2008-07-17

Kiinalaisempi juttu

Harva ehkä suomessa tietää sen ettei noin ainakaan teorian tasolla kiinalaisen työläisen tilanne ole enää retuperällä vaan maassa on todellisuudessa käyttöön uusi työlainsäädäntö joka perustuu itseasiassa hyvin pitkälle saksalaiseen malliin ja teorian tasolla tukee hyvin työntekijää ja rajaa kuukausittaisen ylityön 80 tuntiin ja velvoittaa työnantajaa tottelemaan.

Henkkamaukkojen hikipajoihin tämä todellisuus ei ehken vielä aina yllä mutta oikeasti pitkäjänteistä työtä teettävien teollisuustyönantajien on tähän jo sopeuduttava ja otettava teoria käytäntöön.

Kuulostaa hyvältä mutta ajaa todellisuudessa työnantajan melkoiseen paradoksiin. Työntekijät kun ovat hanakoita tekemään ylityötä, kiitos hyvien ekstrakorvausten ja sen että 12h vuoroilla pystyy kaksinkertaistamaan reaaliset kuukausiansiot, ja äänestävät jaloillaan tilanteissa joissa työnantaja yrittää noudattaa lakia ja rajoittaa ylityöt sallittuun jolloin pahimmillaan tämä johtaa siihen että työnantaja voi joko noudattaa lakia tai menettää ne kaikista aktiivisimmat työntekijät naapurifirmaan jossa työlainsäädäntöön suhtaudutaan kuin vaalirahoitukseen kepussa..

No comments: