2006-12-05

Yleissivistävän koulutuksen tarpeellisuudesta

HS Keskustelu: Finnair ei aio luopua radioaktiivisista rahdeista

Vaikka onkin hyvä että kädentaidoissa lahjakkaita ei perskoulun jälkeen pakoteta samaan muottiin muiden kanssa tulee siltikin välistä mieleen se että olisikohan sittenkin syytä Suomenmaassa jatkaa yleissivistävää koulutusta astetta pidemmälle ja niiden iänikuisten kielten sijaan katsoa että jokainen saa kaaliinsa edes alkeelliset kemian ja fysiikan perustaidot.
.
Senverran tuntuu ainakin säteilyn osalta olevan aukkoja sivistyksessä että jotain tarttis tehrä jotta ihan jokainen ministeritason populistinen julkisuustempaus ei osuisi ja uppoaisi siten miten tämä viimeisin ministeri Huovisen vaalitempaus on tehnyt. Halpaa julkisuuttahan tuollainen huolestuminen itsestäänselvyyksistä on mutta kansalaisilla pitäisi olla senverran yleissivistystä että tuon halpahintaisuuden lävitse kyettäisiin näkemään.

Säteily vain taitaa olla sellainen mörkö että sillä on helppoa pelotella asiasta tietämättömiä ja selvityspyynnöillä ostaa glooriaa vaikka koboltin kaltaisten lääketieteellisten materiaalien rahdit ovatkin arkipäivää ja hyvin kontrollissa.

Moni vain ei tunnu tajuavan sitä että säteily ei ole mitenkään kummallista eikä liity vain ydinvoimaan vaan säteilyä on kaikkialla. Aurinko säteilee, peruskallion graniitti säteilee, itäuusimaan kaivovesi säteilee niin maan perusteellisesti, minä säteilen, sinä säteilet ja ennekaikkea 50-60 lukujen wanhat hohtonäyttöiset rannekellot säteilevät niin helskutisti gammaa läpi lasin ja läpi metallikuoren...

Yksinkertaisempi olisi voinut huolestua siitäkin että ykköskehällä tuli viimeviikolla ohitettua kuorma-auto jossa oli vaarallisten aineiden kuljetusmerkinnät joissa luki selkeästi jotta "Radioactive"

No comments: