2008-07-18

Päivä turistina ja ajatuksia arkitodellisuudesta

Viimeinen päivä pulkassa ja edessä enää aamuinen taival Pudongin kansainväliselle ja sielä sinivalkein siivin Helsinki-Vantaalle.

Siinä  missä alkuviikko lukuunottamatta paria maanantai-illan tuntia sujui täysin työn merkeissä joko päivisin palaveria pitäen tai iltaisin toimittajien / potentiaalisten toimittajien kanssa edustaen oli tämä päivä varaa pitää vapaata ja tutustua kaupunkiin turistin silmin ja kyllähän sitä ehtikin tekemään melkein 8 tunnin verran sekä tutustuen Pudongin liikemaailman peililasimaahan että tehden pieniä ostoksia siellä sun täällä. Kaupungin vanhemmasta osasta tarttui mukaan mm syömäpuikkosarja ja sattuman siivittämänä käsin tehtyä kalligrafiaa ja uudemmasta osasta lähinnä omaa valokuvausta.

Tosin turistikierroksen aikana ajatuksia vaihtaessamme totesimme yksikantaan sen että vaikka työmatkan luonteeseen ei vapaa niin kuulukkaan niin tälläisellä reissuilla pääsee usein lähemmäksi maata kuin mitä lomamatkalla. Lomaillessa kyllä ehkä näkee muistomerkit ja nähtävyydet & kuulee museoiden opasteet mutta istuessa illallisella paikallisten kollegojen ja samaa elämäntilannetta edustavien henkilöiden kanssa pääsee keskusteluissa aivan eritavoin sisään arkeen ja siihen mitä esimerkiksi Kiinan nykytilaan kuuluu.

Oppien esimerkiksi sen että vaikka virallisessa retoriikassa käydään jatkuvaa verbaalista mittelyä Taiwanin salmen puolin ja toisin on ruohonjuuritason arkitodellisuus aivan toista Taiwanilaisia investointeja pursuavassa Suzhoussa jossa kahden kiinalaisen hallintomallin kansalaiset tekevät yhteistä työtä ja bisnestä vailla mitään poliittista ongelmaa...

No comments: