2005-04-10

Avoimia ajatuksia avaimistat ja lipuista

Avautuvaa työviikkoa varten dokumenttejansa järjestellessä sitä taas pysähtyi parin artikkelin ja omien kokemusten ja näkökulmien pohjalta pohtimaan sitäkin että mikä on se suomalainen kuuluisa laatu ja missä ihmeessä se piileskelee..
Avainlippu on Suomen tunnetuin alkuperämerkki. Se kertoo, että tuote on tehty Suomessa tai että palvelu on tuotettu Suomessa. Avainlipulla merkittyihin tuotteisiin ja palveluihin voi luottaa - ne on suunniteltu suomalaisia kuluttajia varten.
Näin kertoo virallista totuutta ja mantraa ylläpitävä webbisivusto korulauseissaan ja tähänhän me uskomme. Suomessa tehty on suomalaista laatua ja siksi sitä pitää rientää ostamaan ja muualtatullutta kuuluu luonnollisesti aina epäillä. Eivät ne kuitenkaan osaisi yhtä hyvin kuin me.

Mutta mitä sitten tapahtuu pinnanalla. Kokemus on osoittanut että ainakin bisnes to bisnes puolella suomalaiset toimittajat toimittavat aivan yhtälailla sutta ja sekundaa asiakkaalleen kuin valmistajat muualla maailmassa ja paikkapaikoin moisia joutuu ohjaamaan kädestäpitäen toimissaan jopa enemmän kuin vaikkapa Virolaisia valmistajia joilla on ilmeinen halu erottua edukseen ja työväellä intoa ja yrityshenkeä aivan eritavalla kuin "hyvinvointiyhteiskunnan" passivoimilla suomalaisilla.

En minä ihmettele sitä että enemmän ja enemmän tuotantoa ulkoistetaan omien seinien sisältä suoraan Suomenlahden eteläpuolelle tai kauemmaksi kotimaisten toimijoiden sijaan jos käytännössä suomalaisuudesta ei ole enää tuotannolle mitään suurempaa lisäarvoa korkeampaa hintaa kompensoimiseksi.

Herää vain kysymys sitten siitä että milloinkahan suomalaisten työmarkkinoiden viimeiset dinosaurukset todella tajuavat tilanteen ja sen että saavutetuista eduista kynsinhampain tappeleminen edistyksen sijaan ajaa dinosaurukset samaan kohtaloon mikä lajitovereitansa kohtasi ammoin. Ihmisen puolella ei olla linnottautumalla juoksuhutoihin vaan miettimällä sitä mitä sinä voisit tehdä työnantajallesi sen sijaan että vain vaadittaisiin työnantajalta kaikkea sinulle kustannuksista ja pitkäaikaisseurauksista huolimatta.

Tulipahan taas avauduttua..

No comments: