2005-12-08

Kadonnutta kaupunkia etsimässä

www.infiltration.org
www.geocities.com/infiltraatio

Jostain syystä itseäni on aina jollain tapaa kiinnostanut kaupungeissa ja ympäristöissä kaikki näkymättömät asiat. Eivät siis mitkään huuhaanäkymättömyydet vaan asiat ja rakenteet jotka ovat siinä aivan nenän edessä kaikkien nähtävillä mutta joita ei vain joko näe tai tunnista muutoin sen kummemmiksi. Joko siksi että jäljellä on enää pelkkiä raunioita varjoineen tai sitten kyseessä ovat silmältä piiloon jäävät pienet yksityiskohdat..

Siksi tälläisiä tutkimusretkisivustoja lukee aina suurella mielenkiinnolla ovat kyseessä sitten brittiläiset II-maailmansodan aikaiset bunkkerikaupungit, kylmän sodan aikaiset ohjussiilot, katoamassa olevat rautatiet tai muut vastaavat kummallisuudet. Hylätty rappio kertoo aina omaa kieltään menneistä vuosista ja menneestä ajasta.

Oma lempikohteeni on jo pitkään ollut Helsingin maalinnoitus joka rakennettiin I-maailmansodan aikoihin ja joka kiertää kaupunkia suunnilleen Kehä-I:n linjassa ja jonka päälle kaupunki on sittemmin levinnyt.

Väistämättä tulee mieleen että kuinkakohan moni vallikallion valoissa aamusella seisova autoilija aavistaa jumittavansa etelänpuolen ylärinteessä olevien asemien edessä kuin tarjottimella.. tajuaa turunväylää ylittäessään ajavansa ohitse katetuista betonilinnoitteista ja Tapiolaan kurvatessaan ajavansa ylitse betonilla tuetusta juoksuhaudasta. Kuinka moni M-junan matkustaja havaitsee sen että Pohjois-haagan kieppeillä juna puhkaisee linnoituskehän ja graffiteilla tuhritut betonimuurit ovat joskus kätkeneet pesäkkeisiinsä konekiväärejä ja taaemmat vallituksen suojanneet tykistön asemia..

Kun tietää millä tasalla kaupunkia silmiään pitää auki ei kohta vuosisadan takaisista töistä voi olla näkemättä vihjeitä liki jatkuvalla syötöllä vaikka kiireessä niiden ylitse astuu epähuomioissaan mitään tajuamatta. Tai ehkä jopa asuu vuodet sellaisten naapurissa autuaan tietämättömänä paikallishistoriansa kiemuroista..

No comments: