2006-04-02

Muutu tai kuole

HS: Yhdysvaltojen autoteollisuuden lakko entistä lähempänä

"Adapt or die" on tullut tunnetuksi ennekaikkea GE:n entisen nokkamiehen, Jack Welchin, sloganina. Kaikki eivät Welchin sloganista ole pitäneet ja vuosien varrella hänen johdollaan tehdyt organisaation virtaviivaistukset ovat tuoneet miehelle lukuisia liikanimiä joista tunnetuin lienee "neutron jack" mutta tarkasteltaessa jenkkilän teollisuuden nykytilaa vaikuttaa hyvin selvästi siltä että kipeätkin leikkaukset ovat olleet tarpeen sikäläisen ay-siiven vastustuksista huolimatta ja että ne teollisuuden entiset suuruudet jotka eivät ole osanneet riittävän ajoissa muuttua ovat nyt kuoleman edessä toisin kuin GE joka porskuttaa eteenpäin maailman 2. suurimpana teollisuusyrityksenä.

Hyvänä esimerkkinä on autoteollisuusjätti GM alihankkijoineen joka on ajautunut kuilun partaalle tilateessa jossa sikäläinen ay-liike on ehkä viimeinkin tajunnut sen mihin tilaan status quon vimmainen ylläpitäminen on tilanteen viimein vienyt mutta joka ei vieläkään ymmärrä tilanteen vääjäämättömyyttä.

Toki alihankkijayritys Delphin esittämät velkasaneeraustoimet irtisanomisine ja palkanalennuksiineen ovat hyvin raflaavia ja varmasti vastenmielisiä heille jotka noiden toimien kohteeksi joutuvat mutta eri asia on sitten se mitä hyötyä voitaisiin saavuttaa lakolla joka todennäköisimmin ajaisi jo ennestään velkasaneerauksessa olevan Delphin suurimman asiakkaan, GM:n, konkurssiin ja siten veisi lopullisen pohjan Delphiltä ja lopullisesti työn Delphinkin työntekijöiltä. Ilmeisemmin UAW:lle on kuitenkin tärkeämpää symbolinen pyrrhoksen voitto niukan tasapelin sijaan..

Oikeastaan näin suomalaisittain voisi jopa toivoa tuota lakkoa ja sen seurauksia konkreettiseksi esimerkiksi siitä etteivät edes General Motorsin kaltaiset teollisuuden "aina ja iankaiken" olemassaollet ikonit ole kuolemattomia ja että adapt or die on ikävä luonnonlaki jolta ei edes perinteet tai suuruuden ekonomiat tarjoa suojaa.

No comments: