2006-12-30

Pieni virhearvio

Digitoday: Yksi virhelyönti lentolipussa, turisti väärälle mantereelle

Verkkokauppa on nopeaa, nopeat liikkeet ovat näyttäviä mutta kiireessäkin kannattaa katsoa vielä sen toisenkin kerran verran ettei käy kuin tässä tapauksessa. Yksi kirjain väärin ja matkalippu humahtaa sen 13000 km vikasuuntaan ja käy kuten tälle onnettomalle saksalaiselle.

Tosin SE mitä minä en tässä ymmärrä on se että matkaaja ei oikeasti tarkasta lippujaan viimeistään siinä vaiheessa kun lento on Australian sijaan suuntaamassa kohti Montanaa! vaan hän kuuliaisena seuraa reititystä kunnes päätyy 90 000 asukkaan pikkukaupunkiin jonka globaali tunnettavuus alkaa olla samaa luokkaa Vantaan kanssa..
Epäily muuttui todeksi vasta, kun oli saapunut Billingsin kaupunkiin Montanaan ja huomasi, että hänen seuraava lentonsa on pienellä yhteyskoneella Montanassa sijaitsevaan Sidneyhin, viiden tuhannen asukkaan kylmään öljykaupunkiin.
Jotenkin sitä luulisi varoituskellojen soivan viimeistään siinä vaiheessa kun jenkkilässä on edessä siirtymä sisäisten lentojen puolelle.. Tosin kaikki on nykymaailmassa mahdollista.. Sekin että kuriiripaketteja lähetettäessä yksi väärä kirjain logistiikkafirman lähetteen maakoodissa vie kiireelliseksi tarkoitetun paketin Lähi-Idän sijasta suhteellisen pienelle atollille keskelle Tyyntä Valtamerta mutta sehän on jo Ihan Eri Asia..

2006-12-29

11110 mittarissa

11110 in decimal

Vuosi 2006 likimain lopussa ja kohta on opeteltava taas uusi merkintä meneillään olevalle vuodelle. Oikeastaan kumma miten nopeasti sitä 1900-luvun lapselle onkin muodostunut täysin luontevaksi aloittaa meneillään olevan vuoden kirjaaminen luvuilla 2 ja 0 entisten 1 ja 9:n sijaan vaikka vuodessa 2000 ja 3. vuosituhannessa olikin joskus olevinaan jotain niin eriskummallista. 6 vuotta on tehnyt selvästi tehtävänsä

Uutta vuotta tai vuosituhatta suuremman kulttuurishokin aiheuttaakin ehkä se että uuden vuoden myötä sitä joutuu aloittamaan myös oman ikänsä kirjoittamisen uudella numerolla. Kaksikymppisyyden viimeiset päivät ja tunnit ovat vääjäämättä vähissä ja aivan tuossa tuokiossa sitä onkin jo 30v vanha.. nuori.. whatsoever.. Mitä tuostakin sitten pitäisi ajatella. En tiedä..

Onko tässä nyt lopulta aikuinen vai jo melkein vanha ? Nuoreksi tai nuorison kategoriaan kuuluvaksi itseään ei enää voi parhaalla tahdollakaan laskea mutta jotenkin tuo aikuisen nimikekin kuulostaa oudolta. Toisaalta sitä on kyllä päässyt siihen pisteeseen että tietää sen mitä tekee isona, omaa ammatin, työn ja työpaikan ja on ehtinyt myös muuttumaan osaksi firman vakiokalustoa sen sijaan että olisi se uusi tyyppi.

Oikeastaan organisaatioiden myllerryksessä sitä alkaa olla meidän yksikössämme toimihenkilöpuolella yksi pisimpään paikkaansa pitänyt ja se jonka ainakin pitäisi tuntea tuote ja tuotteen tekeminen kaikista syvällisimmin. Muistaa ja tuntea vaiheet & prosessit mekaniikan koneistuksesta aina elektroniikan ladontaan asti ja muuta siltä väliltä. Tuntea mitä sulautettu softa laitteessa kulloinkin tekee ja tietää mitä tunnusjälkiä diagnostiikkaan jää asiakkaan loppusovelluksesta. Päätellä tilastojen trendeistä laadun kehitystä ja kaivaa tunnuslukuja tietokannasta. Ylläpitää siinä sivussa serveriä ja kehittää testaussovelluksia ja datanloggausta. Automatisoida ja systematisoida, auditoida ja kommunikoida..

Kyllähän sitä kai aihetodisteiden ja kommenttien perusteella jotain tietotaitoa omaakin vaikka on aina helpompaa nähdä ne asiat jotka uupuvat sen sijaan että näkisi ne asiat ja ammatilliset taidot jotka ovat kertyneet mukaan hitaasti ja ajan kanssa kypsyen.

2006-12-23

Rauhallista joulua !


Näihin kuviin, tunnelmiin. Rauhaista Joulua kaikille Posted by Picasa

Kohti valoisampia aikoja

Vuodenkierron ensimmäinen päivä jolloin yö ei ole enää edellistä pidempi ja päivä eilistänsä pimeämpi. Kiertoradan perimmäisin kaarre saavutettuna ja taas aloitettuna matka kohti valoisia juhannusöitä! On siis aika hiljentyä ikiaikaisen juhlan viettoon, käydä joulupöytään nauttimaan aitiopaikalleen nostettua saparohäntää ja ottaa joulupuun siimeksessä aikalisää arjesta!

2006-12-22

Miksi sijoittaa teollisuustason tietotekniikkaan

Hyvästä teollisuus-PC:stä saa maksaa helposti kiloeuron verran enemmän mitä vastaavantehoisesta kuluttajamallista ja rahalle saa vastineeksi laatikko-by-laatikko designeeratun koneen jossa rakenteelliset ratkaisut hyvin konservatiivisia ja jossa tuuletinmelua on enemmän kuin riittävästi. Että miksikö ?

Emolevyvammaisen koneen downtimeksi kellottui tänään vajaat 30 minuuttia alkaen ongelman havainnosta hetkeen jolloin kone oli taas tuottavassa tuotantotestaustyössä. Aikaan sisältyi vikadiagnoosi, prosessorikortin vaihto-operointi, boottaus ja boottauksen jälkeinen pintapuolinen ohjelmiston toiminnan tarkastelu.

Kivannäköisellä design-mikrolla olisi voinut kestää hieman kauemmin..

2006-12-21

Rauhallinen maalaisidylli

Google sightseeing: Kursdorf

Myydään asunto rauhallisesta saksalaiskylästä. Hyvät rautatie ja maantieyhteydet. Lentokentälle lyhyt matka..

2006-12-18

Johan Ingressin lykkäsi

HS 18.12.2006 s. D3 / Itsekkäästi anteeksi

Johan toimittaja Pihla Tiihonen ingressin on keksinyt
Anteeksiantaminen sopii myös itsekeskeiselle ja ateistille
Siis että myös itsekeskeiselle ja ateistille. Ettei sitten yhtään vähemmän arvolatautunutta tekstiä ole osattu kirjoittaa. Haluaako arvon toimittaja tässä nenä pystyssä nostaa kenties itseään oman mahdollisen vakaumuksensa kautta muita korkeammalle jalustalle "sallien" anteeksiantamuksen myös muille vai mistä ihmeestä tälläinen sanansäilä on HS:n arvoisen lehden tekstiin lennähtänyt.

On tietenkin totta että ns. vakaumukselliset piirit usein yrittävät omia eettisen käytöksen itselleen kuvitellen että ainoastaan uskomukset johonkin korkeampaan entiteettiin takaavat eettisen käyttäytymisen pakanoiden eläessä ties missä rappiossa mutta katsellessa sivusta kaikenkarvaisten räsästen ja muiden fundisten kapeakatseista elämäntapaa sitä alkaa vähitellen tuntumaan siltä että keskimääräisen agnostikkoateistipakanan kynnys antaa lähimmäiselleen anteeksi ja ennenkaikkea antaa kaikkien kukkien kukkia on se korkeudeltaan alhaisempi..

8-tunnin työpäivä

Wikipedia: Ford Motor Company

Sarjassa historian kuriositeetteja: Suomalainen AY-siipi usein muistaa muistuttaa siitä miten työväen etuja on puolustettu ja Suomeenkin on taisteltu 8h työpäivä joka jo vuonna 1917 lakiin kirjattiin. Tämä on toki totta mutta harva tulee ajatelleeksi sitä että tuolla avarammassa maailmassa 8h työpäivä oli jo useissa tapauksissa arkipäivää ja tuohon tavoitteeseen oli siirrytty jopa yksinomaan työnantajan toimesta.

Paras esimerkki lienee liukuhihnatyönsä johdosta jopa joskus demonisoitu Ford Motor Company jonka johto toteutti v. 1914 hyvinkin radikaalin toimenpiteen. Työntekijöiden työpäivää lyhennettiin tunnilla ja palkka kaksinkertaistettiin kertarysäyksellä.

Taustana tässä toimessa oli luonnollisesti se että tuolloin Ford:n työntekijöiden vaihtuvuus oli todella suurta, työntekijöiden lojaalius alhainen ja kynnys vaihtaa osoitetta alhainen. Tämä näkyi yrityksessä suurina koulutus- ja opastuskustannuksina ja näiden menojen karsimiseksi yritys halusi motivoida työvoimaansa ja ylläpitää heidät talossa ja keinoksi valittiin palkitseminen ja yrityksen tekeminen halutuksi paikaksi työskennellä.

Olisi toki historiallista valhetta väittää että 8h työpäivä olisi vielä vuonna 1917 ollut arkipäivää ja suomalainen lainsäädäntö ei olisi ollut edistyksellistä mutta Ford:n luomaa kehitystä miettiessä tulee väkisin mieleen se että oliko kyseessä AY-liikkeen todellinen taisteluvoitto vaiko ainoastaan historiallisen kehitysmomentin aikaansaama väistämättömyys jonka varjolla SAK esimerkiksi edelleen surutta ratsastaa omana saavutuksenaan ja olisiko ollut vain ajan kysymys milloin 8h työpäivä olisi ollut arkipäivää sisäsyntyisesti aivan ilman liittojen pientä mahdollista aikaistavaa vaikutusta.

Yhden yrityksen lähtiessä tälle motivoinnin ja rekrytoinnin tielle ei naapureilla olisi todennäköisesti ollut mahdollisuuksia muuhun kuin menetelmän seuraamiseen osaavien työntekijöiden vaihtaessa naapuriin ja tehokkuuden nimissä tämä esimerkki olisi levinnyt todennäköisesti saman kulovalkean tavoin miten Ford:n luoma liukuhihnatyö valloitti maailmaa.

2006-12-17

Väsymys on salakavala matkustaja

Itsetutkiskelua ja ajattelua

Väsymys on liikenteessä salakavala vaaratekijä ja viikonloppuna sain huomata että kaikki liikenneväsymys ei väistämättä tarkoita rattiinnukahtamista vaan sitä voi olla yhtäaikaa hyvinkin väsyneenturtunut havainnoimaan ympäristöään ja siltikin pirteä nukahtamiskontekstissa.

Mitään suurempaa ei tapahtunut mutta muutama selkeä silmien edestä lipunut mutta aktiiviseen tajuntaan iskostumaton selkeä liikennetapahtuma sai huomaamaan sen että nyt ei viretila ole aivan sitä mitä pitäisi. Ja kuinka ollakkaan kotiin päästyäni pieni oikaisu sängylle tarkoitti reilun tunnin liki puolitajuttoman syvää unta mistä minua ei (kuulemma) edes pienellä häirinnälläkään mikään havahduttanut. (Ihmisellä joka ei de facto ikinä nuku päivä- tai iltapäiväunia..)

Kummalliseksi tapauksen tekee oikeastaan se että taustalla oli palttiarallaa +10h yöunet, ei pitkälle venähtänyttä edellisiltaa ja vain about 8h hereilläoloaikaa jouluostosten merkeissä eli ei mitään klassisisia väsymyksen tekijöitä vaan melkeimpä ideaalit olosuhteet. Henkistä rasitusta kylläkin koko edellisviikon osalta + angstirasitusta jouluvilinästä mutta ei siinäkään mitään viitteitä siitä että päänupin havainnointikone pitäisi rokulipäivää kaikessa hiljaisuudessaan..

2006-12-16

Madonreiät maisemassa

Google maps: Tokion läheisyydessä

Japanilaisten suhde golfin peluuseen on tiedetty ja tunnettu tosiasia mutta siltikin tämä sateliittikuva on tavallaan hieman hämmentävä tekstuuriltaan. Aivankuin joku olisi ottanut puun kaarnan irti ja paljastanut nilaan järsityt onkalot..

2006-12-14

Miksi länsi on se suuri saatana

HS:Turkkilainen tv-ohjelma syytti Ruotsia kansanmurhasta

Kotimaisissa ymmärtäjäpiireissä usein kaivetaan kaivamalla länsimaista itsestään johtuvia syitä ja taustoja sille miksi etenkin arabimaissa kansa kokee lännen suurena saatanana mutta liian usein unohdetaan se seikka että harvassa maassa tiedonvälitys on kovinkaan vapaata ja kansalle annettu kuva maailmasta ja sen tapahtumista on usein hyvinkin värittynyttyä ja ehkä jopa tarkoituksella manipuloitua jolloin kuva lännestä ei ole se todenmukaisin ja realistisin.

Tämä Turkin tapaus on siitä taas kerran erinomainen esimerkki:

Alkuviikosta näytetyssä ohjelmassa Ruotsi kuvataan barbaarisena maana, jossa sananvapautta ei tunneta, kertoo Ruotsin radio.

Ohjelman mukaan Ruotsissa on suuria sosiaalisia ongelmia. Siinä väitetään myös, että romani- ja saamelaisvähemmistöjen kansanmurha on jatkunut aina 1980-luvulle asti.

Ilmeisemmin Turkkilaisia nyppii nyt pahemman kerran se ettei Armenialaisten kansanmurhaa ole kyetty lakaisemaan matonalle syvään hiljaisuuteen ja kirjallisuuden Nobelin kautta aihe on saanut uutta julkisuutta ja EU:n järkevä ei-kiitos-päätös on omalta osaltaan ajautunut herneeksi nenään mutta millaista suhtautumista länsimaihin voikaan odottaa kansalta jolle valehdellaan näin päin näköä..

Lisää foliohattuja Arkadianmäelle

Digitoday: Hallituksen kännykkäinto vastatuulessa eduskunnassa

Mikähän lieneekään oikeasti minimikriteeri kansanedustajaksipääsylle jos liikenne- ja viestintävaliokunnassakin tehdään nykyään päätöksiä selkeiden luulosairauksien pohjalta:
Valiokunnan mielestä kiinteä puhelinliittymä pitää tarjota myös sähköyliherkille ihmisille.

– Puhelinyhtiö voi rakentaa osan yhteydestä langattomasti antennien varaan, kunhan viimeinen osuus sähköyliherkän ihmisen kiinteistöön on vedetty kiinteällä tekniikalla, lausunnossa todetaan.
Näin vaalien alla olisi hyvin mielenkiintoista tietää se kenen ajatusten Tonavasta tämä tajunnanvirta on suollettu ja kuka on oikeasti näin pihalla ja millaisella lehmänkaupalla tämä lausunto on viety aina loppulausumaan asti.


Eikö tämän maan vitsaukseksi riitä se että psyykkisten sairauksien hoidossa keskitytään pelkkään nappien syöttämiseen ja määrärahojen vähentämiseen, pitääkö maata ryhtyä nyt ohjaamaankin näiden hoitamattomien taoausten pohjalta...

2006-12-12

Kuudes Vuosaareen

HS: YTV: Kasvihuonekaasujen päästöjä vähennettävä reilusti

39% pudotusta per capita on noheva tavoite millätavoin sitä mitataankaan mutta ei mitenkään mahdoton sellainen. Vahinko vain etten tarvitse edes kristallipalloa tietääkseni sitä että ensin todennäköisesti yritetään iskeä ihmisten liikkumiseen ja muihin lillukanvarsiin kuvitellen että keskinkertainen joukkoliikenne on se kaikki kaikessa vaikka tarjolla olisi muitakin hyvin varteenotettavia vaihtoehtoja.

Yksi suurimmista CO2:n jauhajistahan on lämmitysenergian tuotanto ja siitähän täälläpäin vastaa pääasiassa Hana- ja Salmisaaren voimalat yhdessä Martinlaakson voimalan kanssa tuotannon ollessa yhteenlaskettuna about 592 MW sähkötehoa ja 1,08 GW lämpötehoa kaiken perustuessa fossiilisten polttamiseen vaikka osaksi ollaankin hiilen sijaan Venäjän kaasun varassa ja vähän paremmilla hyötysuhteilla.

Samaan aikaan Olkiluotoon keskelle ns ei mitään ollaan rakentamassa uutta 1,6 GW:n sähköntuotantoyksikköä jonka lauhdelämmöllä ei kyetä tekemään muuta kuin lämmittämään Pohjanlahtea voimalan syrjäisen sijainnin sijaan.

Miksi kuudetta reaktoria ei voitaisi rakentaa pääkaupunkiseudun välittömään läheisyyteen vastaavalla tekniikalla lämmöntuotantoa optimoiden jolloin koko perusenergiantuotanto kyettäisiin tuottamaan jatkossa CO2 & pienhiukkasvapaasti ja olemassaolevat voimalat kyettäisiin säilömään varakapasiteettina kulutushuippuja ja mahdollisia huoltoseisakkeja silmälläpitäen ja säästötavoitteet kyettäisiin täyttämään ihmisten asumisenlaadusta tinkimättä hyvinkin helposti..

2006-12-05

Ristiriitaisia merkkejä joukkoliikenteestä

Julkinen liikenne osaa olla täynnä ristiriitaisia signaaleja.

Toisaalta kannustetaan työsuhdelippuun ja ruuhkattomaan liikenteeseen, toisaalta taas matkaaja saa huomata sen että tämän ~2-3000 työntekijän itähelsinkiläisen teollisuusalueen paikallislinjan vuoroväliä on sitten tiputettu 10 minuutista 20 minuuttiin jonka johdosta juna-metro-aikataulutuksen pettäessä worst-case odotteluaika Hertsikassa alkaa jo lähennellä yksistään sitä aikaa mikä menee työmatkaan omalla autolla Hämeenlinnanväylän ja Ykköskehän aamuliikenteen kautta ajellen... Todella kannustavaa..

Mitä riemua on halvasta bussilipusta jos sen ansiosta normaalin työpäivän vapaa-ajasta vähintään 1/8 hukkaantuu ylimääräiseen työmatkaan ??

Ja.. Kenen idea on se että Hertsikan metroasemalta löytyy kyllä pari-kolme joukkoliikenteen helppousmainosta, keskustan mainoskartan mutta ei yhtään itähelsingin linjakarttaa josta voisi tarkastaa sen menisikö joku muu bussi edes siedettävänläheltä vai seisonko paikoillaan kuin täi tervassa...

Toimittajien tekemät valinnat

Mitä ihmettä HS:n toimittajat taas yrittävät viestittää rivienvälissä yhdistellessään uutisia seuraavalla tavoin nettiliitteessä. Uutisten "Ministeriöltä selvityspyyntö Moskovan tapahtumista" yhteydessä on linkit "lisää aiheesta" ja linkit seuraaviin uutisiin:
Kaikki kolme siistissä nipussa vaikka viimeisin linkittyy uutiseen jonka sisältö on seuraava:

Finnairin lennon lähtö Singaporesta ja Bangkokista Helsinkiin viivästyi sunnuntai-iltana useita tunteja teknisen vian vuoksi.

Finnair arvioi, että lento myöhästyy 18 tuntia. Aikataulun mukaan koneen piti olla perillä Helsingissä aamuseitsemältä maanantaina.

Myöhästymisen aiheutti vika koneen maasähkön tuotantoyksikössä. Pitkää viivettä selitetään sillä, että tarvittava varaosa piti hakea Bangkokista asti.

MITÄ ihmeen tekoa tällä uutisella on noiden kolmen muun uutisotsakkeen kanssa ? Yritetäänkö tässä ny antaa kiireiselle lukijalle vaikutelmaa siitä että Finskillä on lisää säteilyongelmia vai mikä tämän otsikoinnin motiivi oikein on ?

Elämä risaiseksi

Juicea muistelleisa radio-ohjelmissa uusittiin myös Juicen haastattelu jossa mestari hyvin viisaasti totesi sen että jos aikoo panna elämänsä risaiseksi niin on syytä varautua siihen että risaista siitä tulee. Mistähän saataisiin kouluun opintoneuvontaa siitä että jos etsii työtä joka on haasteellista, vaihtelevaa ja monipuolista niin sitä myös saattaa niin käydä sanojen rivienvälisessä merkityksessä...

Olisi edes kuukausi sellaista aikaa jonka voisi varmuudella etukäteen suunnitella ja aikatauluttaa eikä mikään ylläri kaatuisi niskaan.. liikaa pyydetty.. eihän.. vai..

Yleissivistävän koulutuksen tarpeellisuudesta

HS Keskustelu: Finnair ei aio luopua radioaktiivisista rahdeista

Vaikka onkin hyvä että kädentaidoissa lahjakkaita ei perskoulun jälkeen pakoteta samaan muottiin muiden kanssa tulee siltikin välistä mieleen se että olisikohan sittenkin syytä Suomenmaassa jatkaa yleissivistävää koulutusta astetta pidemmälle ja niiden iänikuisten kielten sijaan katsoa että jokainen saa kaaliinsa edes alkeelliset kemian ja fysiikan perustaidot.
.
Senverran tuntuu ainakin säteilyn osalta olevan aukkoja sivistyksessä että jotain tarttis tehrä jotta ihan jokainen ministeritason populistinen julkisuustempaus ei osuisi ja uppoaisi siten miten tämä viimeisin ministeri Huovisen vaalitempaus on tehnyt. Halpaa julkisuuttahan tuollainen huolestuminen itsestäänselvyyksistä on mutta kansalaisilla pitäisi olla senverran yleissivistystä että tuon halpahintaisuuden lävitse kyettäisiin näkemään.

Säteily vain taitaa olla sellainen mörkö että sillä on helppoa pelotella asiasta tietämättömiä ja selvityspyynnöillä ostaa glooriaa vaikka koboltin kaltaisten lääketieteellisten materiaalien rahdit ovatkin arkipäivää ja hyvin kontrollissa.

Moni vain ei tunnu tajuavan sitä että säteily ei ole mitenkään kummallista eikä liity vain ydinvoimaan vaan säteilyä on kaikkialla. Aurinko säteilee, peruskallion graniitti säteilee, itäuusimaan kaivovesi säteilee niin maan perusteellisesti, minä säteilen, sinä säteilet ja ennekaikkea 50-60 lukujen wanhat hohtonäyttöiset rannekellot säteilevät niin helskutisti gammaa läpi lasin ja läpi metallikuoren...

Yksinkertaisempi olisi voinut huolestua siitäkin että ykköskehällä tuli viimeviikolla ohitettua kuorma-auto jossa oli vaarallisten aineiden kuljetusmerkinnät joissa luki selkeästi jotta "Radioactive"

2006-12-04

Unikuvia

Jos unet toimivat sielun peilinä niin mitäköhän edellisöinen unennäkö taas kertookaan omasta stressitasostani ja ajatuksenjuoksustani. Siinä missä muut ehkä näkevät unia töistä tai ystävistä niin enkös minä ollut unessa ehkä tuollaiseen post-viktoriaaniseen maailmanaikaan tai johonkin vastaavaan aikaan sijoittuvassa ympäristössä tutkijana ja tutkimassa susilaumaa jonka jäsenet osasivat puhua. Olivat muuten ihan perussusia karvoineen päivineen mutta osasivat puhua.

Ja jos tämä ei vielä ole huolestuttavaa niin kaiken lisäksi jotkun lauman jäsenet olivat juuri kehittämässä työkalujen käyttöä jonka seurauksena eräs lauman jäsenistä oli huolissaan siitä että teknologia kehittyisi liian nopeasti puitteissa joissa luonnonvalinta ei lauman rajallisesta koosta johtuen pystyisi karsimaan jäljelle niitä yksilöitä jotka osaisivat käyttää teknologiaa ja työkaluja rauhanomaisesti.

Kyllä.. viimeajat stressitaso on ollut työjohdannaisesti koholla ja ensiviikko ei kun lyö lisää tahtia koneeseen..