2004-10-15

Silmäys naapuriin

Pitäisiköhän sitä taas leikkiä journalistia ja tehdä omasta näkökulmastaan katsausta viimeaikojen uutisiin mitä tuolta idästä on kuulunut. Yksittäin luettuna ei niin kovin kummoisia aiheita ja uutisenpätkiä mutta sopivasti rivienvälejä tulkiten antaa hyvää kuvaa mihin suuntaan kehitys kulkee:

Koululaiset ja tuntolevyt

Moskovan koululaisille on sitten päätetty jakaa tuntolevyt, kaiketi Beslanin tapahtumien perusteella mutta mitäpä tuo sopivasti tulkiten kertookaan venäläisten asennoitumisesta. Yleensähän tuntolevyjen tarkoituksena on ruumiiden tunnistaminen ja identifioiminen joten pitäisikö tämä tulkita siten että jatkossakaan ei neuvotteluihin ruveta vaan kohteesta huolimatta terroristit ja panttivangit vapautetaan venäläiseen tyyliin nopeasti hengestään jotta mahdollinen kaappaus saadaan nopeasti pois maailman median silmistä ja katseet käännettyä muihin uutisiin jotta voidaan rauhassa mopata jäljet ja tunnistaa ruumiit.

Ei meillä fasismia ole

Viimeaikoina venäjältä on kuulunut uutisia suoranaisista rasistisista rikoksista joissa ulkomaalaisiin on kohdistettu silmitöntä ja järjetöntä väkivaltaa ilman mitään syytä. Tuorein tapauksista lienee vietnamilaisen opiskelijan puukotus Pietarissa. Ei tämä nyt mitenkään tavatonta vaan samanlaista rasistista väkivaltaa lienee niin meillä kuin muuallakin mutta mielenkiintoisempi on uutinen Yliopiston rehtorin suhtautumisesta asiaan: "maassa joka voitti II-maailmansodassa fasismin ei voi olla fasisteja. piste." Kuinkahan sitkeässä tuossa maassa oikein tuo suuren isänmaallisen sodan myytti vielä oikein elääkään jos isovenäläiset asenteet ovat noin tiukassa jopa akateemisessa maailmassa

Suomettunut sananvapaus

Ja näkihän sen taas miten suomalaiset poliitikot ovat edelleen ehdollistuneita kumartamaan itään niin että takamus on kohti taivasta ja sanan- ja julkaisunvapaus on vitsi vain. Yksi murahdus idästä niin jo rientää supo suostuttelemaan suomalaista sivustonpitäjää sulkemaan sivut uhkaillen ties millä ja venäläisten toimilla vaikka tietääkseni suojelupoliisin mission pitäisi olla enemmänkin suomalaisten suojeleminen ulkoisilta uhkilta kuin niiden edessä nöyristely.

Mikähän seuraavaksi ei sovi Putinin mafian mieleen. Muistutukset siitä että kaukasuksella on käynnissä likimain kansanmurha ja kulttuurin tuhoaminen vai kenties puheet ns. sananvapaudesta. Jotenkin tässä taas on hieman kaikuja suomettuneisuuden 70-luvulta mutta mitäpä sitä voikaan odottaa jos stallarisukupolvi on tätänykyä valtion vallankahvassa..

On se kiva tämä geopoliittinen asema :-)

No comments: