2005-06-05

Olisiko aika vaihtaa

Olisiko nyt se hetki kun paperiliiton jäsenten tulisi ottaa ohjat käteen ja miettiä vakavasti liiton johdon siirtämistä sivuun ja uusien neuvottelijoiden istuttamista pöytään. Senverran holtittomalta alkaa tuo touhu Jouko Ahosen luotsaamana vaikuttamaan että herää väistämättä kysymys siitä onko mies todellakaan tehtäviensä tasolla vai onko mopo päässyt viimein käsistä ja kauas.

Mikään tarjottu ei tunnu paperimiehille riittävän vaikka kaikenkaikkiaan puhutaan Tupotasoa jopa hivenen paremmasta sopimuksesta ja naapuriliittojen sympatia paperia kohtaan alkaa asteittain rapautumaan. Suhteellisuudentajun säilyttänyt Metalli jo on ilmoittanut kantansa ja muidenkin potentiaalisten tukijoiden viesti alkaa olla rivienväleissä kovin selkeä.

Mieleen tulee väistämättä yrityshistorian luku takavuosilta, jolloin yrityksen taistolaisuuteen kallellaanolevalta pääluottamusmieheltä alkoi yhtälailla mopo karkailla käsistä ja lakkokokouksen kuluessa työntekijöiden syvät rivit pistivät viimein järjenäänen peliin ja äänestivät itse lakon nurin jaloillaan ja de facto ajoivat pääluottiksen ulos talosta... Olisiko paperimiesten aika tehdä samoin ?

Toivottavasti ainakin hiljalleen liiton nuoremmat jäsenet tajuavat sen ettei todellakaan heidän etujaan aja se että hiljalleen eläköityvien suurten ikäluokkien tilipussia hetkellisesti maksimoidaan takertumalla jokaiseen saavutettuun etuun kynsin hampain parin hassun vuoden perspektiivillä vaan että heidän tulevaisuutensa tekee todeksi se että Suomessa on vielä 10 vuodenkin jälkeen kannattavaa tehdä paperia vientiin asti.

Nykymeno ei näytä kovinkaan ruusuiselta ja se että eukalyptussellusta aletaan saamaan aikaan yhä parempilaatuista paperia kasaa taivaalle huomattavan synkkiä pilviä. Jos täällä pidetään kaikesta kiinni hampaat irvessä ja toisaalla Etelä-amerikassa greenfield-tehdasprojektin takaisinmaksuaika liikkuu parissa-kolmessa vuodessa ei tarvita enää kristallipalloa siihen että näkee missä tuotanto kasvaa ja missä sitä tullaan ajamaan alas.

No comments: