Jahas. Taas on keksitty uusia aseita musiikkipiratismia vastaan ainakin noin konseptitasolla toteutettuna mutta kukahan lienee musiikkiteollisuuden ajatuksissa se todellinen kohderyhmä tälle tekniselle kiusankappaleelle:
Bockon ja Ignjatovicin patentoima idea sisältää salauksen purkamiseen tarkoitetun dekoodausohjelman, joka sijoitetaan p2p-ohjelmien yhteyteen. Dekoodausohjelma havaitsee muutokset musiikkikappaleissa ja muuttaa ne varoitusääniksi, jotka kuuluvat kaiuttimista tai kuulokkeista.Kuulostaa tietenkin vakuuttavalta kun puhutaan piraateista ja p2p-verkoista ja "moraalisilla" perusteilla on helppoa hakea häirinnälle yleistä hyväksyntää mutta samalla unohdetaan kätevästi se seikka että mitä varmimmin tuollainen häiriökoodaus toimii myös silloin kun kotikäyttäjä yrittää ripata omaa ostamaansa CD-levyä kovalevylleen Mp3-jukeboksin ja kannettavan mediasoittimen ymmärtämiin muotoihin jolloin laillisesti hankittua musiikkia kuunneltaessa kuuluu korviin samat varoitukset ja omaan käyttöön tehdyn kopion kuunteleminen käytännössä mahdotonta.
Herääkin perusteltu kysymys siitä että onko tässä taas aineksia musiikkiteollisuuden missiolle härskisti lanseerata sitä periaatetta että samat kappaleet myydään kuluttajalle useaan kertaan erikseen jokaiselle medialle yksilöitynä. On kopiosuojattua "CD" levyä kotikäyttöön, on kopiosuojattua digitaalitiedostoa reissukäyttöön ja kaikesta maksetaan erikseen ja erikseen. Puhumattakaan vielä siitä että tuollaisen kopiointieston kiertämisestä yritetään vielä tehdä rikollista toimintaa jolloin lainkuuliaiselle asiakkaalle ei jää enää muuta mahdollisuutta kuin raahautua talutushihnassa sinne minne teollisuus kulloinkin tahtoo.
No comments:
Post a Comment