Saa nähdä joutuuko Google päivittämään kohtapuoleen sateliittikuviaan ja onko linkissä näkyvän trooppisen Tyynen valtameren saaren kohdalla trooppinen monttu valtameren pohjassa vai jäävätkö ennusteet toteutumatta. Jokatapauksessa ei näytä hyvältä:
"Jos kraatteri rikkoutuu ja vesi valuu sulan laavan sekaan, seurauksena on valtava räjähdys", jollaista maassa ei ole ennen nähty, varoitti tulivuoritutkija Douglas Charlie Vanuatu Daily Postin haastattelussa.Metalliteollisuuden puolella tiedetään hyvin se että pienikin määrä sadevettä valusenkan pohjalla saattaa aiheuttaa ikävän onnettomuuden veden höyrystyessä silmänräpäyksessä rautasulan alla ja tässä on mittakaavana sentään tulivuorellinen magmaa ja pienehkö järvi jolloin voi vain arvailla millaisia paine-eroja tuossa saattaa päästä syntymään pahimman mahdollisen tapahtuessa.. Hyvällä tuurilla vain pirusti höyryä ja kiehuvaa vettä mutta huonolla tuurilla melkoinen pommi..
Tosin artikkelissa kyllä sorrutaan pieneen liioitteluun: Eivät tuonkaltaiset vulkanniset räjähdykset niin uniikkeja ole.
Esimerkiksi keskellä Uutta Seelantia ja sitäkautta keskellä mannersaumaa nököttää esimerkiksi nykyisin turistien suosiossa oleva Taupo-järvi joka on itseasiassa lukuisten ja säännöllisten vulkaanisten räjähdysen tulosta. Viimeksi Taupo on purkautunut 1800 vuotta sitten mutta alueen geologisesta historiasta toistuneita purkauksia on tunnistettavissa useita.
Ja toisin kuin tuo mt Manaro ei Taupo sijaitse liki asumattomalla pikkusaarella keskellä Merta vaan jotakuinkin keskellä Uuden Seelannin tiiviisti asuttua Pohjoissaarta saumassa josta pohjoiseen on Rotoruan vulkaaninen alue kiehuvine järvineen, geysireineen ja rikkilähteineen ja etelään Tongariron kansallispuisto jonka lumihuippuinen Ruapehu on purkautunut viimeksi -90 luvulla...
No comments:
Post a Comment