Kuinka Sattuikaan juuri tänään harmaana vuosipäivänä töissä nenän eteen tiistain Kauppalehti ja sieltä silmiin osui sinänsä ilman tiettyä ajankohdallista osuvuuttakin kiinnostava artikkeli siitä miten perikunnan tulisi käsitellä edesmenneen sähköposteja sekä muita sähköisiä dokumentteja. Nykyiselläänhän meillä on toimiva lainsäädäntö joka käsittelee kivi-paperi-sakset aikakauden dokumentteja mutta nykypäivän viestintävälineet ovat edelleenkin harmaalla vyöhykkeellä.
Lehden luonnetta huomioiden artikkeli lähestyi asiaa juridiikan kautta mutta lukijalle tuli samalla mieleen käytännön ongelmat toisesta suunnasta lähestyen. Miten suojata dokumenttinsa elämänsä ajan mutta miten varmistua siitä että kun aika tulee niin jälkeenjääville avautuu pääsy kaikkeen tarpeelliseen. Isovanhempien ja vanhempien ajasta meille jää jälkeen valokuvakansioita, kirjeitä ja aikalaiskertomuksia piironkien lipastoista ja kaikkea muuta helposti luettavaa mutta entäpä tulevaisuudessa ?
Artikkelissa kaupallisen tietoturvayhtiön edustaja vakuuttelee kyllä lipevästi että dokumenttien salasanat kyllä tarpeen tullen aukeavat mutta luultavasti jokainen asioista tietävä tietää sen että tuo on vain puolitotuus. Käyttöjärjestelmän perussalasanat ovat helppoa kauraa ja perusdokumenttien "salaukset" pehmeitä kuin mitkä mutta miten toimia siinä tilanteessa jos edesmennyt on salannut levynsä oikeasti vahvalla salauksella ja keinoin joita ei murreta parissa päivässä eikä parissa vuodessa vaan avaimen puuttuessa tieto on iäti lukossa.
Olisiko esimerkiksi Suomessa mahdollista rakentaa niille tiedoille jotka jokainen haluaisi luovuttaa eteenpäin esimerkiksi Väestörekisteriin pohjaava salausavainpankki jonne voisi eläessään tallentaa avaimia ja tunnisteita ja joka avattaisiin kuolinpesän käyttöön siinä vaiheessa kun tieto edesmenosta kirjataan rekisteriin. Tänne voisi kirjata tiedot siitä mitä missäkin on ja miten mihinkin dataan pääsee käsiksi ja tämän jälkeen voisi olla varma siitä että myös seuraavat sukupolvet pääsevät katsomaan sitä miltä maailma näytti 3 vuosituhannen alkamisen aikoihin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment