2007-04-18

Ajatuksia medialukutaidosta

Hs: Kännykkävideot todisti Poliisin aseenkäytöstä

Youtube on hieno keksintö ja kansalaisten helpolla tiedonvälityksellä on kiistattomat etunsa mutta tätäkin uutista lukiessa tulee mieleen taas yksi ongelma mikä ei sinänsä ole kansalaisjournalismisidonnainen vaan pätee kaikkeen tiedonvälitykseen mutta ehkä korostuu Youtuben kaltaisten vapaiden medioiden piirissä: Kansalaisten medialukutaito.

Kyetäänkö kuinka hyvin lukemaan kuvaa ja videota ja näkemään kuvan lävitse sitä mitä kuvalla halutaan tarkoituksellisesti kertoa ja onko kovinkaan hyvä asia se että kansalaisten ottamia videoita pidetään objektiivisina todisteina. Sensuurin tielle me emme voi lähteä mutta pitäisikö viimeistään nyt tuoda kouluun osaksi opinto-ohjelmaa mediakasvatusa entistä merkittävimmissä määrin jotta ihmiset oppisivat näkemään sen mitä kuvissa näkyy.

Otettu kuvahan ei varsinaisesti valehtele siltä osin mitä kuvassa näkyy mutta ei liene salaisuus sekään että kuva kertoo fyysisesti vain sen minkä kuvaaja perspektiivillään, kuvakulmallaan ja rajauksillaan haluaa kuvassa ilmaista ja tulkinnallisesti yleensä sen miten kuvan aihe- ja asettelu asettuu länsimaisessa kulttuuriperimässämme. Karrikoiden voidaan todeta että valokuvassa pedofiilin ja huolehtivan isovanhemman ero ei ole henkilössä vaan valossa, varjossa ja pysäytetyn hetken ilmeissä jolloin pienet nyanssit julkaistussa ja julkaisuun valittavassa materiaalissa vaikuttavat siihen millaista informaatiota ihmiset materiaalista itseensä imevät ja millaiseksi materiaali heidän maailmankuvaansa muovaa.

En tiedä Malmö:n tapahtumista uutismateriaalia enempää mutta olen lähes varma että halutessani olisin saanut paikanpäältä ainakin seuraavat kuvat samasta tilanteesta. Kuvan jossa väkijoukko on kaukana virkavallasta pienenä ja harmittomana poliisin olemuksen ja auktoriteetin korostuessa etualalla sekä kuvan jossa suuri väkijoukko on lähes nenäkkäin vähälukuisen virkavallan kanssa tunnelman ollessa jännittynyt ja intensiivinen.

Ensimmäisen olisin ottanut 20mm laajakulmalla aivan poliisin selän takaa, jälkimmäisen 300 mm telellä riittävän etäältä jolloin olisin saanut kuin varkain perspektiivin palvelemaan tarkoituksiani..

No comments: