2006-11-22

Jos ja Jos ja Jos

YLE: Kansakunnan käännekohtia

Jossittelu on päässyt taas televisioon asti mutta miksi ensimmäisessä jaksossa valittiinkaan noinkin "helppo" ja turvallinen jossittelunaihe kuin Talin-Ihantalan murtuminen ja Neuvostomiehitys loppukesästä 1944. Tuolloinhan kyseessä ei enää ollut edes valinnasta vaan pelkästä sinnikkyydestä väistämättömän edessä.

Paljon herkullisemmaksi aiheen olisi saanut aloittamalla keväästä 1940 ja valinnasta joka on jo kohta 7 vuosikymmenen ajan jakanut mielipiteitä eli Suomen valinnasta lähentyä Saksan kanssa. Olisikin otettu vaihtoehdoksi tie jossa Suomi olisi sanonut Saksalle kauniin kiitoksen ja pitänyt oman linjansa.

Ei olisi ollut Saksaa hillitsemässä Stalinin toimenpiteitä ja estämässä läsnäolollaan hyökkäystä johon Neuvostoliitto oli jo välirauhan aikana todellisuudessa keskittänyt divisiooniaan ja Talvisotaa rajumpaa sotatoimea jolla Suomi olisi mitä todennäköisimmin lyöty polvilleen ja miehitetty. (tarkempaa tietoa varautumisesta mm. E. Norbergin kirjassa Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla )

Ohjelmassa olisi sitten voitu seurata miten suomalaisia olisi pakattu karjavaunuihin ja lähetetty Uralin taakse gulagille kuolemaan virolaisten seuraksi ja miten ehken noin 400 000 suomalaista olisi jäänyt maatumaan Siperian multiin. Miten eteläinen Suomi olisi jäänyt Saksan ja NL:n sotatoimien näyttämöksi Leningradin operaatioiden yhteydessä ja miten jäljelle olisi jäänyt pelkät rauniot.. Mutta ilmeisemmin tälläinen paljon kiintoisampi ja paljon enemmän rauhantahtoisen itänaapurimme tavotteita availlut ohjelma olisi ollut edelleen liikaa Yle:n toimittajakunnalle ja Tali-Ihantalan ollessa sellainen tuttu ja turvallinen lähestymissuunta..

No comments: