2006-09-19

Narn i Hin Hurin vai jotain aivan muuta?

CNN: Unfinished Tolkien work to be published in '07

Mielenkiintoinen uutinen ainakin heille joilta löytyy jo hyllymetrillinen Tolkienia ja joille "ne elokuvat" olivat vain yksi kerettiläinen muistuma Sormuksen sodan muistiinpanoista:
Christopher Tolkien has spent the past 30 years working on "The Children of Hurin," an epic tale his father began in 1918 and later abandoned. Excerpts of "The Children of Hurin," which includes the elves and dwarves of Tolkien's "The Lord of the Rings" and other works, have been published before.
Nyt olisi vain mielenkiintoista tietää se että kuinka paljon JRRT:ltä jälkeenjääneistä papereista on löytynyt lisää luonnoksia ja hahmotelmia Hurinin lasten tarinaan verrattuna siihen mitä Narn i hin Hurin:sta on Silmarillionissa, Keskeneräisten tarujen kirjassa ja muissa History of Middle-Earthin osissa jo julkaistu vai onko kyseessä vain yritys esittää kertomus yksissä kansissa ja yhteenvedettynä jolloin siinä ei olisi sinänsä enää mitään uutta.

Meille suomalaisillehan tuossa tarussa mielenkiintoista on se että Turinin tarinaan Tolkien on ottanut huomattavasti vaikutteita Kalevalaisesta Kullervon tarusta ja tuon tragedian vaiheet ovat siksikin kovin tuttuja ja tutuntuntuisia. Kovin kepeähän tuo tarina ei ole eikä siitä kannata odottaa hilpeää hobittisatua vitseineen ja kevennyksineen vaan tarina kuvaa hyvin sen mikä oli Hurinin lasten kohtalo Morgothin kirouksen alla.

Slashdot:ssahan monet ovat jo epäilleet tätä vain yritykseksi rahastaa "niillä elokuvilla" mutta en oikein lämpene tälle ajatukselle.

Ensinnäkin en usko että 82 vuoden ikään ehtineellä Christopher Tolkienilla on enää suurempia intohimoja rahan ja mammonan perään ja toiseksi Tolkienille Hobitti sekä Taru olivat ainoastaan kepeähköjä sivuprojekteja ja Ensimmäisen ajan historia ja keskimaan mytologinen perusta olivat hänelle aina se vuosikymmenestä toiseen hitaasti rakennettu pääteos ja jonka loppuunsaattaminen jäi osaksi Christopherin henkiseksi perinnöksi. Jos hän olisi halunnut perinnöllään rahastaa niin siihen olisi kyllä ollut historiassa lukuisia ja taas lukuisia tilaisuuksia ja näitä hän ei ole koskaan varsinaisesti käyttänyt.

No comments: