2006-10-30

Ohranan verikoirat

Kasvi: Darth Rajamäki löysi lapsipornon
Digitoday: Rajamäki haluaa auttaa Putinia nettisisältöjen valvonnassa

Kumpi oikeastaan on se vaarallisempi asia. Sekö että sisäministerinä on pesunkestävä demaripopulisti joka yrittää palauttaa maahan pala kerrallaan itsenäisyyttä edeltäneen ajan sananvapautta aidossa suomettumisen hengessä vai sekö että taas jälleen on kyse asioista joista suurella osalla äänestäjistä ei ole kykyä mittakaavoittaa Darth Rajamäen sanomisia oikeisiin puitteisiin vaan jotka todennäköisimmin tekevät uurnapäätöksiään puhtaasti tunnepohjalta ja jotka ovat siten mitä mitä parhainta narunperässävedettävää vaalikarjaa.

Ensinnäkin. Jos silkka idealismi unohdetaan niin suoraviivaisinta on todeta se että tuollainen valvonta nyt ei vain toimi.

En ole edes tietoturvan varsinainen ammattilainen mutta jopa minä pystyisin kuvittelemaan mielessäni suhteellisen amatöörimäisen viestiverkon jossa varsinainen data ensin kryptattaisiin ja kryptaus piilotettaisiin satunnaisten digikuvien koodiin. Kuvat julkaistaisiin flickr:n tyyppisissä kuvapalveluissa, kuviin viitattaisiin viikottain muutamissa satunnaisissa bloggerin tms. alle perustetuissa blogeissa ja parin muun blogin otsikot toimisivat varsinaisen kryptauksen purkuavaimina. Kirjoitukset kirjoitettaisiin luonnollisesti wlan-läppärillä käyttäen joko julkisia wlaneja tai naapureilta kaapattuja verkkoyhtetyksiä viikottain maantieteellistä lokaatiota vaihtaen.

Käytössä olevalla läppärillä tietenkin tiedot olisivat luonnollisesti kryptatulla levyllä ja vieläpä kryptaukseen kaksinkertaisesti kätketyllä piilolevyllä jolloin ei edes auttaisi se että lainsäädännöllä pakotettaisiin koneen omistaja paljastamaan ohranalle levynsä salauksen avaimet...

Jo pelkästään tuonkaltainen 5 minuutissa speksattu proseduuri todennäköisimmin iskisi ehdotetun brute-force valvonnan polvilleen ja tekisi valvonnasta käytänössä mahdottoman toteuttaa toimivasti. Satunnaista kohinaa muistuttavaa kryptausta ei kukaan pystyisi käytännössä tunnistamaan pelkällä haravoinnilla varmuudella kryptatuksi dataksi ennenkuin tietäisi tarkkaan mitä etsiä ja otsikkoihin kätketyt avaimet ovat pelkkiä otsikoita ennenkuin ne osataan liittää oikeisiin tiedostoihin. Malli Rajamäki ei vain toimi.

Malli Rajamäellä ei kyetä muuttamaan maailmaa paremmaksi. Sillä kyetään vain rapauttamaan perusoikeuksia ja muuttamaan maailmaa huonommaksi.

No comments: