2006-02-01

Marion 7400

Raasakan Maari

Kun kerran päästiin robustin teknologian pariin niin jatketaan samalla linjalla vielä hetkisen verran. Jos Ekranoplanit ovat melkoisia hirviöitä ilmassa niin sitä samaa ovat laahakauhakoneet ja stripping shovelit (näille ei liene validia suomenkielistä nimeä olemassa) sitä maalla.

Kuvia ensimmäistä kertaa vilkaistessa Silver spaden tapaiset kaivinkoneet eivät vielä vaikuta mitenkään kummallisilta mutta kun kuvasta alkaa hahmottamaan mittakaavaa selkeyttäviä mittatikkuja ( kuten pienenpieniä kaivinkoneita etualalla ) alkaa ilmenemään millaisista hirviöistä on tälläkertaa kyse.

Oikeastaan mielenkiintoista asiassa on se että näiden jättien käyttö ei ole rajoittunut täysin tuonne rapakon takaiseen maahan missä kaikki on suurempaa vaan pari Marion 7400 sarjan laahakauhakonetta on ollut aikanaan Suomessa käytössä pohjoisen voimalaitostyömailla. Voi vain kuvitella miltä tuollaiset koneet ovat aikanaan näyttäneet melkoisen agraarissa Lapissa kaivaessaan auki joenpohjaa.

Surullista tarinassa on vain se että 90-luvulla tuo rakennemuutossuomen muistomerkki otettiin ja romutettiin lopullisesti.

No comments: