2006-02-26

Oulu, Saima, Kaltio ja Snellman

Eli havaintoja tämän päivän *skasta kaupungista niinkuin Kauko Röyhkä asian ilmaisee

Mikä oikeastaan voisi oikeastaan yhdistää Oululaista kulttuurilehteä ja itsensä J.V.Snellmanin aikoinaan toimittamaa Saima-lehteä. Ennen tätä viikkoa yhteys olisi ollut perin hatara kulkien sarjakuvataiteilija Ville Rannalta tilatun Snellman-kuvituksen ja J.V. Snellmanin kautta kauttarantain kulkien mutta nyt yhteys on paljon selkeämpi: Molemmat lehdet ovat joutuneet sensuurin kynsiin liiallisen yhteiskunnallisen radikaaliuden vuoksi:
Lehden selkeä poliittinen linja ärsytti monia johtavia virkamiehiä ja lopulta sensuuri lakkauttikin lehden liian radikaalina.
Tiettyä ironiaa asiassa edustaa se että ylpeillessään yhteiskunnallisesti radikaalilla Snellmanilla ovat Oulun päättäjät säikähtäneet ja päättäneet poliittisen korrektiuden nimissä peruuttaa yhteiskunnallisesti radikaalilta Ville Rannalta tilatut Snellman-kuvitukset:
”Katsoimme, ettemme halua kirjasen kuvittajaksi henkilöä, joka on julkaissut sarjakuvan, joka koetaan monella taholla loukkaavaksi”, kertoo J..V. Snellmanin juhlavuoden opetustoimen toimikunnan puheenjohtaja Päivi Mäki.
Tajuaakohan arvon Päivi Mäki sitä kuinka naurettavaksi hän itseasiassa itsensä tässä tilanteessa tekee.. Ainakin Hesarin Kommentissaan Saska Snellman pääsee sivaltamaan oululaisia oikein makoisasti:
Onneksi J. V. lähti oppiin muualle. Ei hänestä muuten olisi tullut filosofia ja lehtimiestä, jonka ajatukset sananvapaudesta ovat yhä ajankohtaisia – ainakin Oulussa.

No comments: