2006-09-11

Alkoholi-illuusio

HS: 43 pulloa vuodessa ( maksullinen nettilehti / Printti 11.9.2006 s.A6)

Suomalaiset eivät osaa käyttää alkoholia, juovat tolkuttomasti ja ainakin näin täytyy kirjoittaa lehdissä kansan kaitsemiseksi. Tälläkertaa rivienvälisessä viestinnässä kunnostautuu toimittaja Kaisa Hakkarainen Hesarin Tällä viikolla-palstalla.

On totta että suomalaiset juovat per capita 10,6 litraa alkoholia vuodessa mutta on sen sijaan melkoisen amatöörimäistä turvautua aina perinteisiin kossupullovertauksiin ja dramatisointeihin seuraavaan sävyyn:
Porukat on ihan sekaisin, eikä tuo ole ihmekään. Suomi kiskoo alkoholia tahtiin joka vastaa lähes perspullollista koskenkorvaa viikossa.. Alkaisiko oma ja muiden törttöily jo kyllästyttää.. jne jne etc..
Ensinnäkin. On totta että tuo keskimääräinen kulutus tarkoittaa toimittajan laskemaa kossupullokokoelmaa mutta kannattaa muistaa että samaan pääsee jo 2 olutpullollisella / 2 viinilasillisella päivä ja en usko kovinkaan monen olevan vielä täysin sekaisin moisesta. En usko edes toimittajan konttaavan katuojassa moisen annostuksen humalluttamana..

Ja toiseksi. Kyseessä on keskimääräinen kulutus laskettuna tilastollisesti ilmiöstä jossa todennäköisimmin 20/80 suhdekaan ei riitä vaan puhutaan ilmiöstä jossa lienee stetson-menetelmällä validia arvella todllisuuden vastaavan sitä jossa 20% väestöstä kulutaa 80% kulutuksesta ja jossa tuo 20%:kin jakaantuu vielä samaan suhteeseen missä lukumääräisesti pieni alkoholiongelmaisten joukko tuottaa sen terävimmän kulutushuipun jolloin koko väestön paapominen on asiassa enemmän kuin turhaa.

No comments: