2005-12-21

Ajatuksia tekijöistä ja oikeuksista

PRH - patentit

Se mikä käytävässä tekijänoikeuslakikeskustelussa minua itsenä väliin korpeaa on se miten eri alojen innovatiivisia ihmisiä kohdellaan lainsäädännössä ja juridiikassa aivan eri tavoin ja miten nuo ns. luovan työn tekijät kuvittelevat olevansa jotain käsittämättömän kallisarvoisia kullanmuruisia joiden sieluista reivttyjä jollotuksia pitää suojata hamaan ikuisuuteen asti. Jos joku nyt sattuu saamaan aikaan idean ja sitämyöden soittamaan jonkin viisunpätkän levylle niin tätä pitää rajoittaa ja hallita ja joka kerrasta kun se sattuu soimaan radiosta pitäisi maksaa rahaa jne ad nauseam.

Mutta annas olla jos satut kehittämään jotain konkreettista ja yleishyödyllistä. Esimerkiksi jonkin koneen tai laitteen jossa halutut ominaisuudet yhdistyvät uudella tavalla tai jotain vastaavaa. Kuka suojaa ideaasi ja luovaa työtäsi ?

Vastaus: ei kukaan jos et itse näe tavattomasti vaivaa ja tee lisätyötä ja hae ideallesi patenttia. Patenttia joka myönnetään vain jos tuote on riittävän uniikki ( itseääntoistavat listashitit ja coverit tuskin täyttäisivät edes tätä ehtoa), ennestään julkistamaton* ja ainutkertainen ja joka on voimassa siltikin rajallisen ajan ja sitäkin vain jos itse ylläpidät patenttiasi:
Kielto-oikeus on alueellisesti rajallinen, se on voimassa niissä maissa, joissa patentti on haettu ja saatu. Kielto-oikeus on voimassa rajoitetun ajan, yleensä korkeintaan 20 vuotta hakemuksen tekemispäivästä. Kielto-oikeus on voimassa vain, jos patentti on voimassa. Jotta patentti pysyisi voimassa, siitä on maksettava vuotuiset ylläpitomaksut, ns. vuosimaksut.
Eli karu totuus on se että mitä tahansa levylle roiskaistua luritusta suojaavat tekijänoikeudet automaattisesti 70 vuotta ylitse tekijän kuoleman mutta vaivalla aikaansaatua tuotekehitysinnovaatiota suojaa patenttioikeus maksimissaan 20 vuoden siitä kun patenttia on haettu ja sitäkin vain silloin jos siitä erikseen maksetaan..

Onko tässä mitään järkeä..

*) Patenttioikeutesi pystyt ryssimään jo sillä että menet itse kertomaan omasta ideastasi julkisuuteen ennenkuin olet itse jättänyt patenttihakemukseni tuolle ideallesi..

No comments: