Mistä näitä edesvastuuttomia ja takuuvarmuudella itseoppineita talous"oppineita" oikein sikiää teorioineen ja eikö heillä ole alkeellisintakaan itsekriittisyyden tajua tai ymmärrystä sille mitä he päästelevät suustaan ?
Ainakin Hesarin artikkelin valossa vastikään ilmestynyt Ari Ojapellon teos "Ahneuden aika" vaikuttaa ajatuksiltaan lähinnä vähäjärkisen houreelta:
"kuinka teknologia ja tuotannon automaatio hävittävät työpaikat"
"laitteita tai pääomaa ei veroteta samalla tavalla vaan annetaan jopa etuuksia, kuten investointitukea"
"tuottoa veroitettaisiin siitä riippumatta tekeekö työn ihminen vai robotti"
Niin. Nyt kun elämme maassa jossa henkilötyötunnin perushinta on saatu globaaliin tasoon verrattuna jo niin korkealle ettei ihmisvaltainen ja matalan jalostusasteen työ kertakaikkiaan täällä enää kannata ja ainoa todellinen kilpailun mahdollisuus on pääoma- ja konetyötuntihintapainotteisessa työssä niin pitäisikö meidän todella ampua itseämme jalkaan kohottamalla myös konetyötunnin hintaa ?
Näin vuonna 2006 valmistavaa ja jalostavaa työtä pitää Suomessa lähinnä se tosiasia että niin raaka-aineet kuin pitkälle erikoistuneet työstö- ja työkoneet ovat oikeastaan kaikkialla maailmassa ostohinnaltaan suunnilleen samalla tasolla ja globaalisti ainoastaan käsiparin hinta vaihtelee jolloin tuotteissa joissa raaka-aineiden ja prosessin koneiden osuus hinnasta on dominoiva ei Suomen ja Viron välillä enää ole suurtakaan hintaeroa ja edes Kiina ei ole radikaalisti halvempi.
Tässä hintarakenteessa osaavan koneistajan, luokkahitsaajan tai tuotekokoojan kotimainen osaaminen ja soveltamisen kyky tuo tuotteeseen ja tuotantoprosessiin vielä niin suuren lisäarvon lisähintaan nähden että kykenemme vielä perustelemaan linjassa ylöspäin sen että valmistuksen osoite on FIN eikä EE tai sitä kiinalaisempaa sorttia.
Jos tästä paletista viedään konetyötunnin tuoma tasa-arvoisuus niin voimme olla varmoja että ainoat hyötyjät ovat teollisuusmuuttofirmojen virolaiset työntekijät jotka muutaman seuraavan vuoden ajan rahtaavat työstökoneita laivalla lahden ylitse tai pakkaavat kontteihin matkaamaan kohti kaukoitää. Todellisuus on ikävän raadollinen paikka.
Eikä tämä ole mitään spekulaatiota vaan reaalimaailmaa tasolla jossa valmistetaan hyödykkeitä myytäväksi maailmalle. Paine laskea valmistuskustannuksia on jatkuva ja käytämme tavoitteisiin pääsyyn kaikkia keinoja. Tähänasti meillä on ollut käytössämme automaation ja teknologian aseet puolustaessamme asemiamme ja pitäessä työtä Suomen rajojen sisäpuolella. Toivottavasti nämä aseet ovat jatkossakin käytössämme.
Tragikoomista tuossa teoksessa on se että siinä hän leimaa IT-osaajat ja kansantalouden moottorin muut kehittäjät "pääoman palkkatappajiksi" hän itse heiluttelee kirvestään senverran holtittomastti suuntaan ja toiseen kontrollitta ja järjettä että päätyisi tuolla menolla koko kansantalouden teloittajaksi jos hänelle joku antaisi liian suuren astalon kädenjatkeeksi.