2006-02-13

Suomettumisen uusi aalto

Digitoday: Vilén vaatii viranomaisia puuttumaan Muhammad-pilakuvien julkaisuun netissä

Pilaiirroskohun jälkimainingit alkavat kohta toden teolla muistuttaa suomettuneisuuden päiviä ja aikoja jolloin valtionjohtoa myöten paheksuttiin Karin terävän kynän pistoja aina silloin milloin ne sivalsivat itäistä naapurimaatamme. Nyt säikkymisen perinteen jatkajana kunnostautuu eduskunnassa ctrl-c ctrl-v sivistyneisyydellään loistava Jari "Gradu" Vilen:
On erittäin valitettavaa, että maassamme on tahoja, jotka vastuuttomasti ovat valmiit vaarantamaan koko kansakunnan turvallisuuden. Kaikille Suomessa on varmasti tehty selväksi, että kuvien julkaiseminen loukkaa syvästi muslimien uskonnollisia tuntoja ja arvoja.
Mitäpä nyt sanan- ja julkaisunvapaudesta ja muista länsimaisen yhteiskunnan peruspilareista. Kyllähän heti voidaan vaatia viranomaisia peliin mukaan kun mielipiteet eivät satu miellyttämään. Ettei vain seuraavaksi olisi vuorossa wikipedian Vilen artikkeli jota herran avustajat eivät muutoin ole pystyneet sensuroimaan toistuvista yrityksistä huolimatta... Onneksi sentään Supolla tuntuu olevan tilanteessa järki ja suhteellisuudentaju mukana kuvioissa:

Lisäys klo 15.36: STT:n mukaan suojelupoliisi katsoo, etteivät Suomen Sisun julkaisemat Muhammad-pilakuvat uhkaa Suomen kansallista turvallisuutta.

Erityisen vastenmieliseksi tämän tilanteen tekee se että tällaisessa asetelemassa nenäänsä pidemmälle ajattelevan on tavallaan käännettävä sympatiansa Suomen Sisun kaltaisen äärijärjestön puolelle vaikkei muutoin sympatiaa kyseisen kaltaisille äärilahkoille muutoin heruisi sitten juuri pätkän vertaa. Joka tapauksessa ääneen sanomisen vapaus on nähdäkseni senverran suuri ja tärkeä asian että vaikka miten harmittaisi niin se täytyy suoda nyt ja edelleenkin myös niille jotka ajattelevat ääneen aivan väärin. Onneksi tässä tilanteessa sympatiansa voi suoda myös MitVit:lle joka myös on julkaissut blogissaan noita kauhean kohuttuja kuvia.

Mitä taas Vilenin retoriikkaan tulee niin asiaa laajemmin tarkastellessa ei nähdäkseni ole mitenkään selvää että noilla 12 kuvalla Jyllands-Posten olisi loukannut Muslimien tuntoja sanan laajassa merkityksessä.

Kohuhan ei ensinnäkään syntynyt suoranaisesti noista kuvista spontaanina vastareaktiona vaan tanskalaisten Imaamien tarkoitushakuisen ja osin valheellisen lobbauksen seurauksena ja ennen kohun syntyä nuo kuvat julkaistiin mm. Egyptiläisessä Al-Fagr lehdessä marraskuussa Ramadanin aikaan ilman suurempaa meteliä. Jos tuntojen loukkaus olisi mittakaavaltaan esitetynkaltaista niin miksi tilanne ei räjähtänyt käsiin jo marraskuussa tuon sanomalehden sivuilta. Miksi vasta nyt. Vastaus lienee ikävän ilmeinen..

En yhtään ihmettelisi että kiihoitettaessa väkijoukkoja Lähi-idän poliisivaltioiden äärimmäisen rajoitetussa ja ylhäältä hallitussa mediaympäristössä päälimmäisenä olisivat olleet nuo Imaamien itsensä lisäämät äärimmäisen alatyyliset ja aiheiltaan muslimeja tarkoituksellisesti loukkaavat lisäykset alkuperäisten ja melko maltillisten karikatyyrien sijaan jolloin ei olla enää tilanteessa jossa raivon alkulähteenä olisivat olleeet itseasiassa tanskalaislehden kuvat vaan laskelmoitu propaganda josta huokuu liiankin selvänä Siionin viisaiden pöytäkirjojen henki.

Joten ollaanko tässä todellisuudessa varomassa normaalien muslimin tuntoja vaiko sortumassa pienen mutta fanaattisen fundamentalistiryhmittymän mielipideohjaukseen ? Varommeko nyt hysteerisesti näyttäytymästä islamin suuntaan sellaisena kuin olemme vaikka fanaatikot tuolla haluavat jokatapauksessa nähdä meidät sellaisina kuin heille on edullista ja sellaisina joiden avulla omien yhteiskuntarakenteiden heikkoudet voidaan kansallissosialistien tapaan selittää ulkoisten ja keksittyjen uhkakuvien summana.

Ainakin itse olen taipuvainen uskomaan että valtaosa itsenäisesti ajattelevista muslimeista jakaa enemmän tai vähemmän Kirjailija Baha Al-Musawi ajatusmaailman:
Pääsyylliset: Ne ovat siis Arabit ja Muslimit itse, jotka kantavat päävastuun siitä, että tätä uskontoa ja Mohammedin kuvaa häväistään, koska se ei ole tämän taivaallisen ja kuolemattoman sanoman ja sen kunnioitettavan Profeetan todellinen kuva.
Meidän kaikkien täytyy pyytää anteeksi Muhammedilta, koska olemme vääristäneet hänen kuvansa
ja että Tanskalaisten muslimien tanskaa kannattavat vastamielenosoitukset edustanevat sitä enemmistön hiljaista ja maltillista järjen ääntä.

Toivottavaa on myös se että myös meillä Suomessa kaikenkarvaiset ja populismillaan jeesustelevat jarivilenit jätetään omaan arvoonsa ja järjen ääntä kuunnellessa tajutaan se mistä tässä tilanteessa on oikeastaan kyse ja että viestintää sensuroimalla pelataan ainoastaan puolin ja toisin äärijärjestöjen pussiin.

No comments: