2005-04-07

Listasta liiketoiminnaksi

Tietoviikossa ja Digitodayssa julkaistu lehdistötiedote blogilistan myymisestä Pinserin ylläpitäjiltä Alex Niemisen Manta Ray Holdin OY:lle on herättänyt odotetusti blogistanissa melkoisesti keskustelua puolesta ja vastaan.

Osa kommenteista on ollut astetta epäluuloisempia ja selkeästi huolestuneita listan kaupallistumisesta ja siitä aiheutuuko moisesta mahdollisesti rajotteita blogien sisällölle ja myöhemmässä vaiheessa ennakkosensuuria, osa taas realistisia sen suhteen että kyseessä oli vain yksi kaupanteko ja hyvä että työstään tekijää kiitetään. Tietenkin ehkä joillekin aatteellisimmille kaupallisuus voi olla kauhistus mutta se on taas jokaisen oma murheensa näin subjektiivisesti kommentoiden.

Mutta mitä riskejä tuossa nyt oikeastaan voisi edes olla. Kaupassa siirtyi valmis lista ja yhden listan brandi www.blogilista.fi ilman että kenelläkään listalla olevalla olisi mitään kirjoitettua sopimusta listan pitäjän suhteen ja mikään juridisesti sitoisi kirjoitustyylejä mihinkään.

Listan ostajan kannalta taas kaupallisessa mielessä listalla esiintyvien blogien määrän maksimoiminen on toivottavaa jolloin on hyvin epätodennäköistä että millään jälkikäteisillä sopimuksilla edes yritettäisiin rajoittaa kirjoittelua nyt tai tulevaisuudessa. Kirjoittajien suututtaminen on liian suuri riski ja protestiaallot voivat levitä blogistanissa hyvinkin nopeasti kuten on havaittu.

Ja ennenkaikkea kauppa koski ainoastaan yhtä listaa ja brandia, ei konseptia eikä yksinoikeutta blogien listaamiselle. Jos joku oikeasti vetää herneen nenään niin www.blogilista.org tahi muu sellainen on helppoa polkaista pystyyn harrasteporukalla jolloin ollaan taas kaupallisuuden tavoittamattomissa.

Blogilistan tulevaisuuden kannalta taas kaupallinen pohja kuulostaa enemmän kuin hyvältä sillä kokemuspohjaisesti harrasteprojekteilla, vaikka kuinkakin rakkailla, on taipumusta hautautua palkkatyön tms aikavarkaan alle mutta bisnesprojektille löytyy helpommin kehitysresursseja keksimään ja ylläpitämään uutta ja uusia ominaisuuksia.

No comments: