2007-02-01

Helsingin helmiä

Näkymä

Ristiriitainen maisema. Toisaalta silmien eteen avautuu idyllinen merentantamaisema ja helmikuisen aamuauringon nousu. Mikään ei muistuta suoraan siitä että olisit kaupungissa vaan saman kokoustilan ikkunoista avautuvan näkymän voisi kuvitella saariston suojaan tai jonnekin muualle Suomenlahden rantamille. Kuitenkin kontrastin tuo näkymään tietoisuus siitä että aivan selän takana avautuu Mogadishu Avenuen varren betonielementtilähiö kaikessa kaupunkisuunnittelun monotonisuudessaan ja sekavuudessaan kuin arpena maisemassa ja idyllisyys ja kauneus on kaukana tuosta asuinkennostosta

Ei voi kuin miettiä Stadin kaupunkisuunnittelua ja sitä miten tuollainen maisema voidaan kertakaikkisesti ryssiä noin pahasti tekemällä sinne tänne ripoteltuja elementtilaatikoita kaupungin paraatipaikoille vain siksi että vihertäväksi sävytetty betoni on ollut juuri muodissa ja on taas ollut kiire.

Vantaalla vanha peltokin on saatu näyttämään Kartanokoskella idylliseltä pikkukaupungilta jäljittelemällä keskieurooppalaista rakennuskantaa ja Espoossa Leppävaaran uudelle puolelle on saatu aikaan jopa kaupungin tuntua palaamalla perinteiseen korttelikaavaan mutta ilmeisemmin kaupungin rakentaminen on pääkaupungissa kovin vaikeaa.

No comments: