2006-04-20

Lukee kuin piru tilastoa

HS: Amnesty: Neljässä maassa tehtiin valtaosa maailman teloituksista

Ei sille voi mitään että huomio kiinnittyy välillä uutisten rivienväleihin ja siihen miten tilastoilla yritetään aina sopivasti muokaten korostaa tiettyjä asioita ja näiden havaintojen jälkeen pienet sarvet ohimoilla pakottavat purkamaan tarkoitusperiä aukinaisempaan muotoon.

Nyt huomio kiinnittyi tähän Hesarin uutiseen Amnestyn kuolemantuomiotilastoinnista ja niihin korostuksiin joita Amnesty uutisoinnissaan on tehnyt ja niihin tilastotietoihin jotka ovat siivottu taka-alalle. Uutisessahan esitetään sinänsä oikeutettuna faktana se että olemassaolevan tilastodatan valossa 94% maailman teloituksista suoritetaan ainoastaan 4 valtioissa joista 4. sijalla komeilee USA.

Olisi mielenkiintoista ensinnä tietää se millaisen valintaprosessin seurauksena on saatu aikaan joko tuo nimenomainen top 4:n lista tai vaihtoehtoinen 94% raja joista kumpainenkaan ei yksistään edusta perinteisen Pareto-analyysin valintaperiaatteita etenkään kun luvuissa pohjataan statisiikkaan jota jo lähtökohtaisesti epäillään räikeästi alimitoitetuksi Top-1 maa Kiinan suhteen ja myöskin epäluotettavaksi Top-2 ja -3 tapausten osalta.

Taulukoinnin tarkoitusperää avaisi edes vähän se mikäli Amnesty tarjoilisi omilla sivuillaan selkeää dataa kaikkien 11 maan osalta jolloin ehkä näkyisi se onko kuilu 4. ja 5. välillä erityisen selkeä ja siten jakoviivan sijoitus tuohon väliin perusteltua mutta jopa järjestön Facts and Statistics sivut jotenkin kummasti rajoittavat myöskin tilastoinnin noihin 4:ään esiintuotuun. (Disclaimer: Sivuilla voi olla tarkempaakin dataa tarjolla mutta ainakaan en sitä sieltä joukosta löytänyt vaikka usempia alisivuja ja linkkejä kahlasin lävitse !) Jotenkin tälläisestä tulee väistämättä mieleen se että rajapyykki on nimenomaan siinä missä on vain siksi että rajan sisään on saatu taiteiltua se maa mitä halutaan jokatapauksessa osoittaa sormella...

USA:n yhteiskunnassa on ongelmansa ja maan ihmisoikeussähläilyt Guantanamossa tuovat mieleen lähinnä Vankileirien saariston ajat ja risupartastallareiden ihaileman ex-itänaapurimme hengen mutta tarvitseeko siltikään ihan jokaista statistiikkaa editoida USA:ta osoittavaan muotoon..

Etenkään tilastossa jossa tuijotetaan ainoastaan teloitusten kappalemääriä eikä edes oteta kantaan siihen millaisista rikoksista tuomioita on jaettu ja onko teloitus kenties sarjamurhiin erikoistunut sekopää vaiko vain väärään petiin päätynyt naisihminen maassa jossa tasa-arvoa ei edes käsitetasolla tiedosteta...

No comments: