2008-10-14

Kuinka jenkkiä jymäytetään

Re-everythinged

Apple meni sitten julkaisemaan uuden ja mullistavan koteloinnin koneillensa. On oikein innovaatiota tehty ja tuotettu uniikkia suunnittelua joka vaatii oikein CeeÄnCee koneistusta:

"There was only one way to achieve this level of precision: mill the unibody from a solid block of aluminium using computer numerical control, or CNC, machines — the kind used by the aerospace industry to build mission-critical spacecraft components."

Vaikuttavaa eikö totta ?  Tottapuhuen menetelmässä olisi jotain uutta ja vaikuttavaa jos eläisimme aikaa 50 vuotta takaperin ja kahlaisimme vuodessa 1952 jolloin NC-pohjainen koneohjaus patentoitiin ja numeerisesti ohjattavia työstökoneita käytettiin nimenomaisesti ilmailuteollisuuden tarpeisiin tai edes vuodessa 1962 jolloin ensimmäinen numeerisesti hankittu avarruskone saapui Suomeen silloiselle Valmetin lentokonetehtaalle mutta moinen hehkuttaminen nyt ja tässä on lähinnä naurettavaa...( No.. Kyllähän ilmailuteollisuus toki edelleenkin käyttää numeerisesti ohjattuja koneita mutta niin käyttävät kaikki muutkin ja teknologiassa ei ole ollut uutuudenkarheutta enää vuosikymmeniin.)

Nykypäivän vinkkelistä katsottaessa tuossa Applen "innovaatiossa" ottaa aihioksi muovaamaton alumiinilevynpalanen ja lastuta siitä ulos haluttu kotelon muoto ei ole oikeastaan mitään uutta vaan menettely vaikuttaa teolliselta kantilta katsottaessa lähinnä tavattoman vanhanaikaiselta ja tehottomalta. Tuolla tavoin olemme perinteisesti teettäneet ensimmäiset tuotekehitysprotot ja testipohjat mutta sarjatuotteille olemme pyrkineet jo hakemaan ratkaisuja joilla päästään jo aihiotasolla lähemmäksi haluttua lopputulosta ja joiden avulla vältytään tolkuttomalta työnaikaiselta materiaalihävikiltä mitä Applen lähestymistavasta väistämättä seuraa.

Mieleen tulee tässä vaiheessa se että ovatko jenkit tosiaan noin takapajuisia, onko kyseessä vain markkinointikikasta tuotteelle jossa on katteet kohdillaan ja joka sietää tehottoman valmistustyön vai onko projektissa loppunut keskenkaiken paukut ja into viedä prosessi loppuun saakka.

(Niin.. ja en keksi tuosta kotelosta mitään mikä vaatisi oikeasti µ:n tarkkuutta vaan toiminnallisilta osiltansa näyttää toteutukselta jossa pärjäillään todellisuudessa ennemin satasten tarkkuusluokilla...)

No comments: