2006-02-01

Ekranoplan

Wikipedia: Ekranoplan

Vaikka kylmä sota merkitsikin rautaesirippua ja resurssien haaskausta joukkotuhon suunnitteluun niin suurvaltojen kilpajuoksun vuosilta löytyy paikkapaikoin melko huikeita teknologioita, koneita & laitteita jotka omalla karulla tavallaan jaksavat innostaa teknisesti orientoitunutta luonnetta.

Ekranoplanit eli siiven maaefektiin pohjautuvat laivojen ja lentokoneiden risteymät kuuluvat ehdottomasti tähän kategoriaan. Netistä löytyviä kuvia katsellessa ei voi kuin kuvitella miltä tuntuisi veneillä keskellä Suomenlahtea vain huomataakseen että jumbojetin kokoinen kone lähestyisi horisontista parin metrin korkeudella merenpintaa viistäen sellaiset 400 Km/h lasissa ilman aikomustakaan tehdä äkkinäisiä väistöliikeitä. Ei voi kuin miettiä millaista olisi suunnitella tuollaista suoranaista merihirviötä, jotain neroutta ja hulluutta tuollaisissa kyllä on.

Sensijaan tämä aihetta pienemmässä skaalassa sivuava sivusto näyttää perin mielenkiintoiselta. Efektihän toimii myös pienoismalliskaalassa ja toteutuksen kannaltahan on sinänsä sama onko alla vettä tai maata..

No comments: