2006-05-08

Ylikasvaneita lapsia

Hyvää keskustelua aiheesta Haltian Vaaliyössä

Mitä pahaa ovat pätkätyöläiset oikein elämässään tehneet ansaitakseen työolojensa lisäksi "edunvalvojikseen" tälläisten ylikasvaneiden lapsien lauman mitä nämä ns. "prekariaatiksi" itseään kutsuvat pikku herrantertut oikein ovat...

Mitä tarkemmin tuon rajamäen rykmentin julistusta lueskelee sitä tragikoomisemmalta noiden sankareiden ajatukset alkavat vaikuttamaan ja alkaa vaikuttamaan että tuo "aktivisti" porukka koostuu tosiasiallisesti ainoastaan ylikasvaneista kakaroista joille kukaan ei ole kotona tai edes koulussakaan osannut sanoa sanaa EI ja jotka ovat päässeet aikuistumaan saaden tahtonsa aina vain lävitse työtä ja vastuuta vältellen ja jotka nyt kuvittelevat että maailman pitäisi edelleen taipua heidän laiskotteluunsa samaan tapaan ja että he ovat oikeutettuja työhön joka olisi hauskaa hupailua 24/7 ja jos moista ei ole tarjolla niin muut vaihtoehdot voisi kiertää ns paskaduunina:
Emme halua lisää paskaduuneja eikä muutakaan työtä pääoman orjuudessa, sillä osallistumme yhteiskunnalliseen tuotantoon 24 tuntia vuorokaudessa.
Todellisuudessa nämä prekariaattiviikarit ovat keksineet taas jälleen uuden ikiliikkujan idean:

Kansalaispalkkaa kaikille jotka haluavat viettää elämäänsä "sosiaalisesti tuottaen" mutta ilman edes pienintäkään ajatusta siitä mistä tuo kansalaispalkka sitten syntyisi jos kaikki yhtäkkiä ryhtyisivät opettelemaan kanssakäymistä reilillä hengaten ja pizzaa syöden ilman huolta huomisesta. Mitään mystistä yritysmaailmaa ja pääomaa kun ei ole tuolla ulkona elämässä omaa ja ihmisistä riippumatonta elämäänsä vaan tuon resursseja synnyttävän tuottavan työn teemme me kaikki yhdessä ja vain tuosta työstä syntyy niitä resursseja joita voisi kansalaispalkkana jaella.
Paskaduunien sijaan me haluamme rahaa: taattu toimeentulo kaikille, palkka elämästä! Kutsutaan sitä sitten perustuloksi, kansalaispalkaksi tai universaaliksi tulonsiirroksi.

Taattu toimeentulo tarjoaa reittejä, joita pitkin paeta palkkatyön helvetistä sekä mahdollisuuksia ja oikeuksia olla tyytyväinen, iloinen ja riittävän hyvä sellaisena kuin on.
Jos työ poistetaan tuosta todellisuuden kierrosta niin ennenpitkää istuskelemme kuusen alla kaatosateessa etsien sieniä ja marjoja vatsantäytteeksemme, nuo mainitut luonnonantimet kun ovat ainoata elantoa jotka syntyvät itsekseen... Linkolan hengenheimolaiset voivat toki tuolloin olla edelleen tyytyväisiä ja iloisia mutta jotenkin en usko että nämä heti-mulle-kaikki-nyt ahnehtijat osaisivat tyytyä tuonverran askeettiseen elintasoon ja elämänmenoon kovinkaan iloisina..

(by the way: pizzakuskin työ kyllä muistetaan julistuksessa tyrmätä ikävänä paskaduunina mutta ilmeisemmin tuo visionäärinen krapulapizzakin sitten syntyy prekariaattiteinin kouraan suoraan tyhjästä nyhjäisten aina tilaisuuden niin vaatiessa )
Välähdykset ja keksinnöt syntyvät yhdessä toisten kanssa: yhtä hyvin krapulassa pizzaa syödessä kuin tuotekehittelytiimin miitingeissä, koulussa ja tv:tä katsellessa.
Kotiäidit, työttömät, pizzakuskit, tutkijat ja soittoäänien koodaajat pakotetaan kaikki kilpailemaan liian vähistä työpaikoista, joissa työtä on aina liikaa.
Ettei tässä nyt vain olla haaveilemassa taas jälleen kerran siitä eläinten farmista jossa kaikki ovat ah niin tasa-arvoisia mutta toiset eläimet tasa-arvoisempia kuin toiset ja suunnitella maailmaa jossa "prekariaattikakarat" kuvittelevat olevansa niitä ainoita tasa-arvoisempia joita muiden olisi työllään palveltava.

Surullisintahan tässä on se että siinä missä nykyisestä työelämän kentästä ja kehitysten suunnasta olisi hyvä käydä vakavaa ja realistista keskustelua ja miettiä sitä onko vallitsevassa lyhytjänteisessä kvartaalisuunnittelussa edes omistajienkaan kannalta todellista järkeä hukkaantuu aikaa ja huomiota tälläiseen suoranaiseen pelleilyyn.

No comments: