2004-07-21

Leonardon koodaus

Tulipahan sitten luettua kannesta kanteen tuo puhuttu Da Vinci-koodi ja olihan se ihan kiva kirja ja ymmärtää hyvin sen mistä se on maineensa saanut. Juoni oli oikein mukava ja klassinen salaliittoteoria länsimaissa melkeimpä kaikkia koskettavasta aiheesta. Raamatun historia on aina pop vaikka maailmankatsomus olisikin maallisempi tai ehkä siksi se onkin omalla tavallaan kiinnostavaa.

Kirjasta

Kirja itsessään oli kirjoitettu aika kömpelöön ja saippuoopperamaiseen tyyliin jossa joka kappaleen lopussa oli "pakollinen" koukku houkuttelemassa lukijaa jatkamaan. TV:ssä ehkä toimivaa jos täytyy herättää katsojan kiinnostus vielä viikonkin päästä mutta eiköhän voisi olettaa että kirjan lukija osaa kääntää sivua ihan itsekin.

Ideasta

En nyt lähde paljastamaan juonesta liikoja mutta idea jossa pureudutaan siihen sinänsä oivaltavaan teesiin ettei Raamattua suinkaan ole faksattu taivaasta on omalla tavallaan kiinnostava. Sivistyneelle lukijalle tosin ei ole esimerkiksi mikään uutinen että pyhäpäivämme sunnuntai (SonnTag, auringon päivä) on kalenterissa lainattu pakanauskonnoilta ja valtauskontomme on muutenkin aika kirjava mytologinen tilkkutäkki mutta kirjaa lukiessa alkaa kiinnostamaan etenkin se missä kulkee teoksessa faktan ja fiktion raja ja samalla huomaa aukkoja omassa sivistyksessään.

Äänestettiinkö Nikean kirkolliskokouksessa v. 300 kieppeillä todella Jeesuksen jumalallisuudesta vai ei ja kuinka paljon kristinuskoa on todella jalostettu vallanpidon työkaluksi tarkoituksellisesti. Mielenkiintoisia kysymyksiä kaikenkaikkiaan vaikkei kirjaa totena ottaisikaan.

Interaktiivisuudesta

Oivaltavaa oli myös tunnettujen taideteosten ja paikkojen tuominen mukaan teokseen ja se että pelkän lukemisen sijaan katsojalle on annettu mahdollisuus kaivaa esiin vanhat teokset ja itse katsoa mikä niissä on juonena. Löytää se nainen viimeiseltä ehtoolliselta ja ryhtyä miettimään mikä onkaan jutun juurena

Havainnoista

Mielenkiintoista taas on se mitä kirjasta löytää netistä. Webbikauppojen ja arvostelujen lisäksi iskee silmille kasa fundiskristittyjen mustamaalausta ja kiihkoa ja hätää siitä että lapsiamme täytyy varjella tälläiseltä. Ei voi taas kuin ihmetellä täällä sivustakatsojana sitä kuinka herkässä voi tälläisten ihmisten usko olla jos yhden kirjallisen teoksen taustojen, sinänsä toteen pohjaavaa, kyseenalaistaminen uhkaa jo romuttaa kaiken.. Näkevätkö he itse jopa oman teennäisyytensä vai mistä moinen sormet-korvissa hymistään silmät kiinni riittävän lujaa syndrooma oikeasti saa alkunsa.. Voisi jopa tekopyhyydestä puhua..



No comments: