2006-10-20

Pyrrhoksen voittoa tavoittelemassa

Wikipedia: Pyrhhos, Epeiroksen kuningas
Pyrrhoksen nimi on kuuluisa hänen mukaansa nimetystä Pyrrhoksen voitosta. Hänen kerrotaan sanoneen voitettuaan roomalaiset Heraclean taistelussa vuonna 279 e.Kr., kärsien itse erittäin raskaat tappiot: "Vielä yksi tällainen voitto niin olen hukassa".
Meneillään olevasta lentohenkilökunnan työtaistelusta tulee mieleen pahemman kerran Merimies-unionin mahtivuodet ja ne työtaistelutekniset voitot joita unioni sai taisteltua lävitse.

Taisteluita Unioni voitti mutta nyt on selvillä se että sodan he hävisivät ja jos ihmeitä ei tapahdu niin suomalainen kauppamerenkulku on kohta kokonaan ulosliputettu muiden lippujen alle ja suomalaisen merimiestyön päivät ovat luetut. Toivottavasti lentohenkilöstö ei edes AKT:n tuella taistele nyt itselleen sitä viimeistä Pyrhhoksen voittoaan ja sinetöi siten oman työnsä kohtaloksi enemmän tai vähemmän hidasta katoamista. Lentoemännän koulutuksella ei ole Suomessa paljoa muuta kysyntää ja todellisuus voi olla kovaa.

Joskus oikein ihmetyttää se kuinka sokeaa AY-väki osaa olla ulkopuolisen maailman trendien suhteen. Viime vuosina suomalaiset ovat en masse oppineet juoksemaan Ryanairin ja Blue1:n halpojen lentojen perässä ja päässeet käsiksi halpaan lentämiseen ja siihen ettei lippu saa maksaa liikaa. Eivät he enää muutu Finnairin kalliiden kotimaanlentojen ( Euroopaan pääsee muutamalla kympillä, listahintainen sinivalkea reittilento Kokkolaan ~300 euroa yhteen suuntaan. ) vakioasiakkaiksi ja tuo taloon helppoa rahaa vaan he ovat kunnon kvartaalikapitalistin hengessä oppineet ostamaan sieltä mistä halvimmalla saa.

Ei ole enää sitä samaa onnelaa missä maailmalta sulkeutuneessa Suomessa pelattiin omaa pientä peliä vaan jatkossa asiakkaat tulevat määräämään yhdessä ulkolaisen kilpailun kanssa sen paljonko lipusta on varaa pyytää.

Ja jos sisäänpäin tuleva kassavirta pienenee on menojen myös pienennyttävä tai muuten kassa alkaa hupenemaan. Ja jos kassa hupenee niin ennenpitkää vastassa on pohja jolloin ei sitä seuraavaa tiliä tipahdakaan tilille kuun 15. päivänä lisineen ja ekstroineen kun pankki sanoo EI:n Työnantaja ei ole mikään kiveenhakattu ikuisuus vaan taho joka on aina jatkuvassa muutoksessa ja tuomittu kaatumaan jos ei ole terveellä pohjalla.

Joskus tulee mieleen että Suomalaiset voivat olla gallupeissa AY-lojaaleja mutta teoissaan he ovat vielä lyhytnäköisempiä henkilökohtaisen voiton tavoittelijoita kuin liike-elämän johtajat konsanaan.

Liike-elämässä sentään tiedetään että alihankkijalle on syytä jättää kustannusten päälle terve kate mutta nämä tuulipukukapitalistit keskittyvät nylkemään toimittajat ja palveluntarjoajat hengiltä viimeisten tarjoussenttien kautta ja ihmettelevät korkeintaan hetkenpäästä sitä miksi tuokin kauppa lopetti kun se oli niin hyvä paikka hypistellä kameroita käsissä ennenkuin ne saattoi tilata Saksasta halvalla.

No comments: