2005-04-10

Vakava maantieteellinen addiktio

Nasa: World wind

Miksi oi miksi tälläisiä välineitä ei ollut olemassa vielä silloin kun koulussa joutui rustaamaan maantiedon esitelmiä ja muita vastaavia harjoituksia joidenkin kivikautisen kuivakkaiden karttakirjojen kanssa tuskaillen..

Täytyy tunnustaa että muutenkin sateliittikuvista innostuvalle ja karttoja mielellään tutkiskelevalle omalle itselleni tämä Nasan sateliittikuvakarttapallo on aivan järkyttävän addiktiivinen leikkikalu ja viikonlopusta huomattava osa on mennyt virtuaalisilla maailmanmatkoilla joko muutoin vain kurkkien tai sitten jäljittäen omia matkojaan.

Daintreen takaiset sademetsät ja Arthur's Pass:n vuoristosolatkin näkyvät oikein hienosti ja fiilistä saa vielä astetta lisää kun ottaa käyttöön kolmiulotteisen panoroinnin jossa näkyy pinnanmuodotkin tutkatietoon sovitettuina jolloin melkein voi jo sukeltaa matkapäiväkirjojen kanssa muistoihin sisään. Tuossa varottiin krokotiileja, tuossa lipesi ote ja rysähdettiin kivikkoon..

Resoluutiot eri kuvaformaateille tietenkin vaihtelevat ja kaikkialta maailmasta ei ole tarjolla yhtä hyvää dataa kuin jenkeistä ( parhaimmillaam mustavalkoinen kuva jossa metrin resoluutiolla voi zoomata taivaalta suoraan moottoritiesolmuun jossa erottuu autot..) mutta Suomenkin osalta tarkkuus jossa suurimmat tiet erottuvat selkeästi on useimmiten enemmän kuin riittävä jos ei nyt aivan suunnistamaan ole mieli tuon pohjalta.

Varjopuolena se että ladattava paketti on aika iso (170 megaa) ja sovellus vaatii jonninverran konetehoa mutta muutoin häkellyttävä esimerkki siitä mitä nykypäivän informaatioyhteiskunta voikaan tarjota nenän eteen ja ilmaiseksi. Voisi kuvitella että kylmän sodan vallitessa moisesta ei olisi edes voinut edes ajatella, saati haaveilla sen enempiä mutta nyt tuokin on totisinta totta.

Mitähän sitten ensivuonna tulee vastaan. Sellainen metrin resoluutioinen maailmankartta väreille sovitettuna olisi kyllä "ihan kiva", varsinkin jos sen saisi käsiGPS-laitteeseen integroituna ja ehkä jopa vuodenaikojen mukaan reaaliajassa päivttyvänä...

No comments: