2007-05-15

Heitetään lapsi pesuveden mukana

Teema: Illmanin väitöksestä

Ensin Valtionsyyttäjä Mika Illmanin ilmaanheittämät ja lukuisilla eri palstoilla ansiokasta kritiikkiä herättäneet mielipiteet vaikuttivat siltä että mies on lähinnä järjiltään tai vaihtoehtoisesti omaksunut kunnon oppipojan tavoin Darth Rajamäen ajatusmaailman mutta tarkemmin tutustuttuna vaikuttaa ehkä ennemminkin siltä että kyseessä on jälleen esimerkkitapaus asiantuntijasta joka on uppoutunut liian syvälle omaan asiaansa eikä osaa enää nähdä metsää puilta:
Illman pitää tärkeänä, että Suomen oikeuskäytäntö ei muodostu näitä maita sallivammaksi. Muuten on vaarana, että Suomesta tulee vapaasatama kaikenlaisille rasistisille agitaattoreille. "Internet on muuttanut tässä suhteessa asioita paljon. Esimerkiksi USA:ssa, missä sananvapaus on suurempi kuin pohjoismaissa, on perustettu paljon nettisivustoja, joilla esitetään asioita, jotka muualla ovat kiellettyjä. Periaatteessa yhdysvaltalaisella palvelimella voisi olla vaikka suomenkielisiä sivustoja, joilla esitetään rasistisia näkemyksiä eikä niille Suomesta voisi tehdä mitään. Koska suomenkieliset sivut olisivat kuitenkin selvästi suunnattu suomalaisille, voisi niiden ylläpitäjä joutua lain kanssa tekemisiin jos sattuisi tulemaan Suomeen", Illman arvioi.
Asiaa ja mielipiteitä ajatellessa alkaa tuntumaan vahvemmin ja vahvemmin siltä että Illman on keskittynyt näkemään vain uhkakuvat mahdollisuuksien sijaan ja näiden pelkokuviensa edessä hän on valmis heittämään lapsen pesuveden mukana maailmalle ja luopumaan mahdollisuuksista vain siksi että yksikään hänen luomista peloista ei toteutuisi.

Miksikö Illmanin mielipiteet ovat sitten erityisen haitallisia ? Ei siksi että aivan kaikkea pitäisi saada julkaistua vaan siksi että hänen ehdottamansa lainmuutokset asettaisivat tavalliset netinkäyttäjät ja vapaaehtoiset sisällönluojat mahdottomaan asemaan.

Harrastajasta joka on saanut aikaan ja aktiiviseksi mielenkiintonsa kohteeseen keskittyvän sivuston tulisi paljon vartija ja riskinottaja. Lakia tuntemattoman pitäisi osata jatkossa erottaa laillisen ja laittoman aina tulkinnanvarainen raja edesvastuun uhalla, vapaaehtoisen ylläpitäjän pitäisi löytää yht'äkkia aikaa ja työtunteja fooruminsa sisällön seurantaan ja valvontaan jotta informaatio ja osaaminen vastakin kohtaisi ilman pelkoa että ylläpitäjä päätyisi raastupaan mahdollisen yleishäirikön täsmäiskun jäljiltä ja satunnaisen bloggaajan pitäisi ryhtyä seuraamaan vanhojakin kommenttejansa varmuuden varalle.

Käytännössähän tämä tarkoittaisi monissa tapauksissa sitä että harrasteesta syntyisi rasite ja olisi helpompaa ja juridisesti turvallisempaa lyödä laudat ikkunoihin ja lopettaa kuin jatkaa Illmanin ideamallin mukaisessa verkkoympäristössä. Tämä tarkottaisi taas sitä että olisi vähemmän vaihtoehtoja etsiä vastauksia IT-ongelmiin niin kotona kuin työssäkin, vähemmän kanavia mistä kuulla uusista virtauksia, kritisoida poliitikkoja, vertailla autoja ja niin edelleen ja niin edelleen. Keskustelu ohjautuisi vanhan median ylläpitämille ja kontrolloimille sivustoille ja käytännössä kehitys ja innovatiivisuus rapautuisi.

Tätä metsää ei Illman rasismin puiltansa kykene ilmeisimmin näkemään.

No comments: