2006-01-04

Lapsi pesuveden mukana

Ruåtsalainen piraattipuolue

Niin, ovathan nuo protestipuolueet tosiaan ihan hauskoja noinniinkuin ideatasolla ja pubissa pöydänääressä teoretisoituna mutta oma kysymyksensä on sitten siinä onko niissä mitään suurempaa järkeä. Varsinkaan silloin jos ne suunnitellulla agendallaan enemmänkin mitätöivät aiheesta käytävää asiallista keskustelua ja antavat vastapuolelle enemmänkin aseita asian kannattajien leimaamiseen ja stereotypioivaan kategorisointiin. Tämä ruåtsalainen piraattipuolue tuntuu olevan aiheesta suorastaan täydellinen malliesimerkki.

Juuri kun keskustelussa on ehkä päästy sille tasolle että vallan establishmentti on jotenkuten vakuutettu siitä että tekijänoikeuslain järjettömyyksien kritiikissä ei ole kyseessä pelkkä halu jatkaa kivaa p2p-imuttelua ja waretella leffoja sen minkä ehtii vaan että laki on oikeasti huono ja puutteellinen ryntää esiin, onneksi sentään naapurimaassa, sekalainen sirkusseurue joka haluaa hävittää selvässä sosialismin hengessä kaikki immateriaalioikeudet, patentit, tavaramerkit ja todellisten tekijöiden järjelliset oikeudet omiin tuotoksiinsa.

Voisiko mediateollisuudelle enää antaa yhtään parempia aseita omalle lobbaamiselle kuin tälläiset naiivin idealistiset ylilyönnit joilla voidaan mitätöidä myös asiallista kritiikkiä ja todellista arvostelua.

Ylipäätään en ole ennenkään ymmärtänyt protestipuolueita enkä ymmärrä niitä nytkään. Toki protestiäänellä voi kuvitella osoittavansa mieltään kuuroille korville ja tyhjille seinille ( kuka enää muistaa edes kaikkia puolueita jotka asettivat ehdokkaita 2003 eduskuntavaaleissa, menneistä ajoista nyt puhumattakaan) mutta yhtälailla tuo ääni on hukkaan heitetty sellainen.

Kiitos meikäläisen vaalijärjestelmän on marginaaliääni suurella todennäköisyydellä jo äänestysvaiheessa täysin hukkaan heitetty ääni ellei protestipuolueella satu olemaan listoillaan jotakuta todella populistista keulakuvaa keräämässä varteenotettavan suurta äänimäärää edes omaksi läpipääsemisekseen ja ei tilanne ole edes sen valoisampi vaikka puolue jonkin sankarin saisi lävitse. Mitä ovat oikeasti nuo yksittäiset edustajat ( Veltto Virtanen, Toni Halme tms ) saaneet omalla yhdellä äänellään aikaan.. eivät oikeastaan yhtään mitään.

Ehkä olen kaavoihini kangistunut mutta minusta on täysin turhaa äänestää ketään sellaista ehdokasta joka ei ole potentiaalisten hallituspuolueiden listoilla ja siten omaa edes teoreettisia mahdollisuuksia asioihin vaikuttamiseen ja oman eduskuntaryhmänsä mielipideilmaston muokkaamiseen.

Teknisissä asioissa suurin osa edustajista on kuitenkin maallikkoja jolloin yksittäisen oman puolueen sisältä tulevan harmaan eminenssin sanoilla ja suosituksilla voi olla hyvinkin suurta arvoa verrattuna siihen että yksi protestipelle painaa nappia "jaa" jos 199 muuta sanoopi että "ei". Hyvällä tuurilla sopivasti lobattu eduskuntaryhmä voi oikeinlaskelmoiduilla lehmänkaupoilla pystyä jopa kääntämään hallituksen linjaa ja siten aikuisten oikeasti vaikuttamaan lakeihin ja päätöksiin.

Tässä valossa arvon rotestoijioen olisi ehkä sittenkin syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja piraattipuoluehaaveiden sijaan lähteä rakentamaan eri puolueiden välille sopivaa teknisesti orientoitunutta verkostoa jolle asioistaan ja oikeuksistaan kiinnostuneiden on helppoa keskittää ääniään ja joiden kautta voi tarjoutua todellisia mahdollisuuksia onnistuneeseen lobbaukseen.

No comments: