2005-05-23

Nightlife

Aamun hesarin Elämä & Terveys osastolla ollut artikkeli erilaisista vuorokausirytmeistä oli perin mielenkiintoinen mutta sen sisältämä "oletko aamu- vai iltarytmin ihminen" kysely ei tarjonnut paljoakaan lisäarvoa, 10 pistettä 7-28 pisteen ilta-aamurytmiasteikolla vain vahvisti taas todemmaksi sen mitä aina olen tiennyt itsestäni eli yökyöpeli ja pahinta laatua. Sensijaan tuo tietokulman analyysi oli aika kiintoisa. Sen mukaan iltaihmiset ovat:

  • Elämäntavoiltaan epäsäännöllisempiä kuin aamuihmiset
  • Herääminen ja nukahtaminen vaikeampaa kuin aamuihmisillä*
  • Enemmän unettomuutta ja päiväväsymystä kuin aamuihmisillä
  • Suorituskykly parhaimmillaan illalla
  • Elimistön vuorokausirytmi selvästi yli 24h, joskus jopa 25h tai enemmänkin.
*) tätä minä en nukahtamisen suhteen sulata.. yleensä kun arkena raahautuu sänkyyn puolenyön jälkeen sitä silmä sammuu hyvinkin nopeaan

Mielenkiintoista luettavaa mutta osin kyllä todentuntuista. Olen aina kaivannutkin 30h vuorokautta että ehtisi saamaan kaiken aikaan mutta sitä ei kylläkään ole mistään vielä kalenteriin ilmaantunut. Mutta olisi kyllä kiintoisaa alistaa itsensä pieneen laboratoriokokeeseen ja kellottaa mikä olisi se oman elimistön "oikea" vuorokausirytmi ja mikä tuntuisi hyvältä.. Tämä nykyinen 24h pohjainen kun aina loppuu kesken ja sittenkun ehtii nukkumaan tulee aamu vastaan liian aikaisin.. 5-6h yöunet alkavat taas sitten jossain vaiheessa kantaa veroaan armottomana aamukoomana.

No comments: