2006-10-24

Jalanjälki ja kuinka se uutisoidaan

HS: Suomalaisten ympäristörasitus maailman suurimpia

Raflaavaa otsikointia jälleen kerran. Maailma elää yli varojensa ja meidän suomalaisten kulutus on sieltä pahimmasta päästä. Olemme suorastaan ajamassa maailmaa perikatoon ja kaikki on pahasti. Vai onko sittenkään ?

On totta että Per capita suomalaisten ympäristörasitus on hehtaareissa mitattuna yksi suurimmista, kiitos suureksi osin maamme pohjoisen sijainnin ja maantieteellisistä faktoista johtuvan lämmitysenergiatarpeen, mutta se mitä ei jostain kumman syystä uutisoida on samaisen raportin seuraava taulukko (Living planet report 2006, sivu 17) johon on laskettu eri maiden ekologinen debed ja kredit ja kuinka ollakkaan:

Suomen ympäristörasite on alle puolet Suomen tuottamasta biokapasiteetista mistä johtuen Suomi lukeutuu globaalissa perspektiivissä nettotuottajien joukkoon siinä missä pienellä per capita kulutuksella selviytyvät Intiat ja Kiinat ovat taasen siellä resursseja rohmuavien suurkuluttajien joukossa...

Toki ylenpalttista tuhlaamista on syytä välttää ja maailman kulutuksesta on syytä olla huolissaan mutta ehkä pienenä realiteettitarkastuksena voidaan miettiä sitä millaisia todellisia vaikutuksia meillä on vaikuttaa omilla teoillamme maailman tilaan tilanteessa jossa 3. suurimmalla jalanjäljellä olemme vielä yli 50% nettotuottajia..

No comments: