2006-09-27

Maailma liipasimella taas kerran

Wikipedia: Stanislav Petrov [Via Kasa]

Eilen tuli kuluneeksi 23 vuotta siitä kun maailma oli taas kerran liipasimella kylmä sodan vuosina ilman että meitä edes koskaan kukaan siitä sai kuulla. Neuvostoliiton ilmavalvonnassa varoitusjärjästelmän tietokonevirhe sai aikaan illuusion siitä että Yhdysvallat olisi laukaissut ohjuksen kohti Rodinaa ja ainoastaan Stanislav Petrovin kylmäpäinen ja neuvostofasistisen diktatuurin koneiston ohjeita vastaan noussut harkinta pelasti päivän.

Se mikä tässä minua itseasiassa hämmentää on Slashdotin aihetta käsittelevän kommenttikentän keskustelu jossa joku juniori ihan oikeasti ihmettelee että miksi "20 läheltäpititapauksen" listalla käsitellään vain Jenkkien ja Neukkujen välisiä säätöjä vaikka ydinaseita on muillakin mailla ikäänkuin näitä asioita voisi verrata edes samana päivänä.

Mutta ilmeisemmin kylmä sota alkaa olla muurinjälkeisille sukupolville niin etäinen historiankirjojen luku ettei siitä jakseta koulussa kiinnostua kun se on "tylsää historiaa" ja ajatus siitä että ihmiset ottaisivat esimerkiksi ydinsodan alkua kuvaavan radiokuunnelman totena ja soittelisivat hälytyskeskuksen tukkoon on melkein mahdoton..

No comments: