2008-09-30

Varmuuden varalle

Complete guide to emergency airplane landings

Helppo homma, Vakauta kone, ota kontakti, seuraa ohjeita ja laskeudu. Vai miten se oli...

2008-09-29

Varoaluetta suositellaan

Jokaisella energiantuotantomenetelmällä lienee riskinsä..

Kuka jälkeemme jää.. eli taas varsin turhia mietteitä ajatusleikin vuoksi..

Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

Idoliksi on taas tunkua, isonveljen alla halutaan näyttäytyä ja julkkikseksi halutaan miten vain tahdotaan mutta taas ruudussa pyörivän Rooman  seuraileminen ja hyllystäkin löytyvän Rubicon:n selaileminen nostaa mieleen synkän ja pintapuolisen maailmanajan vatvomisen sijaan puoliväkisin leikkisän ajatuksen siitä että ketkäköhän nykypäivän julkimoista ja henkilöistä ovat sitten oikeasti heitä jotka jäävät uhmaamaan ajan hammasta ja jotka muistetaan vielä vuosisatojenkin päähän sensijaan että he jäävät vain muutamien hassujen vuosien tai vuosikymmenten tähdenlennoiksi.. Kuka tästä ajasta muistetaan ja kenen sanoilla on painoa & kenen luomistyötä tullaan lainaamaan.Tuskin tuota kultakruunua lunastetaan tv-arvonnoin ja juorulehtien palkinnoin mutta miten sitten..
Jos nyt vaikka pysähdytään ajattelemaan sellaista kynänkäyttäjää kuin Cicero . Kirjoittaessaan puhetta senaatille Catilinaa vastaan ennen ajanlaskumme alkua hän varmasti jollain tasolla tiesi luovansa elinvoimaista tekstiä mutta olisikohan hänkään voinut hahmottaa sitä että hänen sanansa kirjoittuvat niin syvään muistiin että ne selviävät keisareista, kansanvaelluksista, pimeästä keskiajasta, inkivisitioista, uskonpuhdistuksista ja lukemattomien vuosisatojen jälkeen ne löytyvät verkon sähköisestä muistista edelleen tuoreina ja edelleen luettuina ja että hänen ensikertaa kirjallisen muotoonsa pukema valitus ajasta ja aikakauden tavoista on edelleen ah niin ajankohtainen ja siteerattu..

Olisikohan hän edes käsittänyt asiaa vai olisikohan arvon Pater Patriae vain kaikessa itsevarmuudessaan pitänyt asiaa jopa oletettavana..
Asiaa tarkemmin pohdittaessa saatetaan tosin päätyä hyvin kiusalliseen pitkän aikavälin näkemykseen tästä maailmanajasta sillä jos katsomme tuon aikakauden kestotähtiä; Caesaria, Markus Antoniusta, Brutusta, Augustusta, Cassiusta ja muita niin voimme huomata myös sen ettei heistä yhdelläkään tainnut olla jauhot niin kovin puhtaita ja jopa Augustuksenkin maine perustunee vain siihen että hän oli sitten se joka veti pisimmän korren ja sai kunnian pistää sen viimeisen pisteen tasavallan historialle eli muistiin ovat tuolloinkin jääneet rikollisista suurimmat..

2008-09-24

Pimeän viikon ajatuksia

 Kauhajoki
Laitetaan kuvat pannaan, kielletään videot, rajoitetaan aseita, tuomitaan poliisi, eroteaan ministeri ja tuudittaudutaan valheeseen että kaikki olisi hyvin..  Helppoja ratkaisuja helpolle kansalle mutta ratkaistaanko niillä mitään todellisuudessa.

Jos noustaan hetkeksi päivän tapahtumien yläpuolelle ja tarkastellaan tapahtunutta niin ei ongelma ole aseessa, ei ongelma ole saatavuudessa vaan ongelma on ihmisessä joka on päässyt tai tarkemmin päästetty synkkyydessään niin pitkälle että on kehittänyt itselleen vuosien mission vihata ja tuhota. Ongelma on siinä että yksilö on potkittu vuosien kuluessa kuilun partaalle ja reunalta ylitse niin pitkälle että oikea on muutettu vääräksi ja toivo käännetty epätoivoksi ja jäljelle on jäänyt enää yksi tarkoitus.

Voidaanko rehellisesti edes kuvitella että tälläinen missio voidaan pysäyttää sillä että yksi välineluokka ja pelkkä keinojen ryhmä kiellettäisiin ja leikittäisiin tämän jälkeen että kaikki on hyvin.

Ihmismieli on luova, ihmismieli on oppiva ja kykenevä mukautumaan joten voidaanko edes kuvitella etteikö mission omaava ihminen löytäisi keinoja toteuttaa sisäistä vimmaansa ja sisäistä paloansa. Rohkenen väittää että ei. Olemme jo nähneet maailmalla sen mitä teräasein saa aikaan, olemme nähneet sen mitä kotitekoiset pommit saavat aikaan ostoskeskuksissa ja jos itse ongelmaan ei löydetä ratkaisua tulemme näkemään vielä paljon synkkää luovuutta.

Aseiden saavutettavuutta rajoittamalla saattaisimme päästä eroon viikon putken jälkeen kännipäissä tehdyistä tapoista mutta Myyrmannin, Jokelan ja Kauhavan tapaisisita purkauksista emme siten välty.

2008-09-22

Oppimäärä anonyymiyteen

Opittua satunnaiselta foorumilta: Jos haluat pitäytyä tehokkaasti nimimerkkisi suojissa ja piilottaa todellisen minäsi suhtaudu varauksella kaikkeen mitä teet.

Sillä esimerkiksi copyright ongelmien suhteen kuvien exif-tagit saattavat olla kiistatilanteissa avuksi mutta toisaalta ne saattavat puolihuolimattomasti tarjoilla nimesi ja sähköpostisi koko maailman silmien alle mikäli kuvienkäsittelyohjelmasi on säädetty oletusarvoisen avuliaaksi...

Luonnollisesti jos naaman ja nimen tarjoilee oletusarvoisesti näkyville ei asialla ole sen suurempaa merkitystä.

2008-09-21

Tie poikki

Darien Gap Via: Dark Roasted Blend


Sarjassa turhaa tietoa: Tiesitkö ennestään että Alaskasta Tulimaahan johtavan Pan American highwayn maineesta huolimatta on tosiasiallisesti mahdotonta ajaa autolla Etelä-Amerikasta pohjoiseen maanteitse kiitos Panaman ja Kolumbian välille jäävän kapean sademetsäkaistaleen jonka poikki ei edelleenkään johda yhtään autolla ajettavaa tietä..

Värinäkö koetukselle

FM Hue test

14 pistettä kalibroimattomalla mutta suunnilleen säädetyllä näytöllä ja bonuksena hivenen kivistävät silmät.. olosuhteisiin ja harrastuneisuuden tasoon nähden siedettävänä pidettävä tulos. Testin tekeminen suositeltavissa tosin vain henkilöille jotka haluavat tosissaan kokeilla sitä miten näköaistin kyky erotella sävyjä toimii.

2008-09-11

Plim, you got mail..

Sydney Morning Herald: Email becomes a dangerous distraction

Yksi hyvä syy sille miksi sähköpostin automaattinen saapumisilmoitus kannattaa kääntää heti ensitilassa pois päältä ja tarkastaa postinsa vain määrävälein:

"In a study last year, Dr Thomas Jackson of Loughborough University, England, found that it takes an average of 64 seconds to recover your train of thought after interruption by email (bit.ly/email2). So people who check their email every five minutes waste 81/2hours a week figuring out what they were doing moments before."

2008-09-10

Nyt ei taas ymmärrä uutista..

Yle: Vehviläinen: Hanko-Hyvinkää rata ei mahdoton

Perinteinen media pyrkii nostamaan omaa häntäänsä vetoamalla laatuun ja hyvin toimitettuun journalismiin mutta suoraan sanottuna esimerkiksi tälläkertaa minä en edes toisella lukemalla ymmärrä tämän uutisen perusteella sitä mistä nyt oikein on puhuttu:

Hanko - Hyvinkää-radan toteuttamista vaativat eduskunnan liikennepolitiisessa keskustelussa kansaedustajat Matti Saarinen ja Maarit Feldt-Ranta.

Vaatimus sinänsä olisi nykypäivänä muuten kohtuullinen ja järkeenkäypä ellei Hankoniemeltä olisi jo vedetty kiskoja karjaan kautta Hyvinkäälle jo vuonna 1873 ja aikeet liikennöidä radalla myös kannatettavia mikäli rata ei jo nyt olisi rahtiliikenteen käytössä..  Joten nyt en taas oikein jaksa ymmärtää sitä mitä tässä uutisessa oikein uutisoidaan..

( terve oletus voisi olla radan modernisointi ja ottaminen kulunvalvonnan piiriin mutta... )

2008-09-08

Ilmaista mietekartoitusta

Lifehack: 11 Free Mind Mapping Applications 

Kiireisen päivän keskellä pää on usein kuin romukoppa ja lukuisten keskeneräisten pikkuprojektien ja akuuttien ongelmien johdosta on usein hankalaa pitää kaikki langat hallussa pelkkien H. Poirotin ihannoimien pienten harmaiden solujen voimin jolloin on suositeltavaa avoimesti luovuttaa ja siirtää osavastuu teknologialle jotta kapasiteettia vapautuu luovempaan työhön ja hermo ei mene tyystin. Yhtenä perinteisenä tekniikkana on ollut ajatusten piirtäminen auki paperille mutta tässäkin taiteenlajissa puhaltavat myös uudet tuulet

Mindmappien ja muiden vastaavien visuaalisten hahmotelmien piirusteleminen on tekniikkaa jota on esitelty ties missä ja miten ja sinänsä vanhaa kauraa ja läheskään aina ei hiiri korvaa luovuudessa kynää ja paperia ja sitä vapauttavan keskittyneisyyden tunnetta mitä käsin tekeminen saa aikaan mutta sähköisissä mindmap-työkaluissakin on omat hyvät puolensa.

Ehkä merkittävin etu minkä nämä työkalut tarjoavat on linkittäminen webbisivuihin ja dokumentteihin Toki projektin tai satunnaisen ongelman liitetiedostot ja muistiinpanot pysyvät hallinnassa kansiorakenteessa ja löytyvät työpöytähakukoneilla mutta miellekartan rakenteessa niitä pystyy sijoittelemaan loogisiin kokonaisuuksiin jolloin myös on helpompaa muistaa ja hahmottaa se mitä asiasta jo tiedetään ja on saatu aikaan.

Toinen etu on skaalautuvuus. Siinä missä perinteinen kartta näkyy kokonaisuudessaan on jo kerätyt ja käsitellyt muistiinpanot helppoa skaalata taka alalle piiloon pois silmistä mutta esillesaataville yhdellä klikkauksella jolloin lähteisiin on aina tarvittaessa helppoa palata.

Kolmanneksi tukisanojen alle on helppoa kirjata muistiin laajempia muistiinpanoja jotka näkyvät aina tarvittaessa tai tukisanaan saa linkitettyä excelistä suoria snapshotteja jolloin sama kartta näyttää tarvittaessa ulos myös numeerista tietoa raportoinnin tai palaveerauksen tueksi

Ja vielä neljäntenä bonuksena on tiedon tuominen ja vieminen. Ainakin parhaissa kaupallisissa sovelluksissa sovellus osaa luoda kartan tarvittaessa tabulaattorierotellusta tekstitiedostosta tai ranskalaisin viivoin sortatusta html-sivusta ja toiseen suuntaan Word- tai powerpoint exporttauksella jäsennellyn materiaalin kääntää kädenkäänteessä muistion tai esityksen pohjaksi.

Viidentenä kaupanpäällisenä mukaan tulee vielä se että materiaalin jakaminen on sähköisessä muodossa helpompaa ja joidenkin työkalujen kautta samaa karttaa voivat työstää eri henkilöt jolloin menetelmästä on tukea myös ryhmätyöskentelyyn.

Työkaluja on tarjolla monenlaisia ja hyviäkin lukuisia. Itse olen töissä oppinut maksullisen MindManagerin vakiokäyttäjäksi ja oppinut tukeutumaan myös Mindjetin ylläpitämiin mainioihin tuki- ja ideasivuihin joiden malliesimerkeistä ja case-raporteista saa hyvän kuvan siitä mitä kaikkea työkaluilla voi tehdä ja missä kaikessa miellekartoista voi olla apua mutta kokeilemiseen on tarjolla myös hyviä ilmaissovelluksia joiden suhteellisen kattava esittely on löydettävissä Lifehack:n sivuilta

2008-09-07

Liikaa aikaa ja taitoa

Ei voi kun nosta hattua tämän laitteen tekijälle. Eihän tuolla tietenkään tee mitään oikeasti mutta kaikessa hypnoottisuudessaan upea ilmestys.

Ja ennekaikkea melkoinen käsityötaidon näyte.

2008-09-05

Nuppi täyteen ja menoksi

Taloussanomat: Veditkö pään täyteen töitä

Otsalohkot ovat erittäin tärkeät ongelman ratkaisun, abstraktin ajattelun ja sosiaalisten vuorovaikutustaitojen näkökulmasta. Niiden toimintavarmuus alkaa heiketä, kun ihminen joutuu tekemään työtä liian pakkotahtisesti. Kun ihmisellä on liikaa pohdittavaa tai liian vähän aikaa suoriutua tehtävästä, aivot alkavat kuormittua ja älyllinen joustokyky heikkenee. Tämä vaikuttaa suoraan arjen luovuuteen.

Ei hullumpi artikkeli tämäkään ja varmasti todenmukainen ja uskoisin että moni ainakin osittain voi yhtyä havaintoihin. Vaikken aivan kaikkea tästäkään allekirjoittaisi 1:1 sellaisenaan niin osaksi myös itse tunnistan itseni tuosta kuvauksesta. Kun työtahti on kiireinen, mielessä pyörii lukuisia keskeneräisiä asioita ja arkipäivän työrytmi on täynnä keskeytyksiä sitä huomaa hyvin sen miten oma henkinen asetusaika pitkäjänteisempään työhön on hiljalleen kasvanut ja fokusoituminen on välillä työn ja tuskan takana. Ajatukset tuppaavat karkailemaan muihin keskeneräisyyksiin kumman helposti.

Sensijaan en täysin lähtisi tutkijan tavoin syyllistämään täysin työelämää ja ulkoisia syitä vaan väittäisin että ongelmaan pystyy kukin myös tahollaan vaikuttamaan omilla tavoillaan ja näkisin että omakohtainen vaikuttaminen on myös tarpeen jos mielii jaksaa. Työelämän nykyiset puitteet ovat vain heijaste maailmanajastamme ja on turhaa kuvitella että kaikki muuttuisi tuosta noin. Realiteetit ovat realiteetteja ja ne on syytä tunnustaa vaikka kurjaa onkin.

David Allenin hengessä asiaa ajatellen pohtimista ja ajastustyötä voi jäsentää purkamalla keskeneräisyyksiä osiin, muistin kuormaa voi purkaa kirjaamalla asioita luotettavalla tavalla muistioon ja ennenkaikkea itselleen voi antaa anteeksi sen että kaikkea ei vain voi tehdä ja että on täysin ok priorisoida kokonaisuutta palvelevat asiat tehtävien listalle ja loput ilmassa roikkuvat asiat taka-alalle ja listata ne ylös tehtäväksi silloin kun maailma on muutoin täydellinen... 

Ja tässä yhdessä asiassa artikkelissa mennään metsään selvästi:

Kunpa pääsisimme irti koko sanasta.Tuottavuusohjelmat ja kaikenlaiset "miten järjestän tehokkaan kokouksen" -, "miten saan lisää tehoja" ja muut vastaavat mantrat voitaisiin unohtaa.
Pyrkimys tehokaisiin kokouksiin EI ole ongelma vaan ennemminkin avain ongelmaan sillä yksi kiireen perimmäisistä syistä tuntuu olevan se että usein aikaa hukkaantuu huonoihin kokouksiin joissa tunnin asiaa vatvotaan kahdesta kolmeen tuntia jonka seurauksena päivässä on lopun työn tekemiseen 7 tunnin sijaan enää pahimmillaan 4 tuntia jolloin joko jostain täytyy tinkiä tai jotain täytyy lykätä jolloin asiat jäävät roikkumaan ja mielenpäälle pyörimään