2007-02-05

Valakarnevaalit

Vaalivala

Oi aikoja ja tapoja jolloin valan käsitteeseen liittyi vielä jotain periksiantamatonta ja tinkimätöntä ja valansavannoneeseen saattoi luottaa kuin muuriin tietäen että sanottu sana pidetään vaikka henki menisi. "Orjuus pois, taikka menköön henki" vannoivat vielä murtumattoman valan hengessä esi-isämme kytösavujen mailla mutta mihin alennustilaan ovatkaan nykypoliitikkomme valan käsitteen ajaneet

Vaalivalan nimissä luvataan nyt ympäripyöreitä toimintalinjoja joiden määrittelyistä ei monestakaan löydy paljoakaan selkeää substanssia auttamaan jälkikäteisessä tulosvastuullisuuden mittauksessa eikä aina ole selkeää mitä oikein on vannottu.

"lupaan toimia sen eteen" tai "lupaan tehdä yhteistyötä" eivät vielä kerro paljoakaan siitä mihin edustaja sitoutuu ja mitä hän aikoo tehdä eikä valoista paljoakaan käy ilmi se tarkoittaako sanottu kenties asiaa kannattavien puheenvuorojen pitämistä vaiko kenties aatteellista äänestämistä aina ja kaikissa tilanteissa asian puolesta vaikka se tarkoittaisikin jopa puollettua epäluottamuslausetta hallitukselle jossa edustajan puolue hallinnoi salkkuja..

Ylipäätään ajatus vaalivalasta on absurdi. Jokainen vähänkin sivistynyt äänestäjä tietää sen tosiasian että loppujen lopuksi eduskunnassa päätöksiä sanelee ryhmäkuri ja ryhmien päätökset jolloin jokatapauksessa edustajat tulevat käytännössä aina äänestämään ryhmänsä mukana ryhmän lehmänkauppaagendan pohjalta jolloin yksilötason lupauksista tingitään. Ja en usko että kovinkaan monesta heppoisen valan pöytäänheittäneestä lupailijasta löytyy niin periksiantamatonta idealistia että seisoisivat sanansa takana katkeraan loppuun asti taistellen ja valastansa kiinni pitäen.

Vaalilupauksiksi tuollaiset puheet kyllä sopivat mutta niiden markkinoiminen valan brandilla ja kaikilla valaan liittyvillä mielleyhtymillä on lähinnä naurettavaa.

Tosin toimintaa joka sopii puolueelle joka taas jällen tukee opiskelijoita makaronilla ja kauniilla lupauksilla mutta joka ei 4 hallitusvuoden aikana ole saanut edistettyä opiskelijoiden todellista asemaa muulla kuin kehotuksilla ottaa velkaa.

Toivottavasti kovinkaan moni uusi äänestäjä ei lennä viritettyyn makaroniansaan ja usko että tälläkertaa kaikki ihan tositosivarmaan muuttuisi auvoiseksi. Realiteettitarkastuksena kannattaa vaikka katsella opitotukiäänestyksen jakaumaa jossa kepu- ja demarivetoisesti torpattiin parannukset.

No comments: