2006-04-02

Sokea usko tilastoihin

HS: OECD:lta synkkä kuva Suomen pojista

Pitäisiköhän tämän tapauksen valossa huolestua enemmänkin siitä millä tasolla on suomalaisten kyky hahmottaa ja tajuta lukuja & suuruusluokkia jos jopa alalle omistautuneet tutkijat nielevät selkeät tilastovirhepaholaiset sellaisenaan ilman edes yritystä kyseenalaistaa kummallisen suuria lukuja.

Kysehän on siis tästä OECD:n tutkimuksesta jossa todettiin että 13% suomalaisista 13-19 vuotiaista pojista ei opiskele eikä ole töissä ja joka upposi nuorisotutkijoihin kuin kuuma veitsi voihin:
Nuorisotutkijat sen sijaan eivät tuoretta tilastoa ihmettele.

"Kyllä minä uskon, että se luku on oikea", sanoo tutkija Petri Paju nuorisotutkimusverkostosta.

"Sinne napsahtelee niitä, jotka eivät peruskoulun jälkeen hae tai pääse koulutukseen ja niitä, jotka keskeyttää koulutuksen. Sitten on sellaisia armeijaan menoa odottelevia, jotka kirjautuu työttömiksi. Jotkut ovat oikeasti ongelmissa, jotkut peräkammarinpoikaosastoa, jotka kyllä ovat osaavia, mutta eivät vain lähde kouluun."

Siis de facto yhden kokonaisen ikäluokan suuruisen ryhmän työttömyys / koulutuspaikattomuus ei herätä arvon nuorisotutkijoissa mitään epäilyksiä vaan luvut kuitataan tuosta vain uskottavina ja oikeina !! Miltä pohjalta näitä tutkimuksia ylipäätään oikein tehdään ja ovatko tutkijoiden tekeleetkin yhtä hataralla pohjalla mitä tieteellisyteen tulee ?? uskovatko he muutenkin sellaisia tuloksia mitkä tukevat heidän subjektiivista maailmankuvaansa ja "kuulostavat" oikeilta..

Onneksi sentään opetusministeriössä ja tilastokeskuksessa tajuttiin se ettei tässä nyt ole OECD:llä kaikki aivan kunnossa ja että tuloksissa täytyy olla jotain vikaa ja vikaahan tuolta löytyikin: OECD on tutkimuksessaan autuaasti unohtanut maassamme vaikuttavan asevelvollisuuden vaikutukset ja sen että 18-19 vuotiaista miehistä melkoisen suuri osuus on koulun tai työn sijaan suorittamassa kansalaisvelvollisuuttaan aivan niinkuin säädetty on...

No comments: