se katsotaan julkiseksi liiketoiminnan häirinnäksi ja on näinollen vakava asia mitä näitä lakipykäliä olen kuunnellut vuosien varrella ja asioita selvitellyt"
Eli asenne on ollut sama jo aiemminkin. Uhkailua ja kiristystä jos vähänkin erehtyy kertomaan todellisuudesta illuusioiden sijaan. Positiivinen kritiikki on puljulle mieleen ja siitä retostellaan ties kuinka kauan, esimerkkeinä ravintolan webbisivujen hehkuttamat useat kunnianosoitukset joissa mm. mukana City-lehden vuodelta 1996! (kyllä, 9v vanhaa tasoa) valitsema kaupungin paras Pihvi vaikka Cityn uudemmassa arvostelussa ravintolan taso kyllä palautetaan takaisin maanpinnalle ja moititaan jäähtynyttä pihviä..

Huvittavaa tässä sopassa on se että siinä missä kritiikki osui googlessa kakkostilalle ennen kohua on se nyttemmin ykkösenä ja matkailijoiden iloksi kriittistä materiaalia hyppää silmille nyt myös sopivasti englanninkielellä. Toisinkuin ennen korvauskiristytsä, tapausta ei nyt enää hiljennetä mitenkään, ei uhkailulla, ei lahjomisella, ei sitten niin mitenkään.

Vahinko vain että hesarin foorumikirjoitusten toinen puoli kertoo karua kieltään siitä että vastaavaa palveluasennetta löytyy muualtakin aimo annoksin eikä sitä edes nähdä pahana vaan jopa asiakaskunnastakin löytyy nöyristelijöitä joiden mielestä kritiikki on enemmänkin pahasta vaan pitäisi tyytä siihen mitä saa. En sitten keitä noiden nimimerkkien takaa sitten löytyy...

2005-07-01

1984 Revisited

YLE: Kaikkien sormenjäljet kerätään ehkä rekisteriin

Alkaa taas vaihteeksi kehityksen suunta kuulostamaan aavistuksenverran huolestuttavalta, rekisteriä rekisterin perään ja kaikki isoveljen valvonnan alle.
Passeja varten kerättävät sormenjäljet saatetaan koota rekisteriksi, jota poliisi voisi hyödyntää vakavia rikoksia ratkoessaan.
Tässähän vaiheessa lammasmaisen sääntökansalaisen tehtävänä on älähtää että eihän rehellisellä kansalaisella ole pelättävää. No ei ole ei, ainakaan niin kauan kuin valtio on rehellinen ja pelaa pelisääntöjen mukaan mutta kuinka kauan aina näin on suuremmassa tai pienemmässä mittakaavassa ?

Oikeusvaltioiden rappiota tapahtuu aina siellä ja täällä ja lainsäädännön porsaanrei'istä saattaa hyvinkin livahtaa lävitse aina yleistä oikeustajua vastaan olevia pykäliä joiden rikkomisen pitäisi omalla tavallaan olla jo jokaisen terveen järjen omaavan kansalaisen kansalaisvelvollisuutta muutoksen luomiseksi. Kieltolaki oli aikanaan laki ja taisipa homouskin olla lainvastaista.

Voidaanko olla varmoja siitä että tälläisessä tilanteessa tuollaista rekisteriä käytettäisiin vain "vakavien rikosten" selvittämiseen vai löytyisikö rekisterille äkisti muutakin käyttöä.

Tai muutoinkin tapaus Sonera jo yksistään todistaa sen että kun valvonnalle on luotu välineet, niitä ennemmin tai myöhemmin käytetään luvatta ja laittomasti omiin tarkoituksiin ja väärien mielipiteitten hiljentämiseen.

Relander ei siinä vielä onnistunut mutta mitä väärinkäytösten mahdollisuuksia tälläinenkin rekisteri mahdollistaisikaan. Saattaisi olla hyvinkin että äkkiä mustasukkaisen konstaapelin "akka" saisi illalla kurinpalautuksen siitä että autonkyljestä löytyisikin miespuolisen henkilön sormenjäljet ja ko. mies illalla ns. pataansa vaikka olisikin vain parkkipaikalla vahingossa autoon hipaissut tai muuta kivaa pientä. Kuka valvoo vartijoita.

Kun vain keksisi sen miten tälläistä kehitystä voisi parhaiten kampittaa...