2004-10-03

Käytettävyys taas kerran

Ja tapahtuipa niin että eräänä lokakuun päivänä firmassa toimittajaa vaihdettiin ja kahviautomaatit uusiin vaihdettiin.

Pitihän sitä sitten heti itsekin lähteä ylläpitämään elimistön kofeiinitasoa ja kokeilemaan että maistuukos sen uuden automaatin kahvi paremmalta kuin vanhan version automaattikahvi jos automaattikahviin nyt muutoinkaan voi liittää mitään positiivisia laatusanoja. Ja tulihan sitä sitten se kahvi saatua, juotua ja siedettäväksi todettua mutta ennenkaikkea tuo kokeilu herätti päiväuniltaan oman sisäisen käytettävyystutkijani..

Kun automaattia ensiksi katselee niin huomio kiinnittyy ensimmäiseksi pieneen ja melko epäselvään näyttöön joka on trendikkään sinipohjainen mutta kontrastiltaan sitävastoin huono. Sitten silmä hakeutuu ison punaisen pyörylän kieppeille missä lukee alla "paina nappia".

Punainen pyörylä ei kuitenkaan ole nappi mitä pitää painaa eikä myöskään samannäköinen pienempi napinnäköinen koriste keskellä alareunaa vaan nappeja ovat vielä vähän pienemmät samannäköiset punaiset napit joita on vasemmassa reunassa tuotteiden kohdalla rivissä. Nämä ovat siis niitä nappeja joita koneen aivan eri laidassa oleva "paina nappia" kehoite kehottaa painamaan.


Posted by Hello

No. Ei sitä vielä saa kahvia vaikka painaisikin punaista nappia ohjeen mukaan. Tämän jälkeen on huomattava se että oikeassa rivissä on valintanappeja joilla voi valita vahvuuden ja sokerin määrin ja maidon määrää ja kaikkea muuta sekalaista. Nämä napit eivät kuitenkaan sitten ole punaisia vaan harmaita ja kontrastiltaan melko hyvin laitteen taustaan maastoutettuja.

Ne eivät myöskään ole kertaluonteisia valintanappeja vaan niillä vaihdetaan asetuksia askel askeleelta ja muutoksen havaitsemiseksi on löydettävä näytön reunasta pienet indikaattorit joissa aina "jopa" parin pikselin väri vaihtuu tilan mukaan..

No. Et sitä vieläkään saa kahvia vaikka tämänkin vaiheen selvittäisi. Vielä kerran on löydettävä nappi jota painaa. Se ei ole a) pyöreä eikä b) punainen eikä edes kummassakaan rivissä vaan rivien välissä harmaa soikio jossa lukee vähän tummemmalla tekstillä "start"..

Eikä kehoitus "paina nappia" sijaitse tämänkään napin lähistöllä vaan itseasiassa laidassa jonka ainoalla käyttökytkimellä saa palautettua rahat jos ei haluakaan ostaa mitään...

MITÄ ihmettä tämän automaatin suunnittelija on oikein ajatellut...

No comments: