2006-01-17

Halosen vappupuhe

Digitoday: Haloshuhu leviää

Kulovalkean lailla leviävä viesti Tarja Halosen v. 1976 vappupuheesta on jo muutamaan otteeseen pystytty osoittamaan asia-argumenttiensa osalta väärennökseksi mutta miksi se itseasiassa onkaan niin uskottava. Vaalien allahan voisi jo lähdekriittisesti olettaa levitettävän kaikenlaista kyseenalaista sanomaa ja siten viesteihin luulisi suhtauduttavan pienellä epäluulolla mutta mikä onkaan tämän tekstin ydin:
"1976 vappupuheessaan T. Halonen totesi Suomelle olevan siunaus jos
liittyisimme Neuvostoliittoon rauhanomaisin keinoin. Samalla Halosen
mukaan pääsisimme irti kapitalismin ikeestä ja näin olisimme askeleen
lähempänä kommunistista ihanneyhteiskuntaa. Lopuksi T. Halonen totesi
kapitalismin luhistuvan kuitenkin lähimmän 20 vuoden sisällä, joten
voisimme olla edelläkävijöitä Neuvostoliiton rinnalla kohti
kommunistista yhteiskuntaa." Puhe pidetty 01.05.1976 Hakaniementorilla
Helsingissä. Asiasta kirjoittivat tuoreeltaan mm. Tiedonantaja-lehti
sekä neuvostoliittolainen Izvestija heti Vapun jälkeen.
Ehkä syynä on nimenomaisesti se että vaikka tuo teksti ei kuvaakaan Halosen sanoja kuvaa se käytännön tasolla enemmän kuin hyvin sitä minkä suuntaisia olivat tuohon maailmanaikaan itään päin rähmälleen suomenttuneiden ja NKP:n tiukassa talutushihnassa toimeidenen vasemmistovoimien teot käytnnössä ja mitä hallaa tuolloin noilla teoilla Suomelle tehtiin.

Miten Suomi pidettiin Moskovan vallan alla, miten EEC:n kautta estettiin Suomen avautumista länteen ja miten idänkauppaa suosimalla hitaasti rappeutettiin suomalaisen teollisuuden ja suomalaisen yhteiskunnan kilpailukykyä epäterveeseen suuntaan ja siten hitaasti mutta varmasti myötävaikutettiin siihen romahdukseen joka tapahtui 80-90-lukujen vaihteessa stallarivasemmiston ihanneyhteiskunnan romahdettua omaan mahdottomuuteensa ja idänkaupan kadotessa likimain yhdessä yössä olemattomuuteen.

Saatiin aikaan suureksi osaksi se lama ja se rakenteellinen työttömyys joka onnistuneesti nimettiin Holkerin sinipunahallituksen "syyksi" ja jonka jälkeisten kipeiden rakennemuutosten kivut sittemmin selitettiin Ahon porvarihallituksen tylyydellä ja henkilöitiin Viinasen-Niinistön maan pelastaneeseen talouspolitiikkaan.

Nyt Haloskan kannatuskaartin on taas helppo leimata huhu huhuksi ja asiaa sivuavat asiallisemmat kritiikit tuon huhun siivellä loanheitoksi vaikka huhun rivienväleistä löytyisikin paljon siementä totuudelle. Voisi jopa sanoa että tuo huhu on tullut Halosen kannattajajoukolle suoraan kuin tilauksesta tarpeeseen ja keräämään sympatiaa kaltoinkohdellulle..

No comments: