2008-09-08

Ilmaista mietekartoitusta

Lifehack: 11 Free Mind Mapping Applications 

Kiireisen päivän keskellä pää on usein kuin romukoppa ja lukuisten keskeneräisten pikkuprojektien ja akuuttien ongelmien johdosta on usein hankalaa pitää kaikki langat hallussa pelkkien H. Poirotin ihannoimien pienten harmaiden solujen voimin jolloin on suositeltavaa avoimesti luovuttaa ja siirtää osavastuu teknologialle jotta kapasiteettia vapautuu luovempaan työhön ja hermo ei mene tyystin. Yhtenä perinteisenä tekniikkana on ollut ajatusten piirtäminen auki paperille mutta tässäkin taiteenlajissa puhaltavat myös uudet tuulet

Mindmappien ja muiden vastaavien visuaalisten hahmotelmien piirusteleminen on tekniikkaa jota on esitelty ties missä ja miten ja sinänsä vanhaa kauraa ja läheskään aina ei hiiri korvaa luovuudessa kynää ja paperia ja sitä vapauttavan keskittyneisyyden tunnetta mitä käsin tekeminen saa aikaan mutta sähköisissä mindmap-työkaluissakin on omat hyvät puolensa.

Ehkä merkittävin etu minkä nämä työkalut tarjoavat on linkittäminen webbisivuihin ja dokumentteihin Toki projektin tai satunnaisen ongelman liitetiedostot ja muistiinpanot pysyvät hallinnassa kansiorakenteessa ja löytyvät työpöytähakukoneilla mutta miellekartan rakenteessa niitä pystyy sijoittelemaan loogisiin kokonaisuuksiin jolloin myös on helpompaa muistaa ja hahmottaa se mitä asiasta jo tiedetään ja on saatu aikaan.

Toinen etu on skaalautuvuus. Siinä missä perinteinen kartta näkyy kokonaisuudessaan on jo kerätyt ja käsitellyt muistiinpanot helppoa skaalata taka alalle piiloon pois silmistä mutta esillesaataville yhdellä klikkauksella jolloin lähteisiin on aina tarvittaessa helppoa palata.

Kolmanneksi tukisanojen alle on helppoa kirjata muistiin laajempia muistiinpanoja jotka näkyvät aina tarvittaessa tai tukisanaan saa linkitettyä excelistä suoria snapshotteja jolloin sama kartta näyttää tarvittaessa ulos myös numeerista tietoa raportoinnin tai palaveerauksen tueksi

Ja vielä neljäntenä bonuksena on tiedon tuominen ja vieminen. Ainakin parhaissa kaupallisissa sovelluksissa sovellus osaa luoda kartan tarvittaessa tabulaattorierotellusta tekstitiedostosta tai ranskalaisin viivoin sortatusta html-sivusta ja toiseen suuntaan Word- tai powerpoint exporttauksella jäsennellyn materiaalin kääntää kädenkäänteessä muistion tai esityksen pohjaksi.

Viidentenä kaupanpäällisenä mukaan tulee vielä se että materiaalin jakaminen on sähköisessä muodossa helpompaa ja joidenkin työkalujen kautta samaa karttaa voivat työstää eri henkilöt jolloin menetelmästä on tukea myös ryhmätyöskentelyyn.

Työkaluja on tarjolla monenlaisia ja hyviäkin lukuisia. Itse olen töissä oppinut maksullisen MindManagerin vakiokäyttäjäksi ja oppinut tukeutumaan myös Mindjetin ylläpitämiin mainioihin tuki- ja ideasivuihin joiden malliesimerkeistä ja case-raporteista saa hyvän kuvan siitä mitä kaikkea työkaluilla voi tehdä ja missä kaikessa miellekartoista voi olla apua mutta kokeilemiseen on tarjolla myös hyviä ilmaissovelluksia joiden suhteellisen kattava esittely on löydettävissä Lifehack:n sivuilta

No comments: