2006-09-11

League of extraoridinary engineers

Yle: Jaakko Pöyry kuollut

Referenssien vähyys anteeksiantakoon mahdolliset pienet virheet

Aina silloin tällöin historia synnyttää pienen kaveriporukan joka saa aikaan jotain suurta. 1950-luvun alkaessa eli ja vaikutti Suomessa muutaman nuoren lahjakkaan teollisuusmiehen pieni piiri. Oli Lassila, oli Nelimarkka, Oli Pöyry ja heillä oli näkemyksiä siitä mitä Suomessa voisi tehdä, miten voisi menestyä ja ennenkaikkea näkemystä siitä että tuolla ulkona on kokonainen maailma ja rajat eivät ole esteenä. Ja näkemysten lisäksi oli uskallusta:

Lassilasta kehkeytyi Rauma Repolan vahva mies, Nelimarkan ja Eino Santasalon liiketoimista saivat alkunsa Neles maailmanluokan venttiileineen ja Santasalo oy teollisuusvaihteineen. Pöyry sensijaan lähti konsultin uralle ja perusti insinööritoimiston joka alkoi rakentamaan Suomen viennin tueksi tehokasta paperiteollisuutta.

Innovaatiot ja ideat eivät olleet IT-kuplan tapaisia korttitaloja vaan ovat kantaneet kirkkaasti nykypäivään. Jaakko Pöyry on yhtiönä tipauttanut nimestään Jaakon ja on nykyisin Pöyry group. Santasalo on muutaman polveilun kautta osa Moventasta ja Neles risteydyttyään ensin Rauma-repolan kanssa on nyttemmin yksi Metson tukijaloista.

Yksi kerrallaan ovat miehet poistuneet keskuudestamme ja nyt näiden teollisuusmiesten aikakausi on lopullisesti ohitse. Suomi on astunut suuren loikan sodasta toipuvasta agraariyhteiskunnasta nykypäivän tietoyhteiskunnaksi jolla on uskallusta ja itsetuntoa olla globaali. Myydä osaamista, koneita ja kännyköitä joka maailmankolkassa ja tuottaa tavaroita jokaisella mantereella ilman anteeksipyytelyä. En usko että on liioiteltua sanoa että Nokiankin on ollut helppoa astua ulkomaille sen jälkeen kun nämä edelläkävijät ovat todistaneet sen että Suomessa voidaan suunnitella paperitehdas Brasiliaan.

Se miksi tämä koskettaa tietyllä tasoa minua johtuu osaksi siitä että jonkun sattuman oikun kautta oma elämäni jotenkin omaa rajapintoja näiden yritysten suuntiin. Isäni teki elämäntyön Jaakko Pöyry Oy: uskollisena projektivetäjänä, Lassiloiden suuntaan minulla on sattumalta sukukytkös ja omalta osaltani olen päätynyt työhön yritykseen joka niinikään kuuluu samaan ketjuun. Nyt mestarit ovat lopullisesti poissa ja meidän nuorempien olisi ylläpidettävä menestystä. Kukin osansa mukaan

No comments: