2006-04-02

Pelkoa ja inhoa kansankodin raiteilla

HS: Ruotsalaisjunasta löytyi pommi

Ruotsalaiset sitten löysivät paikallisjunasta POMMIN ja ovat nyt epätietoisia siitä oliko POMMI jätetty junaan tarkoituksella vaiko kenties vahingossa. JA että oliko POMMILLA tarkoitus RÄJÄYTTÄÄ juna vaiko kenties jotain muuta haljua ja keljua:
Poliisin tutkimuksissa paljastui, että pommi sisälsi oikeaa räjähdettä, joka olisi räjähtäessään voinut aiheuttaa laajaa tuhoa.

Toistaiseksi ei tiedetä, oliko pommi jätetty junaan tarkoituksella, vai oliko se ollut tarkoitus kuljettaa junassa toisaalle räjäytettäväksi.

9/11 jälkeisessä maailmanajassa pommiuutiset ovat aina myyviä ja raflaavia mutta tuon samaisen uutisen loppupuoli saakin sitten lukijan pohtimaan sitä mitä hesarin toimittaja on oikein sanavalinnoillaan halunnut saada aikaan ja millä motiiveilla pommia on pommiksi kutsuttu.. Onko rivienvälissä terroriin viittaavilla ja vihjaavilla kielikuvilla haluttu ylläpitää pelon ilmapiiriä, lietsoa epävarmuutta ja yhä tiiviimmin ehdollistettu kansaaa lukemaan uutisia vai onko toimittajaan iskenyt vain pelkkä sanavalintojen vauhtisokeus:

Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että pussissa oli räjähdettä, mutta ei laukaisinta tai ajastinta.
Käsittääkseni edelleenkin pommilla tarkoitetaan kojetta tai laitetta joka sisältää sekä räjähtävän osan sekä räjäyttävän osan ja on suunniteltu räjähtämään ja tuottamaan tuhoa mutta mistä lähtien pelkkää räjähdysainepakkausta on ryhdytty nimittämään nimenomaisesti pommiksi ?

Potentiaalisesta vaaratilanteesta tässä on toki ollut kyse eikä räjähteiden kanssa koskaan ole leikkiminen mutta tältä asiapohjalta on myös hyvin arveluttavaa lähteä spekuloimaan mistään sen enemmästä ja synkemmästä. Pelkkä räjähdysainepakkaus ilman nallia tai sytytintä kun ei oikeasti ole kovinkaan räjähdysherkkää tavaraa ja tuskin kukaan joka on liikkeellä pahoin aikein yrittäisi menetellä noin amatöörimäisesti.

Pelkoa ei kannattane lietsoa ihan vain pelkäämisen vuoksi.

EDIT (klo 22:42) : Erkkobladet on sittemmin revisioinut otsikon pommin neutraalimmaksi räjähdekassiksi ja siivonnut leipätekstistä myös muut pommiin viittaavat ilmaisut. Lainattu osuus uutisesta kuuluu nyttemmin muodossa:
Poliisin mukaan aineet olisivat räjähtäessään voineet aiheuttaa laajaa tuhoa.

Toistaiseksi ei tiedetä, oliko muovikassi jätetty junaan tarkoituksella, vai oliko se ollut tarkoitus kuljettaa toisaalle.

Sinänsä hyvään suuntaan tehty korjaus mutta pienenä kauneusvirheenä on edelleen se että jutun julkaisuaika on säilytetty ennallaan ja jo kertaalleen julkaistun tekstin revisioinnista ei ole tehty mitään merkintää itse uutiseen...

No comments: