2006-09-11

Salaliittoilua taas kerran

Tekniikka&Talous: Suomalainen turvatekniikan insinööri uskoo salaliittoteoriaan.

Siitä on nyt 5 vuotta kun maailma pysähtyi. Pysähdyksen aikaiset tapahtumat eivät olleet silloin helppoja tajuta eivätkä ne ole ilmeisimmin sitä vieläkään kaikille. 9.11. ympärille onkin kehkeytynyt kokonainen salaliittoteorioiden saaristo vaikka teoriat itsessään ovatkin yleensä sellaisia että ne sisältävät enemmän loogisia kuin mihin ne yrittävät muka tukeutua. Yksi tälläinen satujen summa on jopa päässyt, ilmeisemmin koomisena yksityiskohtana, Tekniikan&Talouden jakeluun:
Yksi heistä on tutkimusinsinööri Heikki Kurttila. Kurttila on yli kaksikymmentä vuotta tutkinut muun muassa paineastioiden rakenteita, käyttöä ja niihin liittyviä onnettomuuksia.

Kurttila on katsellut lukuisia videoita syyskuun 11. päivän tapahtumista, mitannut romahdusaikoja ja tehnyt omia malleja tapahtuneesta.
Teollisuuden yleisimiehen hommissa on tullut havaittua myös sekin että yleisellä tasolla kukaan ei ole niin kapeakatseisen fakkiintunut ihminen kuin yhden alan spesialisti joka kuvittelee pystyvänsä selittämään myös koko muunkin maailman oman erikoisosaamisensa kautta..
Kurttilan perushuomio on yksinkertainen. Hänen mukaansa omena putoaa 417 metriä korkean WTC1- tai WTC2-tornin katolta 13 sekunnissa ilmanvastus huomioon ottaen. WTC1 ja WTC2 romahtivat 15 sekunnissa
Perushuomio jonka lähtökohta on virheellinen on huono perushuomio. Törmäyskohdat ja sitämyöden romahdusten alkupisteet eivät sijainneet rakennuksen katolla 417m korkeudessa vaan enemmän tai vähemmän rakennusten puolivälien kieppeillä jolloin matkaa maahan on jo 150-200m vähemmän.
"Emme voi tietää tätä mutta voi olla, että rakennukset oli ehkä panostettu jo rakennusvaiheessa tai remontin yhteydessä siltä varalta, että tornit pitäisi purkaa joskus. Räjähdysaineet eivät aina näytä räjähdysaineilta, eivätkä asentajatkaan välttämättä tiedä asentavansa räjähteitä", Kurttila sanoo
Tässä vaiheessa kriittisen mielen pitäisi jo viimeistään hälyyttää. Viimeistään. Siis korostan. Viimeistään. Teoria jossa joudutaan tukeutumaan tälläisiin juonellisiin epätodennäköisyyksiin on jo itsessään naurettavan ja säälittävän rajamailla.

Siis rakennus joka suunnitelmallisesti olisi panostettu ihan vain varmuuden vuoksi mahdollista purkamista silmälläpitäen ? Mitä satukirjoja Kurttila on viimeksi oikein lukenut. Scifiä joissa aluksissa on itsetuho joka toimii kun nappia painetaan.. ?

Ja ajatus siitä että 2 rakennuksessa olisi useita kymmeniä kerroksia pystytty rakenteellisesti panostamaan kaikessa hiljaisuudessa ilman että yksikään asentaja olisi jo silloin ihmetellyt tekemäänsä työtä tai saatika sitten kuluneiden 5 vuoden aikana ilmiantanut tapahtunutta.

Katsottaessa dokumentteja joissa pienehköjä rakennuksia räjäytetään kasaan hallitusti ilmenee hyvin se että 1. räjähteitä tarvitaan paljon, 2. räjähteet on sijoitettava kantaviin rakenteisiin suunnatusti ja 3. oikea-aikainen räjäytys on enemmän kuin tarpeen ja on lähinnä utopistista ajatella että tälläinen panostus olisi kyetty toteuttamaan täysin salassa rakennuksissa joissa on jatkuvasti väkeä työssä ja joissa toimii mm pankkiiriliikkeitä ja finanssialan firmoja kulunvalvontoineen päivineen ilman että tekijöitä olisi huomattu. Selityksessä on enemmän aukkoja kuin sveitsiläisessä emmetalissa.
Häntä ihmetyttää myös betonin puuteroituminen pölyksi. Kurttilan mukaan betonista olisi pitänyt syntyä myös lohkareita ja palasia.

"Kaikki viittaa siihen, että tornien läpi meni räjähdysperäisiä shokkiaaltoja", hän sanoo.
Betoni nyt vain on erinomaisen huono materiaali johtamaan ääntä. Värähtelyjen vaimeneminen on nopeaa ja shokkiaallot eivät kulje siinä kovinkaan hyvin. Teoria siitä että romahduskerroksiin asetetut panokset olisivat pystyneet pulverisoimaan betonia myös ylimpiin kerroksiin asti, ilman että törmäyskorkeutta ylemmissä kerroksissa ei romahduksen aikana näkynyt mitään räjähdyksiin viittaavaa, ei ole kovinkaan validi vaan lähinnä huuhaata.
Myös lähes seitsemän tuntia myöhemmin romahtanut kolmas torni, 174 metriä korkea WTC7, tuli alas kuin se olisi räjäyttämällä purettu Kurttilan mukaan.
WTC7 on itseasiassa salaliittoteorioiden pahin akilleenkantapää. Rakennuksen tuhosta on etsitty epäkohtia kissojen ja koirien kanssa mutta asiassa on unohdettu se oleellisin. Jos WTC olisi ollut järjestetty juttu niin miksi WTC7 ? Rakennus jolla ei ole minkään valtakunnan symboliarvoa, rakennus josta "kukaan" ei ole edes koskaan kuullut ja joka ei edes ketään kiinnosta tilanteessa jos varsinaiset tornit olisivat matalana. Miksi oletetussa salaliitossa olisi uhrattu penninjenin vertaa huomiota näin turhaan kohteeseen ja riskeerattu vielä yhden rakennuksen osalta mahdollinen kiinnijääminen ?
"Koko juttu tuntuu niin kipeältä, etteivät ihmiset ehkä pysty ajattelemaan selkeästi", hän sanoo.
Tässä Kurttila sensijaan osuu oikeaan. Hän tosin unohta tätä ääneen lausuessaan katsoa peiliin.

Surullisinta näissä salaliittoteorioissa on itseasiassa se että ne vievät huomiota todellisilta ongelmilta. Siltä miksi näin pystyi tapahtumaan ja ennenkaikkea siltä kuinka härskisti Republikaanit ovat terroriteolla ratsastaneet ja kuinka 9.11. on politisoitu vaaliaseeksi.

No comments: