2006-03-06

Sopimusyhteiskunnan loiseläjät

HS: tästä riidellään (lakossa)

Meneillään olevassa kuljetusalan lakossa oikeastaan eniten ottaa pattiin se mihin on törmännyt työelämässä aina useasti ennenkin. Ei ole sellaista sopimustilannetta ja lopputulemaa mitä ei hetimiten yritettäisi hyväksikäyttää vastoin sopimuksen alkuperäistä henkeä ja täysin omien etujen tavoittelemiseen. Jos työnantaja jostain antaa hieman porkkanaa niin hetkessä tuosta porkkanasta onkin tehty saavutettu etu ikäänkuin ominpäin ja siitä ollaan pitämässä kiinni kynsin hampain hampaat irvessä ja vaatimassa lisää porkkanoita uusiksi saavuteuiksi eduiksi. Tästähän AKT:n lakkoilussa on taas nimenomaan kyse.

Jos katsotaan historiaa taaksepäin niin aikanaan ilta- ja viikonloppulisät muodostuivat korvaukseksi sellaisista epämukavista töistä jotka eivät osuneet normaaliin työaikarytmiin ja joilla sitämyöden tultiin vastaan työntekijän epämukavuuksissa tilanteissa joissa työnantaja vuoroillaan velvoitti työntekijän työhön hankaliin aikoihin.

Nyt AKT on vesittämässä tuota korvausperiaatetta vaatimalla de facto sitä että nuo hankalat työajat ja sitäkautta normaaliin palkkaan nähden ylimääräiset korvaukset ovat työntekijöiden erityisiä oikeuksia ja että ahne työnantajasika polkee viattomien työläisten oikeuksia sillä että vakituisia kuljettajia ajatetaan vain normaalin työajan puitteissa ja heille tarjotaan siten vapaat viikonvaihteet ja illat..
  • Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT vaatii, että yrityksissä saisi olla yksi osa-aikainen työntekijä toimipistettä kohti.
  • Kuljettajat pelkäävät menettävänsä osa-aikaisille hauskat tilausajot ja rahakkaat ilta- ja viikonloppuvuorot.
Saman ilmiön huomaa myös teollisuuden piirissä. Jos kerran on pyydetty kiireen vuoksi työntekijöitä viikonlopuksi hommiin sillä porkkanalla että yhdellä viikkotyöhön nähden ylimääräisellä viikonlopputunnilla saa siten kuitattua saldoista pois useampia miinustunteja tai tehtyä saldoja sisään niin eiköhän hetkenpäästä joku ala vaatia sitä että pääsisi viikonlopuksi tekemään saldoja samoilla ekstratuntieduilla eli käytännössä yrittämään sitä että esimerkiksi 8h liian vajaan arkiviikon voisi korvata kätevästi 4 tunnin lauantaitöillä ja siten siirtyä 36h teholliseen työviikkoon.. Työnantajan kustannuksella tottakai.

Samoin ylityöt korvauksineen ovat usein turhan petollisia motivaattoreita sillä ei ole aivan harvinaista se että niiden myötä alkavat kummasti joissain tilanteissa päivän työt kummasti myöhästelemään ja kertymään lisää tarpeita uusille ja uusille ylitöille.

Lakoista ja lakon lieve-ilmiöistä löytyy myös osuvaa kirjoittelua hesarin Jarmo Huhtasen blogista josta kannattaa etenkin lukea merkinnän kommenteista Iiro Jantusen kirjoittamat referaatit agitaattori Rädyn menneistä puheista ja siitä mistä lakkoilussa on todenteolla kyse:

Siitä että kourallinen saavutetuista eduista kiinnipitäviä ay-jääriä haluaa kiusallaan potkia osa-aikaiset kollegansa ulos ja kortistoon.

No comments: