2006-11-26

Ajat muuttuvat

HS: A letter from Russia
HS: Juice Leskinen on kuollut

Samaan viikonloppuun osuneet uutisotsikot joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa mutta jotka muistuttavat hyvin siitä miten ajat ovat muuttuneet.

Siinä missä Juice aloitteli taiteilijauraansa kekkoslovakialaisessa Suomessa missä pelättiin UKK:ta, kumarrettiin Moskovaa ja elettiin melko yhtenäisessä kulttuurissa missä kenenkään ei sopinut erottua massasta millään uudella päättyi hänen uransa maailmanaikaan jossa suomalainen valtalehti voi julkaista huomattavan kriittisen Venäjä-kirjoituksen koko täyden sivun mittaisena samana päivänä jolloin Venäjän Tsaa..presidentti saapuu maahan vierailulle..

Vaikka satunnaisia takaiskuja maailman vapaamman kehityksen matkalle osuukin niin ajat ovat paremmat mutta samalla tuntuu siltä että sellaisten koko kansan suosikkien mitä esimerkiksi Spede tai Juice olivat aika on ollutta ja mennyttä ja että samanlaisia instituutioita ei enää synny. Alakulttuurit ovat hajautuneet eri suuntiin ja ihmisiä kiinnostavat erilaiset asiat. Nuoremmille on ehkä jo nyt hankalaa hahmottaa sitä mitä Juice on merkinnyt meille edes vähänkin vanhemmille puhumattakaan sukupolvista jotka elivät nuoruuttaan 70-luvulla..

No comments: