2006-08-15

Oma ehdokas ja suhteellinen vaalitapa

Pinseri: Bloggaajille oma ehdokas eduskuntaan

Meillä bloggaajilla on sitten eduskuntavaaleissa pirkanmaalla oma ehdokas jota äänestää ja jota kannattaa. Hyvä ja kannatettava asia (ainakin jos jättää huomioimatta valitun puolueen energiapolitiikan ja muut kyseenalaisuudet) mutta tässä nimenomaisessa skenaariossa näkee taas hyvin miten meidän suhteellinen vaalitapamme ja vaalimatematiikan karut koukerot vaarantavat äänestäjän oikeusturvaa ja voivat vaalitulosten ratkettua kääntää annetut äänet täysin itseään vastaan.

Tavoitteen täyttyminenhän vaatii sen että ensinnä puolue saa riittämiin ääniä ja toiseksi sen että nimenomainen ehdokas saa enemmän ääniä kuin muut puolueen ehdokkaat jotta järjestys listalla on "oikea". Muutoin äänet valuvat puolueelle ja puolueen muille ääniharavoille..

Tässä tapauksessa tilanne on vähintäänkin hankala. Vihreillä on Pirkanmaan piirissä kaksi jo asemiinsa kivautunutta kansanedustajaa ja tuskin mahdollisuuksia kolmanteen. Ei ainakaan suurempaan määrään jolloin on hyvinkin mahdollista että läpi menevät jo vaalikaudella tutuksitulleet vaihtoehdot ja kukapa onkaan toinen vihreiden pirkanmaan edustajista?

No tietenkin Rosa "gramexin miehet" Meriläinen jonka asenne kansalaiskeskusteluun tuli hyvinkin selväksi tekijänoikeuslakikeskustelun aikoihin.

Joten näkisin tilanteen melkoisen problemaattisena.. Annettu ääni voi auttaa eduskuntaan bloggaajien oman ehdokkaan mutta on tavattoman suuri riski sille että sillä äänellä eduskuntaan nouseekin Meriläinen jatkamaan tutuksi tullutta politiikkaansa..

No comments: